Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

VetChef 2021

Zvěrokruh 11/2021 15.11.2021
  Časopis Zvěrokruh 11/2021
     Informace z komory
 

06_Grejcar

Populární kulinářská soutěž pokračuje i v době postcovidové

Text: Leoš Grejcar

Foto: Ola Kala


 

První zářijový čtvrtek jsem se stal členem plzeňského veterinárního týmu, který reprezentoval náš kraj na tradičním týmovém soutěžení o titul „Nejlepšího veterinárního kuchaře Vet Chef 2021“. Letos zkušený organizátor – společnost Krematorium zvířat Praha pro místo konání zvolil opět kouzelné místo: Veslařský klub Slávia Praha. Kde jinde se obyčejnému smrtelníkovi poštěstí připravovat si pokrmy v centru stověžaté matičky Prahy na břehu Vltavy s romantickým výhledem na Tančící dům. Na místo konání nás opět dopravila vždy usměvavá a sličná zástupkyně Vendy. Cesta se trochu protáhla, neboť stavební úpravy na D5 jsou zárukou dostatečně dlouhého zdržení a odpočinku v autě. Po příjezdu jsme byli srdečně přivítáni zástupci pořádající firmy Krematorium zvířat Praha. Ing. Jan Šípek nám v úvodu poděkoval za oboustranně výhodnou spolupráci probíhající i v náročné covidové době. Stručně nás seznámil s vizí společnosti a rozrůstající se síti partnerů v České republice. Zakladatel firmy Ola Kala nás obeznámil s průběhem kulinářské soutěže.

 

Po slavnostním zahájení, kdy jsme si opět vyzkoušeli zručnosti v sabráži, jsme se rozdělili do pěti – až šestičlenných týmů pod vedením odborných lektorů Michala Suchánka a Dušana Svobody. Každý tým připravil dva chody. První chod byl ve znamení těstovin. Naše družstvo si vylosovalo přípravu špenátových těstovin s kuřecím masem. Recept byl pro nás výzvou, proto jsme se se zadáním poprali a do přípravy investovali veškerý svůj um a dovednost. Konečný produkt byl excelentní. Ale i ostatní soutěžní družstva se nenechala zahanbit. Odměnou nám proto byla ochutnávka těstovin sépiových s chobotničkami, šafránových s krevetami, paprikových a houbových. Člověk by nevěřil, jak je možné z obyčejných nudlí vytvořit pokrm lahodící nejen chuťovým pohárkům, ale i oku.

 

16_vetchef

Tým Zvířecí doktor MVDr. Jan Čučka v akci

 

Příprava dalšího soutěžního chodu byla pro nás příjemnou kreativní činností, neboť všechny suroviny byly již připraveny a vše probíhalo pod pečlivým dozorem odborných lektorů, kteří nás chaoticky vedli a jejich vzájemně protiřečící se pokyny nás v počátku uvrhli v chaos. Proto jsme se rozhodli se řídit jednotným metodickým pokynem, kterým byl pro nás tištěný recept a ten nám umožňoval kreativně z připravených surovin servírovat paprikové těstoviny a topinamburové pyré, špenát na šalotce a hovězí flank steak. V průběhu soutěže nám zkušený somiliér Petr zpříjemňoval chvilky odpočinku ochutnávkou originálních francouzských vín, které osobně vybral.

V pozdních nočních hodinách soutěžní týmy prezentovaly výsledky svých kulinářských dovedností na konci bodovací soutěže. Každý se pochlubil nejen výsledkem své práce, ale i stručným popisem svého pokrmu. Soutěžící své výtvory vychvalovali do nebes a nešetřili výrazy, jako jsou: snoubení chuti a barev, jemné podtóny, lehký chuťový ocásek, neodolatelná chuť.

V pozdních hodinách jsme měli možnost se kochat pohledem na noční Prahu. Nasvícené pražské domy u vltavského břehu nám poskytly nezapomenutelný pohled na uchvacující a jedinečnou architekturu. Architekti Vlado Milunič a Frank O. Gehry se inspirovali slavným meziválečným tančícím párem Freda Astaira a Ginger Rogersové. Ve svitu hvězd Tančící dům skutečně připomíná tančící pár. Tento pohled člověka nikdy neomrzí. Celá akce předčila mé očekávání, dostatek jídla, piva, kvalitního vína a notná porce dobré zábavy byly pro mne příjemným pohlazením po duši. Proto si dovoluji poděkovat organizátorům za přípravu této nezapomenutelné akce.

 

17_vetchef

Sabráž v podání MVDr. Rudolfa Šnepa

 

18_vetchef

Když se line vůně...

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Harmonogram voleb do orgánů KVL ČR

Zveřejněno: 23.09.2024
Datum stažení: 08.06.2025

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Vyškov, 19.12.2024

Zveřejněno: 15.11.2024
Datum stažení: 20.12.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Třebíč, 11.12.2024

Zveřejněno: 06.11.2024
Datum stažení: 12.12.2024

Omluva Představenstva KVL ČR jednatelům společnosti Veterinární ples, s.r.o.

Zveřejněno: 10.09.2024
Datum stažení: 10.03.2025

Falešné razítko – MVDr. Markéta Krejčí

Zveřejněno: 10.09.2024
Datum stažení: 10.03.2025
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
Všechny akce