Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pohotovosti… Plzeňští veterináři klientům

Zvěrokruh 12/2021 19.12.2021
  Časopis Zvěrokruh 12/2021
     Pro praxi
 

25_skupina

Text: Plzeňští veterináři

Ilustrace: Augusto Ordónez / Pixabay


 

Rozhodli jsme se s kolegy veterináři sepsat tento článek, protože nápor, který zažíváme každý večer, v noci a o víkendech na pohotovostech, přestává být únosný. Personální situace veterinárních lékařů v Plzni je neveselá – většina klinik by potřebovala zhruba o 1–2 veterinární lékaře více, než má. O víkendech fungují v Plzni dopoledne 3–4 kliniky, odpoledne už jen 2–3 a v noci jedna. V pracovní dny zavírá většina klinik v 8 večer. Pouze jedna klinika funguje v noci, ale pouze na zavolání, nikoli nonstop. Zejména ve večerních a nočních hodinách jsou tedy některé kliniky přetížené a musejí dělat tzv. třídění pacientů, kteří opravdu ošetření potřebují, a kteří nikoli. To se ale často nelíbí majitelům, kteří se dožadují ošetření svého zvířete za každou cenu a v případě nepřijetí pacienta klinikou píší nepěkné recenze na internetu a sociálních sítích. Někdy dá majitelům číslo na kliniku jiný veterinář (často z jiného města nebo i kraje) a oni pak automaticky počítají s tím, že tato klinika je musí ošetřit.

Jenže volaná klinika už může mít nastřádané více či méně akutní pacienty na dlouhé hodiny dopředu anebo daný problém přesahuje kompetence sloužícího lékaře. Nejsme všichni na pracovištích specializovaní neurologové či ortopedi, neumíme všichni pracovat s endoskopem – v takových případech pak musí majitel volat do Prahy. Zejména Karlovarský kraj s dojezdem 90 a více minut pro nás v nočních hodinách představuje problém, protože za tak dlouhou dobu může zavolat například pacient z Plzně, který nesnese odkladu. I to se těžko vysvětluje majiteli, který má pocit, že sloužit pohotovost je naše povinnost. Není tomu tak. Povinnost sloužit pohotovost mají pouze veterinární nemocnice a ty jsou právě v Praze. A povinnost ošetřit akutního pacienta v ohrožení života má v rámci svých možností a vybavení každý veterinář, nejen lékař na klinice.

Tím se dostáváme k akutnosti případů. Bohužel jsme zahlceni hlavně těmi neakutními nebo zanedbanými případy, které mohly být vyšetřeny v ordinačních hodinách. Například celý den trvající průjem, který už je v noci zbarven krví, počká do rána. Stejně tak třesoucí se pes, který pána nevítá nebo nesnědl svou večeři. Tato zneužívání pohotovosti nám pak ubírají čas i energii na opravdu akutní případy, jako je torze žaludku, epileptický záchvat, autoúraz, nepostupující porod nebo kolabovaný kardiak. Rádi bychom při této příležitosti upozornili také na riziko pádu z okna u koček. Stačí, že kočka uvidí mouchu a zapomene, kde stojí. Riziko představuje i okno pootevřené „na ventilačku“. Zaklínění v něm často končí fatálně, neboť dojde k poškození cév a nervů v tříslech.

 

Moc by nám pomohlo, kdyby majitelé byli zodpovědnější a řešili příznaky onemocnění včas (týden nežeroucí zvíře v pátek večer je už jakýmsi evergreenem). Dále by každý majitel měl mít dopředu zjištěno, kam a v jakých časech se může v případě akutně vzniklého stavu obrátit, a kde toto pracoviště sídlí. Několikaminutové hovory s diktováním adresy a navigací nás zdržují od pacientů, kterým se mezitím snažíme věnovat. MaMajitelé také musejí počítat s pohotovostním příplatkem, který se často pohybuje mezi 1–2 tisíci korun. Na první pohled se to některým může zdát hodně, ale tento poplatek nepokryje ani provoz kliniky a náklady na sloužícího zaměstnance.

 

26_pohot

 

Samostatnou kapitolou je také absence jakýchkoli zpráv u rozléčených či dlouhodobě nemocných pacientů: uprostřed víkendu či noci není možné ošetřujícího lékaře kontaktovat a informace, že pan doktor píchnul nějaké dvě injekce, nám moc nepomůže. Některá léčiva mají vzájemné kontraindikace, a tak máme kvůli neznalosti předchozí léčby často svázané ruce.

Co tedy může udělat každý majitel? Řešte problémy včas, nečekejte do pátku, případně do pozdního večera. Zjistěte si, jak slouží váš lékař, případně se kterou klinikou spolupracuje a jak tato klinika slouží. Vždy napřed volejte, než vyrazíte na pohotovost. Máte rozléčené zvířátko? Vyžádejte si zprávy. Dostalo vaše zvíře nějaké injekce? Vyžádejte si názvy léčiv.

Děkujeme vám všem za spolupráci a přejeme hlavně zdravé čtyřnohé parťáky.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
Všechny akce