Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

To by se zvěrolékaři opravdu stát nemělo

Zvěrokruh 3/2020 22.03.2020

Jarmil Dobeš

Začátkem 90. let mě požádal jeden klient o případnou pomoc jeho synovi, který se bude starat v jejich nepřítomnosti o hospodářství. Jednalo se hlavně o krávu, u které se blížil termín porodu. Pomoc jsem přislíbil a oni mohli vyjet na pro zemědělce tak vzácnou a zaslouženou dovolenou. Vše se zdálo v pořádku, syn se neozýval. Jednoho dne jsem měl vyřizování na úřadech v okresním městě a při cestě zpět přes jejich obec jsem si vzpomněl na svůj slib. Doslova v intuici jsem zastavil u hospodářství. Ve stavení nikdo nebyl a tak jsem šel do stáje. Přivítal mě prosebný pohled matky čekatelky a trčící ocásek z pochvy jasně demonstroval diagnózu – anální polohu; obě zadní zcela podložené. Pan profesor Kudláč by měl ze stanovení diagnózy radost, já ale radost necítil. Nezbylo než jednat. Bylo teplé léto, a tak jsem jen v trenýrkách vklouzl do holínek a začal s repozicí. Dojnice byla prostorná po více porodech, proto reposice nebyla moc náročná a následovala extrakce plodu. V momentě, kdy bylo tele pánví v porodních cestách a já musel pořádně zabrat, povolila mi guma v trenýrkách a ty sjely dolů na holínky. Porod jsem dokončil ve své plné kráse a trenýrky mi ještě vytvořily pouta na nohou. Tele bylo přidušené a já se nemohl pohybovat. Trenýrky jsem musel nakonec roztrhnout a po uvolnění nohou jalovičku konečně resuscitoval. Když drama skončilo, tak jsem se za zvědavých pohledů slepic u pumpy na dvoře umyl a odjel. Chovatelé po příjezdu ocenili moji obětavost, historce jsme se zasmáli a jalovička dostala jméno po mně - Jarmilka. Ztráta trenýrek byla refudována tekutým valašským platidlem a život šel dál.

 

29_krava

 

Uplynulo mnoho let a i Jarmilka se dávno ztratila v potravinovém řetězci. Jednu sobotu jsem jako zastupitel oddával mladé snoubence. Vše probíhalo, jak mělo. Ženich se nervózně potil, matky plakaly, někteří chlapi již tupě hleděli a děti rušily. Jen nevěsta se svědkyní se vyloženě bavily, pořád se usmívaly a mně najednou došlo, že zdrojem jejich veselí jsem já osobně. Rychle jsem zkontroloval, jestli jsem všude zapnutý. Chybu jsem nenašel, a tak v klidu pokračoval v obřadu. K mému údivu mě nakonec obě dámy navštívily v kanceláři a když začaly vyprávět, tak jsem se nervózně potil ještě více než před tím ženich. Byly to sestřenice, které jezdily na prázdniny ke stařence ve vesnici, kde jsem před mnoha lety vedl boj o život Jarmilky. Chodily si tajně do té stáje hrát s koťátky, a když mě viděly, přicházet tak se ze strachu schovaly za balíky slámy a staly se očitými svědky celého průběhu porodu.

 

Nakonec jsem přijal jejich pozvání na večerní veselici, kde se pomalu rozplynuly mé rozpaky. Dávná historka pobavila svatebčany a málem to skončilo tragicky, protože matka ženicha se tak smála, že jí zaskočilo a ztratila vědomí. Ale dopadlo to dobře.

Z toho všeho plyne poučení, že člověk má být vždy řádně upraven a že šaty dělají člověka.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce