Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Poděkování MVDr. Zdeňku Valešovi

Zvěrokruh 9/2021 11.09.2021
  Časopis Zvěrokruh 9/2021
     Informace z komory
 

11_anonym

Text: Daniel Hanuš

Foto: Daniel Hanuš


Po dobu 7 let jsem docházel se svým králíkem – Bertou (zakrslý oranžový rex – viz foto) k panu MVDr. Zdeňku Valešovi (H-VET spol. s. r. o. – veterinární klinika pro malá zvířata, Horní Měcholupy). Za tu dobu jsme s Bertou kromě dílčích preventivních činností u Dr. Valeše podstoupili také několik zákroků – kastraci (adenokarcinom), poruchy zažívání (trichobezoáry) a v poslední řadě letos náročnou a dlouhou léčbu rezistentní infekce, kterou se však, bohužel, nakonec s ohledem na mnoho faktorů nepodařilo zvládnout. Konec životní cesty mé milé zvířecí společnice byl sice těžký a definitivní, ale podstatné pro mne bylo, že jsem udělal vše, co bylo možné pro její záchranu.

Veškerá tato snaha by však nebyla možná bez maximálního nasazení MVDr. Zdeňka Valeše! Jeho dlouhodobý přístup veterinárního lékaře by, podle mého názoru, mohl být pro ostatní veterinární lékaře vzorem, a to nejen z hlediska profesionality poskytování veterinární péče, ale zejména z hlediska citlivého etického přístupu nejen ke zvířecím pacientům, ale také v přístupu k jejich majitelům. Kromě jeho profesionality a odbornosti si velmi vážím také lidské a přístupné formy, se kterou mi někdy i nepříjemné diagnózy sděloval a zároveň efektivně poskytoval detailní smysluplné informace o následné kurativní péči. Chápu, že na etickou stránku je možné z pozice veterinárního lékaře někdy do jisté míry rezignovat – zejména, když se jedná o zvířecího pacienta. Jako právník respektuji ustanovení občanského zákoníku, které uvádí, že: „Živé zvíře má zvláštní význam a hodnotu, již jako smysly nadaný živý tvor.“ A osobně mohu konstatovat, že tento etický přístup k Bertě i ke mně, jako jejímu majiteli, Dr. Valeš respektoval po celou dobu poskytování kurativní veterinární péče. Na vysokou kvalitu veterinární péče a etického přístupu nerezignoval Dr. Valeš ani v posledním období života Berty. Vím, že i v tomto posledním „boji“ s plným nasazením a s maximálním využitím dostupných odborných vědomostí, informací a dovedností postupoval v poskytování veterinární péče s nejlepším vědomím a svědomím. Nesmírně si cením i skutečnosti, že byl ochoten konziliárně konzultovat tento klinický případ také s kolegou z Brna, což považuji za nadstandardní. A konzultovat byl ochoten také i mimo své ordinační dny. Nemohu jinak než konstatovat, že z mého osobního laického pohledu Dr. Valeš za celou dobu udělal vše pro to, aby mého králíka zachránil, a této skutečnosti si velice cením. A jsem přesvědčen o tom, že si Dr. Valeš plně zaslouží ocenění za svou práci, kterou vykonává (dle informací na webových stránkách kliniky) od své promoce v roce 1998 (VFU Brno). Tento jeho výkon odborné činnosti veterinárního lékaře má totiž v jeho případě vysoce ocenitelný odborný, etický a lidský rozměr.

Možná můžete namítnout, že takových veterinárních lékařů je mnoho... to je možná pravda. Ale domnívám se, že je potřeba o jejich existenci a pozitivním výkonu jejich práce vědět. Kdo jiný by měl dosahovat ocenění než odborník z praxe, který je schopen interdisciplinárního přístupu, což ve spojení s kvalitami osobnosti vede k vysoké kvalitě poskytované veterinární péče a šíření dobrého jména veterinární medicíny?

Jsem osobně hluboce přesvědčen o tom, že si Dr. Valeš ocenění zaslouží! Mimo jiné mne k podpoře tohoto mého přesvědčení vede ještě jedna skutečnost. Minimálně v „komunitě“ chovatelů králíků má Dr. Valeš vysoké odborné i lidské renomé! Sjíždíme se k němu z širokého okolí. Ostatně i z této skupiny chovatelů jsem se před mnoha lety o Dr. Valešovi, jako specialistovi zaměřeném na nemoci malých savců, dozvěděl.

Tato moje lidsko-zvířecí životní zkušenost s osobou Dr. Valeše a jeho prací veterinárního lékaře mne dovedla až k napsání tohoto e-mailu. Domnívám se, že nejsem jediný z majitelů malých i velkých zvířecích pacientů Dr. Valeše, kdo by pozitivní hodnocení jeho osoby a práce potvrdil. Právě takový veterinární lékař, jako je Dr. Valeš, přináší do života majitelů zvířecího životního společníka určitý díl jistoty, že v případě zdravotních problémů, bude onomu zvířeti poskytnuta příkladná veterinární kurativní péče a dostatek objektivních odborných informací poskytnutých lidsky sdělenou formou jeho majiteli. Zdá se, že to co jsem tady napsal, by mělo být automatické. Asi se shodneme na tom, že to takto vždy není. Je přirozené, že míra kvality poskytování veterinární péče je různá.

Jsem proto velmi rád, že mohu napsat, že jsou zde také odborníci, kteří prostřednictvím poskytování kvalitní veterinární péče potvrdili také svůj vysoký morální kredit. A jsem velmi rád, že jsem pro péči o své zvíře našel takového odborníka právě v osobě MVDr. Zdeňka Valeše.

Na základě výše uvedeného se domnívám, že MVDr. Zdeněk Valeš si právem zaslouží ocenění za dlouholetou činnost veterinárního lékaře na úseku malých savců, za dlouholetou činnost na úseku veterinární medicíny a za etický přístup k animálním pacientům i jejich majitelům.

Vážená paní prezidentko, děkuji Vám předem za čas věnovaný tomuto e-mailu a za informaci o možnostech postupu podání případného návrhu na ocenění Dr. Valeše.

S úctou a přáním hezkého dne

PhDr. Mgr. Daniel Hanuš, LL.M., MBA

12_Berta

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce