Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Plakal jsem, Ukrajinu a Rusko vidím jako bratra a sestru, říká Maxim Bojko

Zvěrokruh 4/2022 08.04.2022
  Časopis Zvěrokruh 4/2022
     Informace z komory
 

03_anonymka

Text: Alžběta Janíčková

Foto: redakce Znojemsko


 

Do poslední chvíle věřil, že se dá válce na Ukrajině zabránit. Že zdravý rozum zvítězí. Ještě když vjely ruské tanky v úterý do Doněcka, stále doufal. Lze to pochopit. Veterinář Maxim Bojko je národností Ukrajinec, ale vyrostl a studoval v Moskvě. Je tedy doma všude, v obou státech. A také u nás, v Česku, ve Znojmě, kde se profesně usadil a založil novou rodinu. V jeho ordinaci v Tovární ulici jsem ho navštívila v úterý odpoledne jen pár hodin před tím, než ze středy na čtvrtek vypukla skutečná válka a agentury začaly hlásit první padlé.

Pane doktore, jaké jste měl pocity, když jste poprvé slyšel, že jsou na Ukrajině ruské tanky?

Chcete to slyšet? Plakal jsem, zeptejte se ženy, jak jsem plakal. Pro mě je zásadní zachovat mír v celém světě už proto, že jsem věřící. Chci, aby neumírali lidé. Tu válku je třeba zastavit. Za jakoukoliv cenu, protože slza jednoho dítěte, kterému se nevrátí táta z fronty, nestojí za žádný kus půdy. Jedno z jaké strany. Je to pro mě hrozně bolestivé téma. Co víc na to říct.

Za koho se považujete? Za Rusa, nebo za Ukrajince?

Narodil jsem se v Moskvě, ale jsem Ukrajinec a jsem na to – a vždy budu – hrdý. Na Ukrajině v Zakarpatské oblasti se narodila moje máma, táta u Kyjeva. Ale ukrajinsky neumím, jen pár slov, protože v Moskvě se v ukrajinštině studovat nedalo, spíš bych řekl nesmělo. Přitom kdysi byl můj sen umět ukrajinsky. V Moskvě mám stále ještě syna z prvního manželství.

Zažil jste dobu, kdy Ukrajina byla součástí Sovětského svazu. Jak se tam žilo?

Byli jsme občané jednoho státu, jezdili jsme volně. Nikomu z nás ani ve snu nepřišlo, že jsme nepřátelé, byli jsme kamarádi. S babičkou jsem jezdil odmalička do Kyjeva, kde stála asi dvacet kilometrů od města naše chata. A když se v roce 1991 náš stát rozpadl, čekali jsme demokratické změny. Chtěli jsme rozvolnění a mysleli, že všechno bude fajn. A nikdy nás nenapadlo, co všechno nás bude jednou rozdělovat, že třeba na hranicích budou jednou celnice. A teď tam dokonce stojí tanky a obě strany po sobě střílejí.

04_BOJKO1

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce