Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

RABIES vážně i nevážně

23.01.2021
  Časopis Zvěrokruh 1/2021
     Společenská rubrika
 

Přemysl Vrbík

 

21_rabies

 

Pojem, diagnóza, název. Není třeba se rozepisovat, každý se s tím setkal, buď vakcinaci, či při vyšetřování psa po pokousání. Z těch nesčíslných konfrontací bych se zmínil o dvou.

Příběh první:

Pátek, středisko 14:00, chystáme se domů. V tom telefon. Dispečerka mně s radostí oznamuje, že mám v nejvzdálenější obci hlášeno pokousání psem. Dilema: jet, projet podruhé denní paušál, nebo to risknout do pondělí? Volím první variantu. Provedu vyšetření, sepíši protokol, stařence vysvětlím, že ve středu přijedu znovu.

Středa. Provedu totéž s poučením, že se opět uvidíme. V té době se vyšetření provádělo třikrát. Při odchodu se mě mimochodem zeptala, jestli zase po mně přijede ještě taky ten pán, co zde byl v pátek. Zbystřil jsem. V té době nad námi neustále bdělo něčí oko. V mém případě to byl policajt ze Šlapanic, kterého na mě se šéfem pověsila dispečerka. Vždyť v době normalizace to byla pro někoho nuda, tak proč ne nějaký vzrůšo?!

 

Ten výstup druhý den ráno si jistě na středisku delší dobu pamatovali. Z futer dveří vypadl kus omítky a ten řev se nesl až o patro výš. Stížnost a přeložení nehrozilo, metody 50. let by se těžko obhajovaly, a tak časem vše vyšumělo.

Příběh druhý byl prozaičtější.

Bylo mi nahlášeno z OHES, že došlo k manipulaci s uhynulým jezevcem a je třeba vše došetřit. Dojel jsem na místo určení, kde mě přátelsky vítal starý pán, a když jsem mu řekl, o co jde, tak prostě řekl, ať přijedu tak za 14 dní, že jezevec je ve škopku, ale ta jatýrka na cibulce, co měli s babičkou, byla výborná. Na další diskusi to nevypadalo, tak jsem po poradě volal na OHES a dotyční měli být převezeni na infekční do Bohunic. Myslel jsem, že to tím celé skončilo, ale tečku za tím udělal až do telefonu dotaz příslušníka.

Tady nadporučík XY, museli jsme přijet na pomoc s převozem těch důchodců. Oni se hrozně brání. Máme si vzít rukavice??...

A nyní název: RABIES – čti [rejbíz], což je název punkrockové skupiny čtyř sympatických mladých mužů, kteří se svými skladbami koncertují po celém Česku. Hráli i v Japonsku, až covid jim překazil turné po Jižní Americe.

 

22_rabies

22a_rabies

 

Pokud budete mít chuť, běžte si je poslechnout. Hrají totiž jako vzteklí.

23b_rabies

23a_rabies

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce