Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Úvodník – MVDr. Radka Vaňousová

Zvěrokruh 1/2020 28.01.2020

01_vanousova

Vážené kolegyně a vážení kolegové,

v rámci novoročního úvodníku mi dovolte ne bilancovat a ohlížet se za rokem právě proběhlým, ale spíš připravit se na to, co nám přinese ten nastávající.

V tomto roce oslaví Komora veterinárních lékařů kulaté 100. narozeniny. Jako již vcelku stařičká oslavenkyně nesmí usnout na vavřínech, ale toto kulaté výročí musí brát jako závazek do budoucna.

V poslední době jsem se setkala s lidmi (neveterináři), kteří Komoru upřímně nenáviděli. Pátrala jsem po důvodech proč.

První a zásadní problém je, že Komora veterinárních lékařů je zřízena ze zákona, není to tedy jen tak nějaký spolek zahrádkářů a kromě toho, že je také správní institucí, kdy vykonává přenesené pravomoci státu, jako je vstup do regulované profese, disciplinární opatření, je kompetentní autoritou pro regulované profese pro žadatele ze 3. zemí, automatickým připomínkovým místem při tvorbě legislativy, tak je také na státu vcelku nezávislá, a to všechno dohromady se neodpouští.

Pro mnohé veterináře je jistě překvapením, že Komora není jen časopis 1x měsíčně v jejich schránkách, ale řeší věci, které přesahují každodenní dění v ordinacích. Obraz a síla organizace začíná u každého jedince – veterináře. Je proto na čase oživit regionální organizace. Aby Komora mohla být silná, musí být jednotná. I když můžeme mít na věci různé názory, měli bychom vyslechnout i ty opačné, nemusíme s nimi hned souhlasit, ale měli bychom se nad nimi minimálně zamyslet.

V poslední době se s legislativou roztrhl pytel, zdá se, že na Komoru, potažmo veterináře dopadnou další povinnosti (elektronické žádanky pro SVÚ, registrace čipů, hlášení spotřeby antibiotik…?). Můžeme se bránit, můžeme polemizovat, zda je to dobře nebo ne. Povinnostem nezabráníme, ale pokud už k nim dojde, je nesmírně důležité být u nastavování pravidel, tak aby byly nově vznikající systémy jednoduché, přehledné a pro nás maximálně uživatelsky příjemné a v konečném důsledku pro nás byly alespoň nějakým přínosem.

Dovolte mi tedy popřát Komoře jako stavovské organizaci k jejímu stému výročí v magickém datu 20. 2. 2020 jednotu, toleranci, pokoru, rozumné počínání a nadhled, tak aby zůstala silná a nezávislá, její členové na ni mohli být hrdí a mohla se jako silná a nezávislá dožít té další stovky.

Všem kolegům přeji příjemný a klidný vstup do nového roku.

Radka Vaňousová

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce