Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vánoční

Zvěrokruh 12/2021 19.12.2021
  Časopis Zvěrokruh 12/2021
     Společenská rubrika
 

35_Eva-Kiesler-Klementova

 

Text: Eva Kiesler Klementová

Ilustrace: pch.vector / Freepik Foto: National Geographic


 

Nevím, zda jste již někdy upadli do spárů humánní medicíny a byli hospitalizováni. Předem podotýkám, že si nestěžuji, naopak posílám tisíceré díky lékařům a sestřičkám, jejichž zásluhou i nadále zapleveluji povrch planety svou nicotnou existencí. Nicméně, být nemocný veterinář má svá četná specifika a i s přihlédnutím k vážnosti situace bývá děj prodchnut nepatrným odérem absurdního humoru. Ocitnete se na opačné straně barikády a v duchu se omlouváte svým pacientům, neboť konečně pochopíte a procítíte, jak jim je. Jen s krajním sebezapřením přesvědčíte sami sebe, že kopat a kousat ošetřující lékaře je fuj a že hlasité vytí by rušilo spolupacienty. A přesto po celou dobu zůstáváte veterinářem.

Obrázek první: Prosklená kartotéka kliniky. S papíry a průkazkou pojištěnce v ruce se hlásím sestrám jako příjem k hospitalizaci. Sympatická sestra s mikádem mrkne do papírů a zvolá radostně Tak vy jste veterinářka! Víte, já mám labradora po mrtvici. Druhá sestřička měla kočku s ušním svrabem a konzultace byla rozpuštěna až ve chvíli, kdy pokašlávání fronty za námi nápadně zesílilo. Anestezioložka vypisující příjem na oddělení měla pak kočku s frakturou femuru.

Obrázek druhý: Rozmluva s chirurgem. Moje morálka počíná klesat, i pravím úpěnlivě: Pane doktore, ale MÁM šanci na úplné uzdravení, že? Po chvíli významného ticha pravil ten dobrý muž: Paní doktorko, třicet let praxe a vy po mně chcete nějaké jistoty? Pak mne uklidnil, že mají dostatek sedativ a opiátů a že se mi u nich bude líbit. Tomu jsem porozuměla.

Obrázek třetí: Předoperační příprava. Sestra přináší lahvinku síranu hořečnatého. V pokusu o veselou konverzaci jí sděluji, že ho používám u koní. Pohlédne na mne nevzrušeně a odtuší stručně: Karma??

 

Obrázek čtvrtý: Přípravna před operačním sálem. K pojízdnému lehátku, na kterém spočívám, pietně zahalena lajntuchem, přistoupí pohledný muž s vesele barevnou čepičkou a vece: Jsem váš anesteziolog, dr. Z. Vy prý jste veterinářka a léčíte koně...víte, já mám čtyři koně... a mluvil. A mluvil. A mluvil... Pak pohlédl na nástěnné hodiny a zvolal: Vidíte, oni už vás chtějí na sále... Tak si to dopovíme potom. A uspal mne.

Obrázek pátý: Budím se. JIPka. Namodralé světlo, budíky, hadičky všude. Při pokusu promluvit jen sípnu, intubace je intubace. A nad mou postelí, ještě poněkud rozmlžen, stojí dr. Z. a pokračuje ve výkladu o povrchovém ohybači jeho klisny (a chodil mi povídat o svých koních deset dní, než mne přeložili na standardní pokoj).

 

36_vanocni

 

V dalších dnech se ozřejmilo, že jeden každý zaměstnanec kliniky má nějaké zvíře a přeje si o něm pohovořit. Jednou jsem byla vyvezena na trávník před klinikou, abych zhlédla čivavu a její anální žlázky. Vzhledem k množství opiátů v krevním řečišti nevím, co jsem komu poradila, a necítím se za to zodpovědná.

Několik drobných postřehů pro kolegy: Neukazujte zdravotníkům, kde ta žíla je, činí je to nervními a nerudnými. Naše zdravotnictví šetří, neškodí vzít si s sebou vlastní kanyly (kvalitní). Nikdy neříkejte JÁ TO ŘÍKAL(A)! Nemusíte odpovídat na dotaz: Jak vám je? Váš lékař si odpoví sám.

Myslím, že po zbytek života budu při nepříjemných zákrocích říkat svým pacientům tiše Promiň. Nebudu šetřit analgetiky. Budu si ještě víc než dosud cenit každého jednotlivého života a snažit se ho zachovat. A budu se každý den radovat, že třeba i dnes cítím, jak mě zebou nohy, prší mi do ksichtu, mám hlad... protože by to už taky nemuselo být. A tím se dostávám k tomu, co jsem vlastně chtěla k blížícímu se konci roku napsat:

Važme si prosím toho, že jsme ještě tady. Važme si chvil, kdy jsme schopni pracovat, odpočívat, mít rádi, smát se, plakat. Buďme k sobě vlídní a chovejme se k sobě s respektem, všichni se snažíme a děláme, co umíme a svedeme nejlepšího, všichni jsme unavení, někdy zklamaní a nemáme to lehké. Nikdo z nás není středem světa, ale každý jsme důležitý, nikdo nejsme nula, protože násobkem nul by nevzniklo nic a nepohnulo by světem směrem k lepšímu bytí. Přeji vám, kolegyně a kolegové, krásné svátky, mírnou zimu těm v terénu, všem snesitelné klienty, dobře se hojící pacienty, tolerantní rodinné příslušníky, a hlavně – zůstaňte zdraví, na těle i duchu. A vy, kteří začínáte – neutahejte se moc brzy.

Good luck a s odvahou do dalšího roku.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce