Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Senzorická neuropatie border kolií

Zvěrokruh 3/2022 14.03.2022
  Časopis Zvěrokruh 3/2022
     Pro praxi | Genetika
 

21_Vanova

 

Text: Ivana Váňová


 

Senzorická neuropatie je genetické onemocnění spojené s poruchou propriocepce u štěňat nebo mladých jedinců border kolií.

Toto onemocnění bylo poprvé popsáno v roce 1987 u pětiměsíčního štěněte border kolie s klinickými příznaky ataxie a poruchou propriocepce. Příznaky se začaly vyskytovat ve věku dvou měsíců, kdy majitelé pozorovali, že je štěně nemotorné a zadní končetiny se při pohybu navzájem dotýkají. Štěně běhalo a skákalo normálně, často však stálo s překloubenými pánevními končetinami. Žádný ze sourozenců neměl stejné klinické příznaky, a protože se stav prohluboval, bylo ve věku pěti měsíců referováno na specializované pracoviště. Na referenčním pracovišti provedli kromě rutinních vyšetření a odběru mozkomíšního moku rovněž EMG a biopsii senzorické větve radiálního nervu. Diagnostikována byla rozsáhlá periferní senzorická ztráta s absencí klinicky či elektromyograficky detekovatelného postižení dolního motoneuronu. Tři měsíce po vyšetření byl pes z důvodu zhoršeného stavu automutilace končetin utracen.

Další kazuistiky senzorické neuropatie u border kolií byly popsány po roce 2000 a obraz onemocnění lze charakterizovat následovně: klinické příznaky onemocnění začínají ve věku dvou až sedmi měsíců a zahrnují progresivní propriocepční ataxii s intermitentním překlubováním, hyperextenzním postojem a automutilací distálních částí končetin (obr. 1). Obvykle jsou více postiženy pánevní končetiny. Kromě toho se může vyskytovat ztráta propriocepce a nocicepce všech čtyř končetin a v některých případech i známky močové inkontinence nebo regurgitace.

Elektrofyziologické studie prokázaly sníženou až vymizenou senzorickou složku akčního potenciálu, normální nebo snížené rychlosti vedení motoneurony a normální EMG apendikulárních svalů. Biopsie nervů odhalily axonální degeneraci, endoneuronální fibrózu a značnou ztrátu nervových vláken. Postižení senzorických vláken bylo vždy závažné, zatímco u smíšených motorických a senzorických nervů variabilní.

Za kauzální příčinu, popsanou v roce 2016, se považuje mutace v genu FAM134B, který je mezi druhy vysoce konzervován a kóduje cis-Golgiho protein (součást Golgiho aparátu) přítomný v senzorických a autonomních neuronech. Kromě border kolií jsou popsány senzorické neuropatie i u jiných plemen, např. jack russel teriérů, dlouhosrstých jezevčíků, pointrů, francouzských španělů nebo trpasličích pinčů, přičemž alespoň u dvou z uvedených je příčinou jiná mutace. Zajímavé však je, že stejná mutace byla identifikována jako kauzální v případě dvou kříženců v roce 2018. Oba byli prezentováni až ve věku osmi měsíců s již měsíc trvajícími potížemi s chůzí. Jeden kříženec byl ze 37,5 % border kolie, 25 % bišonek a z 37,5 % mix dalších plemen (obr. 2); druhý byl 25% border kolie, 25% parson russel teriér, 12,5% labrador a zbytek mix jiných plemen.

Onemocnění se dědí autozomálně recesivně, tj. v riziku rozvoje klinických příznaků jsou recesivní homozygoti. Vzhledem k identifikaci kauzální mutace je nyní možné toto onemocnění geneticky testovat a pro vyšetření se odebírá bukální stěr nebo EDTA krev.

 

22_neuro

Obrázek 1: Automutilace distální části pánevní končetiny u 4měsíčního štěněte border kolie.

(Zdroj: Forman OP, Hitti RJ, Pettitt L, et al. An Inversion Disrupting FAM134B Is Associated with Sensory Neuropathy in the Border Collie Dog Breed. G3 (Bethesda). 2016;6(9):2687-2692. Published 2016 Sep 8. doi:10.1534/g3.116.027896).

 

23_neuro

Obrázek 2: Kříženec border kolie se senzorickou neuropatií.

(Zdroj: Amengual-Batle P, Rusbridge C, José-López R, et al. Two mixed breed dogs with sensory neuropathy are homozygous for an inversion disrupting FAM134B previously identified in Border Collies. J Vet Intern Med. 2018; 32: 2082– 2087. https://doi.org/10.1111/jvim.15312).

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce