Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Veterinární besídka před lockdownem

Zvěrokruh 1/2022 09.01.2022
  Časopis Zvěrokruh 1/2022
     Informace z komory
 

15_besidka

 

16_Grejcar

Text: Leoš Grejcar

Foto: Barbora Heliová


 

Naši loňskou poslední veterinární besídku jsme začali organizovati v dostatečném předstihu. Inu nebyla to věc jednoduchá, neboť se epidemiologická situace v naší republice měnila každý den. Štěstí nám přálo, proto jsme se v posledním možném termínu, kdy bylo možno se shromažďovati, sešli, dle mého názoru, v hojném počtu v naší oblíbené bowlingárně v Třemošné. Z počátku to vypadalo, že hosté našeho plzeňského sdružení budou mít převahu, ale v pozdních nočních hodinách se prostory zaplnily našimi členkami a členy. Na začátku jsem uvítal naše vážené hosty a poděkoval firmám, které podporují činnost našeho sdružení. Proto naše poděkování patří společnostem: Bioveta a. s., Cymedica spol. s r. o., Divetpharma, spol. s r. o., Hill’s Pet Nutrition s. r. o., Intervet s. r. o., Krematorium zvířat Praha, PetExpert Europe s. r. o. Před nastoupenou jednotkou a rozvinutou zástavou jsem poděkoval týmu třemošenské bowlingárny za skvělé služby pro naše okresní sdružení a možnost organizovat naše setkání. Symbolicky jsme vedoucímu týmu panu Romanu Majerovi věnovali lahvinku skvělého medového Jacka Danielse, jako symbol jejich péče, kterou nám věnují.

V našem sdružení zatím nedošlo k žádným personálním změnám. Nikdo naše řady neopustil, ani neposílil. Jenom kolegyně Lucka Kulatá se nám trošku zakulatila, a je v očekávání. Tak se moc těšíme, že příští rok oslavíme přírůstek v našem sdružení.

Náš zástupce v představenstvu KVL ČR hrdý Che Guevara – Jan Pokorný byl moudrým představenstvem pověřen, aby nás formou powerpointové prezentace seznámil s výsledky mravenčí práce našeho bezchybně a optimisticky pracujícího představenstva. Jeho prezentace byla plná optimismu a očekávání jasných zítřků. První vlaštovkou je zlepšení vztahů s VETUNI. Její studenti již absolvují praxe ve vyvolených veterinárních pracovištích (volba je v plné kompetenci VETUNI) a má být honorována. V kuloárech zazněla částka 2500 Kč týdně, maximálně však 10 000 Kč včetně DPCH (daň pravidelného chudnutí). Je mi proto ctí, že moje pracoviště není na seznamu vyvolených, neboť se s absolventkami/y vysoké školy sebevědomí setkávám na svém pracovišti VHS hovězích jatek. Jejich teoretické a praktické vědomosti mě fascinují a stále udivují. V následné diskusi jsme dostali „našeho revolucionáře“ pod palbu otázek, na které kvalifikovaně odpověděl. Leč nedostatek informací nám neumožnil dopídit se objektivní pravdy. Mě osobně dost vyděsila šeptaná zpráva, že byla vypověděna smlouva s makléřskou firmou ITEAD na základě nespokojenosti členské základny. Dotázal jsem se přítomných členů, zda někdo nemá špatné zkušenosti s firmou ITEAD. Dva členové, kteří jednali s touto firmou, byli spokojeni.

Na dotaz, jak to vypadá s novelou veterinárního zákona, která bude řešit centrální evidenci psů, mi bylo odpovězeno, že jde do jednání vlády.

 

17_besidka

 

S ohledem na současnou epidemiologickou a politickou situaci nebude novela veterinárního zákona schválena do termínu 1. 1. 2022, který je stanoven pro spuštění centrální evidence psů (dále jen CEP). Proto se dle mého názoru tento CEP stává božským projektem. Všichni o něm povídají, ale nikdo ho neviděl. Snad jedinou jistotou je, že data, která shromažďovala Komora veterinárních lékařů z titulu správce registru pasů, nebudou do CEPu překlopena. Tím pádem nehrozí nebezpečí, že budou překlopena chybná data, jako jsou například omylem registrovaní aligátoři v tomto registru, kteří se do registru dostali omylem, neboť při zadávaní druhu zvířete lidský faktor zvolil abecedně první druh, který byl v nabídce: ALIGÁTOR.

 

V následné prezentaci nás sličná zástupkyně firmy Intervet s. r. o. Mgr. Barbora Bláhová seznámila s novými vakcínami v nabídce této světoznámé firmy: Nobivac DP Plus a Respira BP. Zkušenostmi nabitý kolega MVDr. Martin Limanovský nás seznámil s nabídkou jeho firmy Divetpharma, spol. s r. o., a kolega Karel Pauknert nás individuálně seznámil s nabídkou české farmaceutické firmy Bioveta a. s. Nové obchodní zástupkyně Ing. Monika Crkvová se svojí kolegyní z firmy firmy Hills nás upozornily na nové produkty z nabídky této světově proslulé krmivářské firmy.

 

Stručně jsem naše členy seznámil s čerpáním financí našeho sdružení a pozval je na připravovaný 14. plzeňský pohodový ples připravovaný v restauraci Na spilce v sobotu 22. ledna.

Na základě výzvy mého spolužáka Miloše Havelky, jemuž kriminální živly zcizily drahé přístrojové vybavení z veterinární kliniky VeMaP v Malých Přílepech u Berouna, jsem požádal naše členy o spolupráci při identifikaci odcizených přístrojů, které se určitě ocitly na černém trhu. Jedná se o:

Intraorální RTG REMEDI – Remex T 100 včetně Senzoru pro přímou digitalizaci a Notebooku DELL, přenosný USG MINDRAY DP 50 vet s jednou mikrokonvexní sondou,

 

18_besidka

 

originální taška na sono, černá, s červeným nápisem MINDRAY, tonometr pro nepřímé měření krevního tlaku PETTRUST včetně manžet a originálního obalu, stetoskopy LITTMANN – 1x Cardiology IV, hadička burgunská a 2 x Pediatric, hadička malinová, přenosný počítač Mac Book Air, stříbrné barvy, model 2019, stolní počítač iMac 21,5”, model 2020.

 

19_besidka

 

S ohledem na nárůst diagnostikovaných případů parvovirózy u psů, u nichž došlo k prolomení imunity po provedeném očkování, jsme neprodleně členům našeho sdružení e-mailovou poštou rozeslali formulář pro hlášení nežádoucích účinků (včetně nízké účinnosti) určený pro ÚSKVBL Brno. Po tomto příspěvku následovala plodná diskuse na dané téma a palčivou problematiku změny profesních řádů. První vlaštovkou je změna volebního řádu z kuchyně naší legislativní komise. Já osobně jsem tento návrh přečetl jednou a vyděsil jsem se jeho složitostí. Inu tento návrh je zrcadlem naší společnosti: „proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě“. Proto budu muset tento návrh pročíst ještě několikrát, vzít rozum do hrsti (mně se tam vejde) a podrobit ho připomínkování, než vejde ve schvalovací proces.

Naše jednání bylo ukončeno v pozdních nočních hodinách. Osobně jsem opustil restaurační zařízení několik minut před lockdownem. Jsem proto rád, že jsem se mohl se svými kolegyněmi a kolegy rozloučit naposledy v roce 2021 tváří v tvář.

 

Pevně věřím, že to nebylo setkání poslední. Současná situace mi trefně připomněla citát jednoho z předních amerických politiků: „Musíme teď všichni táhnout za jeden provaz, nebo na něm, budeme do jednoho viset.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce