Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Narodil se Kyjev!

Zvěrokruh 05/2022 08.05.2022

33_kyjev.JPG

horakova.jpgVe Dvoře Králové nad Labem přivítali nového člena nosorožčí rodinky

Text: Hana Horáková

Foto: Hana Horáková


34_kyjev.JPGDne 4. března, týden po začátku invaze na Ukrajinu, se narodilo mládě Evě, samici nosorožce dvourohého východního. Vzhledem k událostem na východ od nás dostalo nosorožčí mimino jméno Kyjev. Eva zvládla porod výborně, o Kyjeva se vzorně stará a sameček se má čile k světu. Je jedním ze čtyř mláďat tohoto druhu narozených za poslední rok v zajetí a 47. mládětem nosorožce dvourohého v ZOO Dvůr Králové nad Labem. Situace nosorožců žijících na africkém kontinentě není dobrá. Zájem o objektivně zcela bezcennou rohovinu neklesá, snad jen v době covidu významně ubylo útoků pytláků, ale bohužel po ukončení lockdownu jsou opět na vzestupu. Ani v soukromých rezervacích nejsou nosorožci v bezpečí. Během jednoho týdne v prosinci 2021 jich dokázali pytláci zabít desítky.

Od roku 2013 poklesla v národním parku Kruger celková populace nosorožců o 60 %. Přítomnost ozbrojených strážců v rezervacích a rušení mobilního signálu nestačí. Dalším z kroků, ke kterému se v Jižní Africe uchýlili, bylo odstranění rohů. Bohužel se to ukázalo jako ne úplně neefektivní. 

Pytlákům se vyplatilo zabít nosorožce i kvůli zbytku rohu a navíc se objevily sociální a s nimi související reprodukční problémy mezi odrohovanými nosorožci.

Nezbývá nám než se modlit, ať tu s námi nosorožci ještě zůstanou, a držet se sloganu, který zdobí auta v Jižní Africe: „Keep our rhinos horny!

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.05. - 08.05.
Ortopedický workshop 06.05. 8:30 - 08.05.2024 13:00
Všechny akce