Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Úvodník – MVDr. Jan Pokorný

Zvěrokruh 3/2021 21.03.2021
  Časopis Zvěrokruh 3/2021
     Úvodník
 

01_pokorny

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

tak se nám to celé komplikuje.

Stávajícímu představenstvu není co závidět. Taková situace tu ještě nebyla. Termín sněmu, volebního sněmu, kde ještě k tomu má většina zasloužilého stávajícího představenstva po letech skončit a měla by být nahrazena úplně novými členy, je díky „pandemické situaci“ stále (již čtvrt roku) nejistý. Představenstvo v čele s prezidentkou je mezi mlýnskými kameny. Shora na ně tlačí vláda svými opatřeními, která nejsou leckdy jednoznačná.

Zleva odpovědnost za veterinární obec, abychom se nestali terčem médií, že jsme zapříčinili šíření covidu. Zprava nově zvolení, kdy už budou ve funkcích. Zdola členové Komory, jak to tedy se sněmem bude. Zezadu zákon přikazující svolat sněm nejpozději do roka od posledního konání. Zepředu nejistota, co bude zítra, natož za týden či za měsíc. A zevnitř taky bude jistě spousta tlaků, co by se ještě dalo změnit a jak.

Zkrátka asi nikdo by dobrovolně být v takové situaci a muset rozhodovat nechtěl. A ať uděláte, co uděláte, vždycky se za tím záhy vynoří úvahy o konspiraci a na ně se nabalí další a další zvěsti, co že se to asi všechno vlastně chystá.

Tím spíš je vřele doporučitelné postupovat přesně podle pravidel a protokolu, ať již psaného či nepsaného tak, aby ve výsledku představenstvo vystupovalo jednotně. Aby se nikdo z jeho členů nemohl odvolávat na to, že byl obejit či přehlížen. Aby každý z představenstva, které je jako celek zodpovědné za svolání sněmu, uměl sám obhájit postup, který byl zvolen. Tedy aby se alespoň v tomto zatraceném čase plném omezení a často protichůdných nařízení padajících nám všem na hlavu z naší milované vlády, s námi členy KVL jednalo otevřeně, transparentně a bez pověstné pachuti zůstávající na patře či na jazyku.

A to se, světe div se, přes všechny úspěchy stávajícího představenstva během posledních dvou let jeho vlády nějak nedaří. A už to frčí. Už se to nabaluje. A k zpočátku nevinným úvahám a na mysl se deroucím otázkám Proč? se záhy přidávají přílepky A pročpak asi? A nikdo už to nezastaví. A na konci tohoto řetězce pak visí ve vzduchu zdánlivě logická, přesto však hrubě paranoidní halucinace – Protože se snaží to uhrát tak, aby se sněm neustále překládal a konal se co nejpozději, aby účast na sněmu většině ztížili a znechutili a dovezli tam svoje kamarády a s jejich pomocí při tajné volbě neodsouhlasili výsledky korespondenčních voleb a nechali se pak přímo sněmem navolit zpět na svá místa.

A jsme z nejhoršího uvnitř. Toto je totiž přesně ten výsledek, který chaotičnost, netransparentnost a nekoordinovanost korunovaná náznaky samoděržavých praktik kolem organizace sněmu v objektivně ztížených podmínkách přináší. Absurdní konspirační dramata, kterým sice soudný jednotlivec sám o sobě nedává žádnou váhu, protože je mu jasné, že kdyby k něčemu takovému mělo dojít, vyvolalo by to destrukci Komory jako takové, možná končící hromadným odmítáním placení příspěvků a kdo ví čím ještě. Jenže to hovoříme o soudném jednotlivci. Ovšem i více soudných jednotlivců pohromadě již vytváří kolektivní vědomí a stačí pak přidat jednoho méně soudného a už to žije vlastním životem. A vzniklé náznaky podezření, ať už jakkoli obskurních a neuskutečnitelných přetrvávají a vrhají zpětně zbytečně špatné světlo nejen na samotné aktéry zodpovědné za svolání sněmu, ale i na samou podstatu existence Komory. Ledaže by zas až tak obskurní a neuskutečnitelné nebyly. To by ovšem byla jiná…

Jan Pokorný

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce