Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obraz na titulce – Jan Steen; Děti s kočkou

Zvěrokruh 3/2020 22.03.2020

Jan Steen

Děti s kočkou

 

35_obraz

 

Třicetiletá válka zahýbala s Evropou po všech stránkách. Nejen hospodářsky, ale také společenské a sociální klima se začalo proměňovat. Zanechala po sobě vylidněné vesnice a úbytek obyvatelstva jako každá válka. Migrační vlna směrem na západ za náboženskou svobodou nechala prořídnout především řady vzdělanců.

„De Gouden Eeuw”, česky Zlaté časy, bylo období v nizozemské historii, kdy země vzkvétala a prožívala kulturní a hospodářský zázrak. Sedm spojených republik holandských vděčilo za svůj hospodářský a kulturní vzestup jedné věci – svobodě náboženského vyznání. Tato skutečnost byla magnetem pro obyvatele okolních zemí, kteří byli za svou víru ve své vlasti často pronásledováni. Utíkali ze svých zemí do této mladé republiky, která je s otevřenou náručí přijímala a nabízela jim za jejich schopnosti svobodný pohyb a práci.

 

Přicházeli myslitelé, kteří směli publikovat a vyučovat, spisovatelé a umělci a založením univerzity v Leiden se Holandsko stává významným centrem vědy a umění.

Všichni víme jak je to malá země, ale v té době vznikla další centra malířství – Amsterdam, Haarlem, Delfty, Utrecht, Den Haag, Deventer a Leiden. A právě město Leiden je rodištěm autora obrazu na titulce. Odhaduje se, že holandští malíři v těchto „De Gouden Eeuw” vyprodukovali několik milionů obrazů. Tato, řekněme nadprodukce vedla k tomu, že někteří malíři, mezi než patří i autor obrazu na titulní straně březnového čísla Jan Steen, vedle malířského řemesla ještě provozovali nějakou jinou živnost. Ani to často nezabránilo tomu, aby neumírali v chudobě.

Náš malíř se narodil v rodině pivovarníka a sám byl nejen malířem, ale i hostinským. Jako malířský učeň prošel několika ateliéry a učil se u malíře, jako byl německý malíř Nikolaus Knüpfer v Utrechtu, Adriaen van Ostade v Haarlemu, a Dirck Hals. V roce 1646 se zapisuje na univerzitu v rodném městě Leiden. A po opuštění školy zakládá Leidenský malířský cech.

Jan Steen byl všestranně vzdělaný, zajímal se o svět kolem sebe, sociální podmínky ve společnosti a v jeho obrazech nacházíme humor, rodinný život i satirický pohled na své okolí. Odhad množství obrazů, které Jan Steen namaloval, se blíží osmi sovkám, zachovala se zhruba polovina z nich. Paleta jeho témat sahá od portrétu ke krajinomalbě, biblickým skupinovým scénám, svatby, lidové slavnosti, alegorie a scény z hostinců, humoristické knihy a ilustrovaná přísloví či pořekadla.

Žije několik let ve městě Den Haag, pak ve městě Delft a Haarlem. Po smrti první manželky se Steen znovu žení a vrací se do města Leiden. V roce 1672 se stává prezidentem cechu Svatého Lukáše, tedy cechu malířského, je mu také udělena licence na hostinec. Jan Steen 3. ledna 1679 v Leiden umírá a je zde pochován v rodinné hrobce.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce