Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Úvodník – MVDr. Lubomír Borkovec

Zvěrokruh 10/2020 24.10.2020

01_borkovec

Jak dál?

Vystupuji z auta, beru si z kufru brašnu a zpoza plotu vidím, že klisnička mě už zvědavě okukuje. Upravuju si nejnovější veterinární kombinézu a dezinfekční výstroj dodanou od KVL ČR. Paní majitelka mě vítá:

„Zdravím, pane doktore! Teda v tom štítu a rukavicích dnes vypadáte trochu jako včelař, nebo ze sci-fi! A jak krásně voníte po meruňkách!“ Hrklo ve mně.

Dívám se na ústí AUTOMATICKÉHO DEZINFEKTORU KVL ČR, který mi hadičkou podél levého rukávu dávkuje dezinfekci na rukavici levé ruky. Promnu si rukavice – skutečně, místo Anticovidu19 jsem si zásobník patrně naplnil meruňkovicí… Někdo se mnou trhá… probouzím se – nade mnou se sklání žena a podává mi telefon: „Vidíš, co děláš, usnuls a vylil sis tu skleničku. Volá ti Rejnek a zuří, žes nedodal ten úvodník!

Ano, teď už seriózně. I přes virózní nejistoty, slib mediální komisi splnit musím. I v současné situaci, kdy máme omezovat společenské styky, komise představenstva fungují, třeba jen distančně. Nevíme, zda se vůbec sejdeme k jednání představenstva, a zda se vůbec sejdeme při sněmu. Naštěstí na webových stránkách Komory můžeme dobře využít diskuzní fórum. Každý z nás má možnost vyjádřit se k jakékoli problematice v Komoře, ve veterinárním stavu, vlastně ke všemu. My v představenstvu si uvědomujeme svou povinnost odpovídat na návrhy a dotazy členů. Na problému můžeme takto pracovat společně se členy KVL a takřka okamžitě zachytit to podstatné pro nejbližší jednání té-které komise i představenstva.

Z každé ordinace, z počítače doma se každá členka-člen může zapojit do dění Komory a politiky veterinárního stavu. Prosím přitom každého, abychom se vyhnuli osobnímu napadání. Pišme argumenty pro nebo proti tomu-kterému návrhu, názoru, nechť se týká čehokoli. Prosím tedy, nepište: „Borkovec je blbec.“ Pište raději: „ Co Borkovec napsal (navrhl), není přínosné, protože takový návrh je nedokonalý (zcestný, nesprávný) v tomto a v tomto…, protože jeho následkem by bylo tohle…

Nedávno mne velmi zaujal podnět od kolegy Štichy ohledně plošné aplikace STUTOXU a nepříznivých následků pro biotu. Přiznávám se, že jsem se snažil obnovit si toxikologické znalosti o účinné látce, přesto mi schází dost konkrétních poznatků o způsobu aplikace, projevech a kolaterálních škodách. Během jednání představenstva jsme všichni zjistili, že jsme na tom obdobně a rozhodli se tedy to vylepšit diskuzí u kulatého stolu. Komora by mohla přizvat experty na toxikologii, zároveň i zástupce zemědělců, SVS, myslivců, zástupce ochrany přírody i zástupce z řad nevládních organizací. Odsouhlaseno, že mediální komise se tím bude zabývat. Doufám, že nebudete proti. Kolegyně a kolegové, do čeho dalšího bychom se měli pustit?

Děkuji

Lubomír Borkovec

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
10.05. - 11.05.
Všechny akce