Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Sfinx-SPH - z Ontaria

Zvěrokruh 2/2021 22.02.2021
  Časopis Zvěrokruh 2/2021
     Informace - zprávy - výzvy
 

Bezsrsté kočky, které by se mohly ucházet o filmové role v Pánu prstenů

KVĚTOSLAVA MAHELKOVÁ

Sfinx-SPH

 

Je možné, že bezsrsté kočky se vyskytovaly už v dobách Aztéků. V šedesátých letech minulého století se v kanadském Ontariu domácí kočce náhodně narodilo bezsrsté kotě. Úzkou příbuzenskou plemenitbou vzniklo plemeno sfinx. Vzhledem k tomu, že bezsrstá kočka výborně hřeje, zvláště v posteli, získává stále větší oblibu - nemusí se česat, nelíná (u nás je na sedmém místě). Předpoklad, že je to plemeno vhodné pro alergiky, je mylný, protože alergie není jen na srst, ale na bílkovinu koček, přesto má mnoho alergiků s nimi menší problémy. Ve FIFe byl sfinx uznán v roce 2002.

 

16_sfinx

 

Je to středně velká kočka s velkýma ušima. Kůže je zcela bez srsti, ale jemná elastická, na dotek jako jelenice. Může být pokryta kratičkým, jemným chmýřím. Krátké jemné chloupky mohou být na končetinách, dorzu nosu, lícních kostech, na vnější straně uší, na scrotu a na špičce ocasu. Výrazné vrásky jsou na obličeji, mezi ušima, kolem ramen a neovlivňují normální funkci. Typické je plné, kulaté, ale ne tučné břicho. Může až imitovat ascites, zvláště při zvednutí a postavení kočky na pánevní končetiny. Kočky mají velmi kratičké až neznatelné hmatové vousy. To je problém v některých zemích (Rakousko aj.), kde zákon zakazuje chov, ale i vystavování koček bez vousů.

Jsou to kočky vyloženě bytové, inteligentní, mazlivé, velmi závislé na lidech. Potíží může být větší tvorba ušního mazu. Při přílišném čistění uší a odstraňování mazu preparáty často dochází k zarudnutí, podráždění až zánětům zevního zvukovodu. S vráskami nebývají problémy, více mazu je mezi prsty u lůžek drápů. Není vhodné přílišné koupání, některé kočky mají kůži až přesušenou. Jemná kůže je citlivější na jakékoliv poškození, i po zhojení traumatu zůstávají znatelné jizvy. Pokud kočky mají možnost být na slunci, je nutná aplikace krémů s vysokým ochranným faktorem. Aplikace mikročipu je vhodnější blíže rameni, v polovině krku je mikročip pod jemnou kůží příliš viditelný a neestetický. I když kočky nemají termoizolaci srstí, v běžné pokojové teplotě netrpí chladem. Musí mít možnost se případně schovat do pelíšků a kukaní.

Kontroluje se kongenitální myastenický syndrom (COLQ), hluchota u bílých (Bayer test), srdce (EKG, sono).

Donský sfinx - DSP

 

17_sfinx

 

Náhodnou genetickou mutací se v Rusku objevily v osmdesátých letech minulého století kočky s málo srsti až holé. Chovatelé se tomu začali věnovat a příbuzenskou plemenitbou se bezsrstost upevnila. Ve FIFe bylo plemeno donský sphynx uznáno roku 2011.

Je to středně velká pevná kočka, měkká a teplá na omak. Kůže je elastická, velmi volná, zvrásnělá na hlavě, zádech, břiše a končetinách. Vrásky nejsou příliš hluboké.

 

Na čenichu, uších a končetinách mohou být krátké drsné chloupky, jednotlivé i na ocase. Hmatové vousy na hlavě jsou téměř vždy vyvinuty, jsou krátké, jemné, zkroucené.

 

Koťata se rodí většinou holá. Jsou uznávány jak zcela bezsrsté, tak i kočky brushs - s jemnými, vlnitými, nebo drsnými chlupy na celém těle, výraznějšími na hlavě, horní části krku, zádech, ne delšími než 2 mm, a flock se zbytkovým chmýřím po celém těle, ne delším než 2 mm. DSP jsou také vyloženě bytové kočky a platí pro ně to stejné jako u SPH, liší se postavou, volnou kůží a nemají velké břicho.

Nejsou známy specifické zdravotní problémy u tohoto plemene, problém bývají nedostatečně otevřené oči s následkem konjunktivitid. Obligátně se kontroluje jako u všech plemen hluchota u bílých, pupeční kýla, sestouplá varlata.

Peterbald - PEB

Peterbald je další bezsrsté plemeno. Vzniklo v devadesátých letech minulého století v Petrohradu záměrným křížením donského sphynxe a orientálních koček.

 

18_sfinx

 

Ve FIFe bylo uznáno v roce 2012. U nás jsou v oblíbenosti až na 28. místě.

Postavou je PEB obdobný jako orientální kočky, tj. velmi štíhlý, elegantní, pružný, velmi dobře osvalený s dlouhými štíhlými končetinami. Hlava klínovitá s přímými liniemi a velkýma ušima, oči mandlové s intenzivní barvou korespondující s barvou kůže. Kůže je tenká se středním množstvím vrásek. Je poněkud "mastnější" než u jiných bezsrstých. Případná srst je stejná jako u DSP.

Jsou to vyloženě bytové kočky, platí pro ně to stejné jako u SPH a DSP. Povaha odpovídá orientálním a siamským kočkám se všemi jejich nectnostmi - velmi aktivní, hlasité, žravé, s alotriofagií (vlna). Často hluboce posazené (zapadlé) oči jsou náchylné na konjunktivitidy, častější jsou gingivitidy a nesnášenlivost sladkého kravského mléka (jogurty, tvaroh jsou OK). Mimo obligátní kontroly jako u všech plemen je povinný test degenerace retiny II (CEP290/rdAc-PRA).

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce