Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Otevřený dopis - MVDr. Katka Sviták Novozámská, CSc.

Zvěrokruh 1/2022 09.01.2022
  Časopis Zvěrokruh 1/2022
     Informace z komory
 

Vážená paní prezidentko,

100 dnů hájení uplynulo a je čas zeptat se, co si nově zvolené vedení představuje pod skutečností, že KVL je „kompetentní autorita“. Mám proto dva dotazy:

Proč představenstvo dne 22. 6. 2021 podpořilo univerzitní představu systému postgraduálního vzdělávání, kterou do veterinárního zákona zcela v rozporu se zákonnými kompetencemi KVL prosadila univerzita? Pro připomenutí, § 59 veterinárního zákona uvádí:

„Vysoká škola uskutečňující akreditovaný studijní program v oblasti veterinárního lékařství nebo veterinární hygieny organizuje studium pro veterinární lékaře působící v klinickém veterinárním lékařství, které probíhá ve dvou částech:

• praktické (klinické vzdělávání I. stupně, k získání označení praktický veterinární lékař pro choroby příslušné skupiny druhů zvířat),

• specializované (klinické vzdělávání II. stupně, k získání označení veterinární lékař specialista pro choroby příslušné skupiny druhů zvířat)“.

Jak je možné, že představenstvo odsouhlasilo, že takto vzdělávaní veterinární lékaři působící v klinickém veterinárním lékařství mohou na veřejnosti používat titul praktický lékař nebo specialista a nemusí být členy KVL? Kde tedy potom budou tito praktičtí veterinární lékaři působit?

V jakém stadiu je příprava centrálního registru psů? Při nedávné návštěvě pražského magistrátního registru čipovaných psů jsem se při registraci psa dozvěděla, jak se úředníci těší, že již od příštího roku nebudou muset registraci provádět, neboť budou čerpat informace přímo z registru, který povedou veterináři.

KVL je nejen kompetentní autorita, jejím posláním je hájit zájmy veterinárních lékařů. Nedomnívám se, že by KVL měla upřednostňovat řešení partikulárních problémů problémů Vetuni se získáním akreditace pomocí potěmkiády, která vytvářením „specialistů v klinickém veterinárním lékařství“ působících mimo KVL naše členy poškozuje. Zde čekám na vysvětlení.

A dále: CEP je v návrhu novely veterinárního zákona, který měl být, ale dosud nebyl schválen, nastaven zejména jako registr majitelů psů pro účely výběru poplatků. Stát se registru rád zbavil, protože našel užitečného idiota v podobě KVL, která je ochotna se finančně podílet na náročném projektu a zcela přehlíží , že tzv. exkluzivita zápisu do registru jde čistě za veterinárním lékařem; nicméně účel spočívá především ve výběru poplatků a pokut za chybný zápis pouze pro potřeby státu. Což by si měli členové uvědomit.

Vážená paní prezidentko, očekávám Vaše odpovědi na otázky, které nepochybně zajímají i jiné členy KVL. Snad se nenaplní moje obavy, že v čele kompetentní autority stojí nekompetentní osoby.

S pozdravem MVDr. Katka Sviták Novozámská, CSc.

V Praze dne 25. 11. 2021

OS KVL Praha město bylo dne 25. 11. seznámeno s textem dopisu a vyslovilo podporu a souhlas s jeho zveřejněním.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce