Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Prodej léčiv na internetu

Zvěrokruh 7/2020 23.07.2020

10_soudnicka

Marie Vranková

V průběhu roku se nezávisle na sobě na revizní komisi obrátilo několik veterinárních lékařů se stížností na internetový prodej léků podléhajících preskripci. Ponejvíce se jednalo o různé „skupiny koňáků“, majitelů a chovatelů koní majících profily na facebooku.

Důkazní materiál

Většina kolegů, kteří na praktiky nelegálního prodeje léčiv upozorňují, si přeje z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě. Revizní komise jejich podněty shromáždí a jménem RK KVL je předá k prošetření ÚSKVBL.

Inzeráty na facebooku

Každý veterinární lékař má svoji cenovou politiku a známe průměrné ceny kvalitních výrobků dodávaných přes veterinární distribuci. Je velmi těžké konkurovat inzerátu tohoto typu:

Prodej pasty Dura Mectin za 250 Kč při větším odběru možná sleva. Prodejce podal majitelům koní následujíci informace: Na skladě zbývá posledních 49 ks… objednávejte rychle, další dodávka bude za měsíc…

Dle informací inzerenta je DuraMectin silné antiparazitikum, které poskytuje ochranu proti 35 druhům nejvíce se vyskytujících endoparazitů v důležitých vývojových stadiích včetně červů a střečků. Umožňuje koním dosáhnout svého plného potenciálu tím, že mají skutečnou a bezpečnou ochranu proti endoparazitům.

Nikde se neobjevila zásadní informace o přípravku, který je v ČR na předpis veterinárního lékaře, o ochranné lhůtě, indikaci a možných nežádoucích účincích.

Další inzerát byl typu: „Pro všechny přátele nejen našeho jezdeckého areálu:“ připomínám, abyste si objednali odčervení pasty Pyrantel a Ivermektyn. Brzy pojedeme k výrobci, tak abychom měli představu o celkovém množství.“ Následoval kontakt na majitele areálu a chovatelských potřeb zároveň.

V nabídce se objevuje také lákadlo v podobě léčiva Androcur pro majitele koček jako zaručená antikoncepce. I tento případ internetového prodeje byl předán na ÚSKVBL, který na jeho řešení spolupracuje se SÚKL.

Doručení balíčku

Ve dvou případech veterinární lékaři provedli u internetového prodejce nákup, když si objednali odčervovací pasty a v jednom případě také vakcíny, a takto získané balíčky zaslali jako předmět doličný na KVL. Veškeré zboží bylo i se žádostí o prošetření předáno na ÚSKVBL. Takový důkaz má nejvyšší důkazní hodnotu.

Naopak ke znehodnocení důkazu dojde, pokud RK podala podnět na ÚSKVBL

V případě, že revizní komise shromáždí dostatek důkazního materiálu – printscreeny s datem pořízení, nákup v e-shopu apod., postupuje podnět k prošetření podezření na nezákonný prodej veterinárních léčivých přípravků, jejichž výdej podléhá preskripci veterinárním lékařem – držitelem osvědčení o splnění podmínek pro výkon veterinární léčebné a preventivní činnosti.

 
VEŠKERÉ ZBOŽÍ BYLO I SE ŽÁDOSTÍ O PROŠETŘENÍ PŘEDÁNO NA ÚSKVBL. TAKOVÝ DŮKAZ MÁ NEJVYŠŠÍ DŮKAZNÍ HODNOTU.
 

Vyrozumění oznamovatele

ÚSKVBL velmi pečlivě sleduje nezákonný prodej léčiv a podněty podané jménem KVL byly vždy důkladně prošetřeny. Ve vyrozumění nás úřad informoval, že s prodávající osobou, která se dopustila přestupku podle zákona o léčivech, bude vést nebo vede správní řízení.

Kde je poptávka, je nabídka

I sami majitelé koní podávají inzeráty. Nedávno jsem četla tento: „Sháním odčervovací pastu pro koně 600 kg - nabídněte cenu do SZ.“

Je otázkou, proč se nezeptají svého veterináře. Jde o cenu, dostupnost nebo situaci, kdy ne ně „jejich“ veterinář nemá čas? Tak rutinní věc, jako je v očích laika odčervení, se může stát i životně důležitým zásahem.

 

Jen připomenu, jak je všem jistě jasné, že velká infestace může zapříčinit koliku, neprospívání hříbat a spoustu dalších zdravotních problémů. Pokud si majitel sežene přípravek mimo veterináře, nemáme přehled o dané situaci v chovu a při získání anamnézy například u koliky nebo rezistence endoparazitů se při otázce na majitele: “Čím jste odčervovali?“ dostaneme odpověď: “Pastou“ a veterinář se ptá: „Jakou?“ a majitel odpoví: “Bílou v modré krabičce…“ Není potřeba vysvětlovat, jakou komplikaci pak pro následný postup veterinárního lékaře přináší nepřesné a zavádějící anamnestické údaje.

 

11_soudnicka

 

Veterinární lékař by měl a může v mnoha případech majitele edukovat a nabídnout mu tu výhodu, když bude léky nakupovat u něj – bude mít vše ve zdravotní dokumentaci a v medikačním deníku. Nekamenujte mě, že ho na stáji nemají. Je povinností majitele vést záznamy o léčbě koňovitých chovaných v hospodářství. O tom třeba v jiném příspěvku.

Marie Vranková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce