Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obraz na titulce – Hans Thoma; Umělcova matka ve světničce

Zvěrokruh 9/2020 23.09.2020

Hans Thoma

Umělcova matka ve světničce

 

15_obraz

 

Stejně jako řada, nebo spíš většina malířů pocházel autor na titulce Zvěrokruhu, který držíte v ruce, Hans Thoma ze skromných poměrů. Jeho otec, ač vyučený mlynář, pracoval jako dřevorubec ve Schwarzwaldu a jeho matka pocházela z rodiny uměleckých řemeslníků. Svá učednická léta začal Hans Thoma jako natěrač a litograf a posléze jako malíř ciferníků hodin. Stále ale ve volném čase studoval malbu a kreslení, až se v roce 1859 přihlásil a byl přijat na knížecí uměleckou školu v Karlsruhe.

Po pobytu v Basileji a Düsseldorfu se vydává do Paříže, kde ho nadchly především díla Gustava Courberta a barbizonská škola. Hans Thoma se nakonec usadil v Mnichavě, který je v té době hlavním městem umění, a zde se zdržoval v letech 1870 až 1876. V těchto letech, 1874, podniká také svou první, krátkou studijní cestu do Itálie.

V roce 1877 se Hans Thoma oženil s malířkou žánrových a květinových zátiší Cellou Betrenderovou a o rok později se odstěhoval do Frankfurtu nad Mohanem.

 

Bydlel přímo ve městě, ve frankfurtském Westend, ale nějaký čas žil také v nedaleké Oberursel a také v městečku Kronberg. Oba domicily jsou nedaleko Frankfurtu.

V roce 1899 byl povolán do Karlsruhe a udělena mu profesura a stává se také ředitelem své mateřské školy. Tuto funci zastával až do roku 1920. Během svého působení ve škole vyzdobil školní kapli řadou obrazů ze života Ježíše Krista, kde jsou k vidění dodnes.

Obrazy Hanse Thomase jsou z počátku lyrické krajiny, zvláště ty, co vznkly za pobytu v Mnichově. Ve Frankfurtu se v jeho obrazech začínají objevovat alegorie a vypravěčské motivy. K jeho nejlepším obrazům se dnes počítají krajiny za Schwarzwaldu nebo z okolí Kronbergu a většina portrétů jeho přátel a rodinných příšlušníků.

Po své smrti 7. listopadu 1924 se dočkal řady ocenění. V jeho rodném Bernau ve Schwarzwaldu bylo zřízeno muzeum věnující se jeho životu a tvorbě, v Oberurselu mu byl postaven památník. Řada škol nese jeho jméno a také ve městech, jako je Berlín, Brémy, Frankfurt nad Mohanem, Heidelberg, Karlsruhe, Mannheim, Potsdam a Wiesbaden, jsou po něm pojmenovány ulice stejně jako řada náměstí. A v roce 1993 po něm byl pojmenován asteroid (5492) Thoma.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce