Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Úvodník – MVDr. Jan Šterc Ph.D.

Zvěrokruh 2/2021 22.02.2021
  Časopis Zvěrokruh 2/2021
     Úvodník
 

01_sterc

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dnes na neveterinární téma. Žijeme ve zvláštní době. Světem běží pandemie viru, který se chová podivně. Některé lidi „navštíví“, aniž by jim způsobil jakékoliv problémy, u jiných vyvolá onemocnění s různě závažným průběhem. Smutné je, že u nezanedbatelné skupiny nakažených má toto onemocnění průběh těžký ba i smrtelný. Je pochopitelné, že tato skutečnost ovlivňuje život nejen jednotlivců, ale i celé společnosti. Již téměř rok žijeme ve stavu zvaném nouzový, v rámci kterého byla přijata opatření mající omezit šíření nákazy.

Společným jmenovatelem všech dosavadních opatření a nařízení je omezit kontakt obyvatel (a tedy šíření nákazy) na únosnou úroveň. To s sebou přineslo nutnost uzavření restaurací, nákupních center, divadel, kin a jiných provozoven, která nejsou pro život nezbytná.

Výkon naší profese nebyl naštěstí těmito opatřeními příliš omezen. Pro mnohé z nás může býti útěchou, že je tak naše práce vlastně hodnocena jako služba nezbytná pro společnost.

Ohlédneme-li se do historie, můžeme vidět, že se v každé těžké době či krizové situaci objeví skupina lidí, která začne obětavě pracovat na tom, aby se společnost z těžkých časů dostala. Bohužel se také současně objeví jiná skupina lidí, která se chová kontraproduktivně až hloupě a tím kazí úsilí ostatních.

Totéž můžeme pozorovat i dnes. Na jedné straně vidíme obětavou práci zdravotníků (kteří s vypětím sil bojují o životy nakažených na jednotkách intenzivní péče), vojáků, hasičů a dobrovolníků (kteří nastupují do nemocnic na pomoc zdravotníkům) i „obyčejné“ lidi pomáhající starým lidem, šijící roušky atd. Dokonce i někteří živnostníci i přesto, že museli omezit svou činnost, nezatrpkli a dodávají do nemocnic zdarma zdravotníkům obědy a občerstvení. Uznání si zaslouží i snaha vlády, které se daří mimo jiné alespoň částečně pomoci těm, kdo museli zavřít nebo omezit služby ve svých provozovnách. A neskonalý obdiv pak patří vědcům, kteří dokázali vyvinout tak rychle hned několik účinných vakcín, jejichž distribuce právě začala.

Bohužel ale také můžeme vidět nesčetné případy lidské hlouposti a bezohlednosti: demonstrace proti rouškám, přeplněná nákupní centra před Vánocemi, pořádání tajných party, rvačka pitomců na Staromáku na závěr demonstrace proti vládním nařízením, srocování lidí na uzavřených sjezdovkách, demonstrace proti vakcinaci (která ještě ani pořádně nezačala) atd. To vše ve jménu svobody a demokracie. Že se nejedná o lidskou hloupost a bezohlednost? Můžeme o tom pochybovat v případě živnostníka nebo divadelníka, který nějakou formou protestuje proti vládním opatřením, protože přišel o zdroj obživy. Zde to můžeme považovat za iracionální projev nespokojenosti nebo zoufalství. Ale vyrazí-li protestovat do ulic (nebo na sociální síť) jedinec cítící se diskriminován, protože nemůže do hospody nebo se potulovat po obchodních centrech, to opravdu není nic jiného než hloupost. A vzhledem k tomu, co se děje na jednotkách intenzivní péče většiny nemocnic, i bezohlednost.

Musím se přiznat, že mě „aktivity“ těchto jedinců donutily k zamyšlení, kde se najednou tolik hlouposti vzalo. Bohužel jsem dospěl k závěru, že k její eskalaci nedošlo náhle, ale že tady byla stále, jen nebyla tolik na očích. Jejími nositeli a šiřiteli byli a jsou vždy jedinci (mnohdy i inteligentní), kteří z nějakého důvodu odmítají přijmout objektivní fakta a vnucují svému okolí vlastní nereálné představy o světě. Jako příklad z doby předkovidové si stačí vzpomenout na hnuti biomatek proti očkování, různá ekologická hnutí proti jaderným elektrárnám (tedy nejčistšímu zdroji energie), politickou korektnost, hnutí proti klecovým chovům drůbeže, hnutí proti diskriminaci homosexuálů (kteří v ČR ani ČSSR nikdy diskriminováni nebyli), hnutí za uznání nevím kolika pohlaví, veganství atd. Samozřejmě, že šířící se pandemie tato pseudotémata svým významem zastínila. Nicméně dodala zmíněným jedincům nové téma, na kterém se mohou zviditelnit. Za sebe doufám, že se zviditelní natolik, aby je ta rozumná část populace prokoukla.

Dovolím si rozloučit se s Vámi citátem Jana Wericha:

„Lidská hloupost je nekonečná a nelze nad ní zvítězit.
Ale musí se s ní neustále bojovat, protože jinak by zaplavila celý svět.“

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce