Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Norská lesní kočka

Zvěrokruh 12/2021 19.12.2021
  Časopis Zvěrokruh 12/2021
     ZAJÍMAVOSTI | Kočka v ordinaci
 

28_kocka

 

29_Mahelkova

Text: Květoslava Mahelková

Foto: Martin Šanda


 

Norská lesní kočka je polodlouhosrstá kočka původem z Norska. Je to přírodní plemeno adaptované na chladné podmínky severní Evropy. Jak zjišťují naši rybáři cestující do Norska, takovéto kočky se tam volně pohybují jako běžné venkovní domácí kočky. Jejich odchyt a export jsou přísně zakázány a pokutovány.

Do Norska se pravděpodobně tyto kočky dostaly okolo roku 1000 před naším letopočtem společně s Vikingy, mohou ale pocházet i z Turecka, Španělska nebo jiné země.

Severské klima toto plemeno adaptovalo na tuhé zimy, vodoodpudivá srst chrání před různými povětrnostními vlivy.

V těžkých podmínkách přežívají jen ti nejodolnější jedinci, z kterých přírodním výběrem vznikly tyto kočky.

 

Ve FIFe byla norská lesní (NFO) uznaná v roce 1977. Ve střední Evropě nejsou příliš často chovány, velmi jsou oblíbené ve Skandinávii. Jsou čilé a pohyblivé, ale mají klidnou vyrovnanou povahu, snadno se vyrovnávají se stresem. Nejsou příliš hlučné, ale hlasitě předou, Nesnáší samotu, proto je vhodné je chovat společně s více kočkami i jiného plemene. Dobře snáší psy, králíky. Vzhledem k silnému loveckému pudu nemohou být s malými hlodavci, ptáky, akvarijními rybičkami. Tyto kočky jsou adaptovány na zimu, je jim lépe v chladném prostředí, v přetopených bytech trpí. Možnost pobytu ve voliéře nebo dokonale zabezpečené zahradě přispívá k dobrému zdravotnímu stavu. Perfektně šplhají i na vysoké stromy. Nevyžadují žádnou nadměrnou péči jen občasné vyčesání, nekoupou se (srst se nepromáčí).

 

30_kocka

 

Jsou to velké kočky se silným dlouhým tělem, silnou kostrou, silnými vysokými končetinami, pánevní končetiny jsou vyšší než hrudní. Hlava má tvar rovnoramenného trojúhelníku s přímým profilem a silnou bradou. Velké uši se štětičkami prodlužují strany trojúhelníku. Oči velké, oválné, lehce zešikmené, povoleny jsou všechny barvy adekvátní k srsti. Ocas dlouhý, huňatý. Srst středně dlouhá, vlnitá podsada je kryta delší, hrubší, lesklou, vodu odpuzující krycí srstí. Všechny přírodní barvy a kresby jsou povoleny, nejsou povoleny barvy čokoládová, lilová, skořicová a srnčí.

Norské lesní kočky patří mezi zdravější plemena. Potřebují dostatečnou tělesnou aktivitu, jinak mají tendenci k obezitě. Důležitý je test na chorobu ukládání glykogenu (GSD IV), vyšetření srdce (EKG, SONO), RTG pro dysplazii kyčelních kloubů a pately.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce