Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Via Czechia Veterinární

Zvěrokruh 9/2021 11.09.2021
  Časopis Zvěrokruh 9/2021
     Informace z komory
 

08_Daniel

To by bylo, aby veterináři republiku neobešli

Text: Karel Daniel

Mapa a loga se svolením Jana Hocka


Stezky Via Czechia představují nejdelší a nejodvážněji vedené poutní a turistické dálkové trasy v České republice. Trasy jsou vyznačeny samostatně pro pěší turistiku, cykloturistiku nebo zimní turistiku na lyžích – celková délka všech tras činí 5 280 km.

Trasy Severní stezka a Jižní stezka přecházejí celou Českou republikou od nejzápadnějšího po nejvýchodnější bod, sledují převážně státní hranici a překračují nejvyšší vrcholy většiny našich hor. Stezky procházejí v co největší míře přírodou a směřují k hlavním zajímavostem jednotlivých oblastí. Obě stezky dohromady tak tvoří ucelenou, důkladně zmapovanou a popsanou trasu okolo Česka.

Jedná se o nejdelší, nejodvážněji vedené, důkladně zmapované a zdokumentované dálkové trasy v České republice.

Každá trasa vede od nejzápadnějšího po nejvýchodnější bod ČR, měří přes 1 000 km, což představuje přibližně 6–7 týdnů pěšího putování nebo 2–3 týdny na kole.

Obě stezky jsou vytvořeny ve variantách pro pěší turistiku, cykloturistiku a v horských úsecích pro zimní turistiku na lyžích. Všechny trasy měří dohromady 5 280 km!

Trasy jsou rozděleny na logické úseky, s uzlovými body dobře dostupnými veřejnou dopravou, lze je tedy absolvovat postupně po částech – podle časových možností, chuti, kondice apod.

Trasy jsou koncipovány tak, aby každá etapa končila v místě kde lze spát pod střechou, kvalitní turistické ubytování je k dispozici minimálně každých 20–25 km. Přibližně u poloviny etap je k dispozici kemp nebo oficiální tábořiště.

Významnými body na stezkách Via Czechia jsou křesťanská poutní místa, která se pro někoho mohou stát samostatnými cíli putování.

Byla provedena rešerše ubytování a byly vytipovány doporučené penziony, horské chaty a hotely.

Trasy jsou detailně zmapovány a uloženy do gpx souborů pomocí online nástroje mapy.cz, součástí jsou informace o náročnosti, převýšení, turistických přístřešcích, studánkách a pramenech nebo možnostech občerstvení, či nocování.

Každou stezku lze projít celou najednou nebo po částech, pěšky, na kole, případně na lyžích, spát komfortně v penzionech a horských chatách, případně stanovat na krásných místech. Pro cyklistickou variantu putování je ideální horské nebo trekové kolo. Každý si tedy může vybrat oblíbenou formu putování nebo kombinovat jednotlivé aktivity podle reliéfu krajiny, či ročního období.

Podrobnosti lze nalézt na www.viaczechia.cz.

Autor stezek Jan Hocek je vystudovaný biolog a tělocvikář, průvodce, cestovatel, fotograf, a publicista. Přípravě projektu Via Czechia se autor věnoval po většinu roku 2020. Navrhl, zmapoval a následně sám prošel či projel na kole obě trasy Severní a Jižní stezky.

Protože se – na rozdíl například od Slovenska – po řadu let nedaří české veterinární komunitě zavést tradici sportovně- -společensky-profesní tradiční akce, rozhodli jsme se s kolegou Vladimírem Rejnkem (se souhlasem a podporou Jana Hocka) pokusit se zorganizovat pochod Via Czechia Veterinární.

Putování kolem České republiky začneme první říjnový víkend v jejím nejzápadnějším výběžku a nejdříve se vydáme na cestu severní stezkou. Předpokládáme věnovat této akci zhruba 2–3 víkendy ještě do konce tohoto roku a v průběhu jednoho každého víkendu ujít 2–3 etapy podle itineráře navrženého autorem. Viz www.viaczechia.cz.

Se svolením prezidentky Komory Petry Šinové budou členové průběžně informováni prostřednictvím Zvěrokruhu a aktuálních elektronických Komorových novinek. Naše pozvání se týká nejen kolegů z Chebska, Sokolovska či Karlovarska pro úvodní etapy Smrčin či Krušných hor. Nebo kolegů z Jablonecka či Liberecka pro etapy Jizerskými horami. Přidej se kdokoliv, kdo máš v uvedený termín chuť a čas. Dej případně vědět mailem či SMS, a to je vše.

Místo a čas startu bude vždy předem oznámeno, kdy dojdeš do cíle (nebo se zdržíš cestou a třeba do cíle nedojdeš), je na tobě. Etapy pro daný den budou určeny – dopravu, stravování i noclehy si zařizuj každý sám – ať již individuálně nebo na základě domluvy více kolegů dohromady.

Karel Daniel:
daniel.karel@gmail.com; mobil: 603 305 047

Vladimír Rejnek:
vladimir.rejnek@gmail.com; mobil: 602 148 216

VIA CZECHIA Veterinární – aktuální informace:

„To by bylo, aby veterináři republiku neobešli …“

1.–3. října 2021

Pátek 1. října: nultá etapa: nejzápadnější bod ČR – Aš (18 km)

Podrobný itinerář na www.viaczechia.cz – severní stezka.

Start podle pátečních časových možností každého.

Cíl: hotel Goethe Aš, Čapkova 1501/1, tel.: 736 254 494 v cca 19:00.

Sobota 2. října: první etapa: Aš – Skalná (23 km)

Podrobný itinerář na www.viaczechia.cz – severní stezka.

Start: hotel Goethe Aš v 9:00. Zahájení = pár vřelých slov či studených skleniček.

Cíl: Skalná, hrad Vildštejn, Pod hradem 81, tel.: 354 594 930, 222 532 547.

Neděle 3. října: druhá etapa: Skalná – Kraslice (31 km)

Podrobný itinerář na www.viaczechia.cz – severní stezka.

Cíl: Kraslice, penzion V horách, Havlíčkova 8/12, tel.: 724 849 615.

15.–17. října 2021

Pátek 15. října dojezd na místo

Sobota 16. října: třetí etapa: Kraslice – Horní Blatná (27 km)

Podrobný itinerář na www.viaczechia.cz – severní stezka.

Start: Kraslice, penzion V horách v 9:00.

Cíl: Penzion Horní Blatná, Havířská 307, tel.: 606 433 717.

Neděle 17. října: čtvrtá etapa: Horní Blatná – Boží Dar (18 km) – Kovářská (37 km)

Podrobný itinerář na www.viaczechia.cz – severní stezka.

Start: Horní Blatná, Penzion Horní Blatná, Havířská 307, tel.: 606 433 717.

Cíl: podle počasí buď hotel Svatý Hubert, Boží Dar 22, tel.: 607 343 804, nebo (v případě příznivých podmínek) Kovářská, penzion Kryštof, Dlouhá 114, tel.: 774 007 474.

09_Via-Czechia

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce