Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena - Východoevropský ovčák

Zvěrokruh 05/2022 07.05.2022

Kucerova.jpg Krizova-Lucie.jpgText: Sabina Kučerová, Lucie Křížová 

Foto: Lenka Střílková


38_pes.jpgMladé plemeno východoevropský ovčák vzniklo v bývalém Sovětském svazu. S jeho šlechtěním se započalo počátkem 40. let, kdy bylo cílem vyšlechtit psa vhodného primárně k vojenským a policejním službám, který by zapadl do místních klimatických podmínek.

Vzhledem připomíná starý typ německého ovčáka, od kterého se liší vyšší kohoutkovou výškou, mohutnější stavbou těla, rovným hřbetem a většíma ušima. Při práci je těžkopádnější a v povaze je vážnější. Východoevropský ovčák, k jehož šlechtění se použilo plemeno německý ovčák a také např. psi typu lajka, je silně stavěný a v těle pevný pes obdélníkového formátu. Kohoutková výška u psů se pohybuje od 67 do 72 cm, u fen o něco méně. Zbarvení srsti může být černošedé, černé s pálením, černé, vlkošedé v různých odstínech a taktéž se u něj vyskytuje tzv. sedlo, které je typické pro německé ovčáky.

Východoevropský ovčák je sebevědomý pes vyrovnaného charakteru. Rychle se učí novým povelům a rád spolupracuje se svým pánem. Je to vynikající a věrný společník, který si vytváří silné pouto ke svému majiteli. Je to nekompromisní hlídač, který je známý tím, že při akci obvykle neštěká.

Plemeno má obecně pevné zdraví a není zatíženo na konkrétní choroby. Občas se objeví dysplazie kyčelního kloubu; u nás se chovní jedinci na toto onemocnění vyšetřují.

Plemeno se u nás vyskytuje zhruba 10 let. První vrh byl odchován v roce 2022 a aktuálně se u nás nachází do 10 jedinců. Východoevropský ovčák je neuznané plemeno FCI, nicméně ČMKU ho zastřešuje v neuznaných plemenech.

39_pes.jpg

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce