Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Teleordinujete, teledoktore?

Zvěrokruh 1/2021 23.01.2021
  Časopis Zvěrokruh 1/2021
     Informace - zprávy - výzvy
 

Pandemie a související sociální distanc s sebou přinesly rozličné náhražky osobního kontaktu. O slovo se hlásí i telemedicína – pojem významově dost rozostřený

MARTIN GRYM

Evropská veterinární federace (FVE), která měla v této době logickou potřebu se k telemedicínské praxi vymezit a formulovat poziční dokument, k ní přiřazuje následující čtyři kategorie odborné činnosti: distanční konzultace (remote consulting), distanční diagnostiku (remote diagnosis), distanční preskripci (remote prescription) a třetími stranami generovaná medicínská data (thirdparty generated medical data).

Jak na telemedicínu nahlížet

Ačkoli chovám k digitálním technologiím majícím plně nahradit mezilidský kontakt velmi rezervovaný postoj, bylo by hloupé a nesprávné fenomén telemedicíny zcela odsoudit. Jak už to většinou bývá, není telemedicína sama o sobě úplně dobrá či úplně špatná. Jde o její míru.

Distanční konzultace jsou běžnou součástí naší práce (rady po telefonu, po emailu či po sociálních sítích), stejně jako třeba vzájemné sdílení a odborná konzilia nad rentgenologickými snímky, CT či MRI skeny, krevními testy apod. V určitých případech není nic špatného na distanční preskripci (známý chovatel se známým zvířetem potřebuje předepsat dlouhodobě podávané léčivo). Třetími stranami generovaná medicínská data jsou v dokumentu FVE zamýšleny různé přístroje a zařízení na tělech zvířat, která sbírají určitá specifická data a posléze je automaticky odesílají ošetřujícímu veterinárnímu lékaři (kupř. Holterův monitoring apod.). Potud v pořádku.

 
JIŽ MÉNĚ POCHOPITELNÁ JE OVŠEM OCHOTA PROVOZOVAT MEDICÍNU NA DÁLKU V ODBORNÝCH KRUZÍCH
 

Osobně mám ale značný problém s kategorií „distanční diagnostika“. V „telesvětě“ lze totiž de facto používat v diagnostickém procesu pouze dva smysly – typicky zrak (diagnostika přes posuzování fotografi í pacienta či videí je založena téměř výlučně na adspekci) a občas sluch (pes divně sípe). Již vůbec nelze používat hmat (rezistence v břiše) či čich (rána hnisavě zapáchá).

Kvalita chovateli zasílaných materiálů (fota, videa) bývají navíc často velmi nekvalitní a neumožňují tak vyslovení nějakého závěru ani adspekčně. Ačkoli existují případy, kdy lze diagnózu s dobrou spolehlivostí stanovit „pohledem“ na kvalitně zhotovenou fotografi i či ilustračně povedené video, jde o malé jednotky procent, spíše méně.

Proces telediagnostiky je tak oproti standardnímu kontaktu s pacientem významně ztížen, neli znemožněn. Nelze jej tedy podle mého názoru optimisticky považovat za logické vyústění digitalizace v medicíně, která má ambici tvářit se jako plnohodnotná alternativa k medicíně analogové (rozuměj nedigitální, tedy kontaktní).

Telechovatelé a televeterináři

Tendence přenášet veterinární praxi do kyberprostoru zde samozřejmě byla již v době předcovidové. Chovatelé mají telemedicínu rádi (email: Včera nám umřela andulka, nevíte, čím by to mohlo být?). Fotí mobilními telefony, natáčejí mnohaminutová videa, sepisují mnohostránkové anamnézy, aby vše posléze odeslali veterináři s požadavkem na stanovení diagnózy, na návrh léčby a vyslovení prognózy. Mezi nejčastější důvody neschopnosti dostavit se se zvířetem osobně patří: máme to k vám daleko, kočka se bojí přenosky, pes v autě zvrací, nemám auto, já toho papouška nechytnu, jsem na nemocenské, manžel si zlomil nohu a já neřídím, venku je velká zima, velké teplo, velká tma.

U chovatelů je snaha využívat rad na dálku pochopitelná a logická. Šetří to náklady a čas, žádost lze navíc rozeslat více různým pracovištím, takže se lze občas dobrat nejen primárního, ale i sekundárního, terciárního a dalších názorů.

 

Již méně pochopitelná je ovšem ochota provozovat medicínu na dálku v odborných kruzích. A nemám vůbec na mysli občas posloužit radou, doporučením, názorem či odkazem na specialistu. I stálý a dobrý zákazník se občas zeptá emailem, pošle fotografii či popis problému, aby se následně dostavil osobně. Mám na mysli pravidelnou a systematickou diagnostickou činnost doprovázenou návrhem léčby.

Telemedicína jako televarieté

Pozoruhodným telemedikem je kupříkladu Dr. Ross Perry, mezi chovateli papoušků a specialisty na aviární medicínu celosvětově velmi dobře známý australský veterinární lékař. Dr. Perry se za svoji aktivní kariéru velmi dobře etabloval: je autorem a spoluautorem mnoha odborných publikací a článků v uznávaných odborných časopisech,

 

16_tele

 

oceňovaný přednášející na světových kongresech týkajících se chorob exotických ptáků. V závěru své kariéry se ale začal věnovat telemedicíně a na dálku radí chovatelům z celého světa. Uvádím jej jako příklad z toho důvodu, že je s ním v živém kontaktu i jeden z našich dlouholetých klientů, který nám jeho rady zasílá.

Dotaz: Moje andulka špatně sedí na bidle. Odpověď: Mohl by to být spinální tumor. V jeho nabídce je kupříkladu diagnostika z fotografi e trusu za 50 australských dolarů. Z jednoho ptačího plkance skládá diferenciální diagnózy a rozpráví o možnostech léčby nejpravděpodobnější příčiny daného stavu. Připomněl jsem si v této souvislosti scénu ze seriálu Sex ve městě, kde se zoufalá Charlotte Yorková rozhodne navštívit věštkyni, aby se dozvěděla, kdy se provdá. Věštkyně po chvíli zaříkávání rozbije vejce, chvíli v něm čte, a poté rozechvělé Charlottě oznámí, že má pro ní jednu špatnou a jednu dobrou zprávu. Ta špatná je, že Charlotte se nikdy nevdá. Ta dobrá pak, že za 100 dolarů to jde odblokovat.

 
U CHOVATELŮ JE SNAHA VYUŽÍVAT RAD NA DÁLKU POCHOPI TELNÁ A LOGICKÁ
 

Telediagnostika s rozumem

Covid-19 nás nutí dělat různé věci. Mezi nimi je i distanční forma mezilidské komunikace. Podle mého názoru bychom měli tuto skutečnost vnímat jako dočasnou nezbytnost a nedočkavě vyhlížet normální časy. Ozývají se však i nadšené hlasy, že doba covidová zafungovala jako urychlovač digitalizace a on-line komunikace, a že vracet se zpět k osobním kontaktům je politováníhodné staromilství.

Jako správné Husákovo dítě mám rád hudbu 70. let minulého století. Narazil jsem nedávno na naprostou klasiku – záznam z živého vystoupení Deep Purple s písní Child in time z roku 1970.

 

Někdo pod video napsal: No digital fuckery, pure artistry (volně přeloženo: žádné digitální sračky, jen čisté umění).
 

Telemedicína není špatná věc. Mělo by se s ní ale zacházet opatrně. Kontakt s pacientem distanční forma nenahradí, alespoň ne v nejbližších letech. Pravděpodobně ale nikdy. Nenaslouchejme těm, kteří chápou pandemická opatření jako trampolínu, ze které vyskočíme do světa digitalizace a do současného analogového světa se již nikdy nevrátíme. Telediagnostika je bohužel většinou digital fuckery. Až skončí covid, měli bychom zase pokorně vrátit k pure artistry. A setrvat tam, dokud to bude možné.

 

17_grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Praha – město, 17.9.2024

Zveřejněno: 05.09.2024
Datum stažení: 18.09.2024

Falešné razítko – MVDr. Marek Vaněk

Zveřejněno: 15.08.2024
Datum stažení: 15.02.2025

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...