Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ty pozdní noci, ta časná rána

Zvěrokruh 7/2021 21.07.2021
  Časopis Zvěrokruh 7/2021
     Společenská rubrika | Povídka
 

39_anonymka

 

Text: Eva Kiesler Klementová


 

Moje skvělá a vážená kolegyně v rozhovoru o životě terénního veterináře pronesla nezapomenutelnou větu: Je to osamělá existence. Tím bylo dosaženo podstaty věci, výstižnější shrnutí neexistuje. Na scénu divadla vstupujeme sami za sebe a za nevalné podpory okolí hrajeme každý svou vlastní one man show. Sami si odpovídáme za zdar či nezdar představení, jeho účinek na diváky a jakékoli vzniklé škody. Nikdy dopředu neznáme text, ba ani nevíme, o jaký žánr půjde. Ten se navíc během představení mění od tragedie ke komedii a nazpátek, naprosto bez varování. Honorář bývá nezaručený co do výše i termínu výplaty, catering neexistuje a veřejná publicita je zajištěna toliko tehdy, kdy o ni vůbec nestojíme. Představení se navíc mnohdy odehrává na místech nevlídných i děsivých, nebo přinejmenším nekomfortních, navíc ve zcela nemožnou hodinu.

Je to také existence nevyspalá. Viděla jsem za dvacet osm let spoustu nocí a časných rán, zasněžených, mrazivých, deštivých, letně dusných, s náladou vítěznou i sklesle poraženeckou. Vracela jsem se, jako mí stateční kolegové, smradlavá, oblemtaná plodovými vodami, sem tam s laškovným kouskem amniového vaku na oblečení, s hnojem na kolenou a krví na čele, když trochu cákla tepénka, a můj synek ve školce glosoval NAŠE MAMINKA JE HODNÁ, ALE SMRDÍ. A když už to dál nešlo, spala jsem na odstavném parkovišti, na kraji pole, na žlabu, opřená o strom a jednou také na křižovatce u semaforu, když jsem čekala na zelenou.

Je to život bez valné satisfakce, kdy obecné mínění má za to, že když se zvíře uzdraví, uzdravilo by se i bez nás, a pokud ne, je to naše vina. V každém případě to stálo moc peněz a doktor jest vypočítavý lump. Protože je to naše poslání, nejíme, nespíme, nekoupeme se, nemočíme, nevěnujeme se rodině, neodpočíváme, nejsme nemocní, natož pak unavení a nikdy se nemýlíme, vždycky jsme milí, veselí a empatičtí, komunikativní a k majitelům přistupujeme s erudicí kvalitního psychoterapeuta a trpělivostí Matky Terezy. Nebojíme se ani zvířat, kterých se bojí i vlastní majitel, nezatěžujeme ani při zvláštních excesech nebohou zvěř sedativy, a když nás zmrzačí, stihneme před příjezdem sanitky ujistit majitele, že nejsme nijak rozladěni a ta zlomená ruka nás vůbec nebolí.

Teď bych měla prohlásit, že svou práci milujeme nade vše, a proto v ní pokračujeme i přes výše zmíněné faktory. Pravda je, že zdaleka ne všichni. A ti z nás, kdo z toho kolotoče dlouhá léta nevystoupili, mají každý své individuální spektrum důvodů. Na jednom bychom se asi většinově shodli – má to něco do sebe. Není to nuda, má to výsledky, viditelné a hmatatelné, a má to smysl. Takových pár kamínků k opravě světa na nějaký lepší model. Spoustu těch malých kamínků, střípků, dílků mozaiky, mám za léta uloženu ve své chatrné paměti. Občas někde vypadnou a někdo se jim směje, diví se, nebo je dojat. A protože se mi stihl narodit vnuk, těším se na vyprávění hrdinských veterinárních eposů před spaním. I to je fajn.

K tomu nevyspání a ranním návratům se mi vybavil jeden střípek porodní:

Kdysi mi moje pečlivá maminka darovala teplé pyžamko. Pyžamko bylo růžové, zdobené světle žlutými medvídky, velikosti lehce nadměrné. Už to je odstrašující představa, chápete jistě. Ale bylo měkké a příjemné do drsných zimních nocí, jsem zimomřivá a v ložnici bývá chladno.

V jisté stáji za kopcem počala rodit klisna. Majitelka volala a vyla jak saňový pes, že jednu nožičku vidí a druhou ne, vskočila jsem tedy ve zmíněném sofistikovaném pyžamku do bot a bundy, následně do auta, a řítila se k rodičce. Vše proběhlo řádně, vzpurná nožka zreponována, porod dokončen, matka i hříbě zdrávi. Vracela jsem se tedy za ranního šera domů, přes kopec směrem opačným, a na vrcholu kopce ostražitě spočívala hlídka naší čacké policie, a protože se nudila, zastavila mě. A já na ty dobré uniformované hochy vyskočila z auta, oděna v medvídkové pyžamo kompletně zaflákané od krve. To byla pro ně evidentně inovace a instinktivně couvli o krok zpět. Naštěstí, protože než zpracovali nestandardní vjem a než se možná rozhodli srazit mě k zemi a spoutat pro podezření z vraždy manžela, stihla jsem zvolat PÁNOVÉ, NELEKEJTE SE, JSEM VETERINÁŘ A JEDU OD PORODU, a policajtům se zjevně ulevilo a pustili mě domů.

Jindy jsem se vracela domů od koliky a na křižovatce byla červená. Zastavila jsem. Bylo 1:15. Krátce jsem zavřela oči, neboť mě pálily. Když jsem je otevřela, bylo 2:25. A pořád byla červená, patrně rozbitý semafor.

V krajní nouzi po cestě domů se mi osvědčilo pravou rukou řadit a levou se fackovat, abych neusnula. Levé kolo ve škarpě je horší než pravé, neboť může jet někdo v protisměru. Skřípání plechu o svodidla zní nepříjemně a dost to stojí. Vidíme-li proti sobě zeď, je třeba zastavit. Ale nejpodivuhodnější spánková věc se mi stala kdysi poblíže Sázavy, když jsem se v nočních hodinách probrala u vrat jistého statku, netušíc ani omylem, proč tam jsem ani jak jsem se tam dostala. Patrně nějaký autopilotní program mne doprovodil z postele až na místo, kde jsem měla opravit nějaké zvíře, jaké, to jsem netušila a musela to zjistit opatrnými dotazy k majiteli. V černé kronice ráno nebylo nic, naštěstí.

A docela nedávno, když jsem v noci, dešti, bahně a s mobilem v zubech měnila kolo u auta, zatímco normální lidé slastně chrupali v peřinách, nemohla povolit šrouby, sprostě nadávala, pak povolila, jeden mi upadl do škarpy a nenašla jsem ho, nakonec kolo vyměnila a dojela domů, vrátila jsem se k úvodní větě tohoto možná zmateného pojednání – JE TO OSAMĚLÁ EXISTENCE. Ale stejně ještě pár let dám.

Všechny vás zdravím a přeji klidné noci a hluboký spánek.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výběrové řízení na dodavatele systému Centrální evidence psů

Zveřejněno: 25.10.2024
Datum stažení: 05.12.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Karviná a Frýdek-Místek, 29.11.2024

Zveřejněno: 23.10.2024
Datum stažení: 30.11.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Litoměřice, 21.11.2024

Zveřejněno: 21.10.2024
Datum stažení: 22.11.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Tábor, 29.10.2024

Zveřejněno: 21.10.2024
Datum stažení: 30.10.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Šumperk a Jeseník, 23.11.2024

Zveřejněno: 21.10.2024
Datum stažení: 24.11.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
26.10. - 27.10.
26.10. - 27.10.
Kurz Anestezie malých zvířat - Modul 1 26.10. 8:00 - 27.10.2024 17:00
Všechny akce