Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

VOLBY 2020 Sčítání hlasů

Zvěrokruh 11/2020 21.11.2020

Lucie Nejedlíková

O zákulisí a technikáliích volebního maratónu

I navzdory nepříznivé koronavirové situaci dospěl volební maratón KVL do úspěšného fi nále. V pátek 16. a v sobotu 17. října proběhlo za účasti čtyř členů volební komise sčítání došlých hlasů pro kandidáty do komorových orgánů – představenstva, revizní komise a čestné rady.

Letošní volby se od předchozích ročníků liší. Bylo voleno podle nového volebního řádu přijatého na minulém sněmu. Poprvé byla využita forma advokátní úschovy došlých obálek s hlasovacími lístky u nezávislé advokátky. Volba advokátní kanceláře vzešla z výběru poptávkové komise. Do advokátní úschovy dorazilo oproti minulým létům rekordních 1150 obálek, z toho 1130 v platném termínu (s poštovním razítkem nejpozději do 8. října 2020). (Celkový počet rozeslaných volebních obálek všem členům KVL prostřednictvím sekretariátu činil 4298 ks.) Novým volebním řádem byla změněna i pravidla počítání hlasů – počítání probíhalo ve dvojicích, s dvojitou kontrolou.

 

Zázemí pro počítání hlasů poskytlo opět sídlo KVL. V pátek v 9 hodin přivezla paní advokátka JUDr. Krejčiříková osobně dvě zapečetěné krabice plné volebních obálek. Celková váha volebních lístků činila 25,5 kg. Advokátní kancelář předem porovnala došlé obálky se seznamem členů KVL a vytřídila obálky došlé po termínu. Významně tak usnadnila volební komisi práci. Po kontrole pečetí a podepsání předávacího protokolu započal proces samotného sčítání. Z největší dálky dorazily hlasovací lístky z Nového Zélandu. Druhá volba ze zahraničí došla ze Švýcarska. Velmi kvitujeme dodržování pravidel pro zalepování vnitřních volebních obálek s hlasovacími lístky. Vyřazeno pro porušení tohoto pravidla muselo být jen šest kusů. V průběhu sčítání byly vyřazeny neplatné kandidátní lístky, které neměly označeného žádného z kandidátů (nejspíše mylně po vzoru volby kandidátů politických stran), nebo měly zakroužkováno vyšší počet kandidátů, než bylo povoleno, anebo byly označeny jiným než povoleným způsobem (např. křížky).

 

02_volby

 

Vyřazeno bylo 12 volebních lístků do představenstva, 32 do revizní komise a 51 do čestné rady.

Samotné sčítání hlasů podle nového systému bylo výzvou, nikdo nedokázal předem odhadnout, v jakém časovém horizontu dosáhneme cíle. V první den sčítání byla spočítána nejnáročnější část – většina hlasů do představenstva. Na noc byly volební lístky zapečetěny s podpisy členů volební komise do trezoru v zasedací místnosti KVL. V sobotu v 9 hodin ráno byla neporušená pečeť odstraněna a ve sčítání se pokračovalo až do 23 hodin, kdy byly výsledky zaneseny do zprávy volební komise, podepsáno ověření a připraveny ke zveřejnění na webových stránkách KVL. Světlo světa pro netrpělivě bdící členskou základnu výsledky spatřily v prvních minutách nedělního rána – v 0.10.

Na rychlosti sčítání, která byla pro některé členy překvapením, má kromě kolegů z volební komise velkou zásluhu i bezchybný catering, jímž nás rozmazloval sekretariát a udržoval nám tak tolik potřebný stálý přísun energie a kofeinu. Za to jim patří velký dík. V neposlední řadě výborně a blesku rychle navzdory nekřesťansky pozdní hodině zafungovala i IT podpora pana administrátora Kozáka, i jemu děkujeme!

Výsledky sčítání hlasů jsou uve-deny ve zprávě volební komise a k nahlédnutí na webových stránkách Komory: https://www.vetkom.cz/zapis-c-7-z-jednani-volebni-komise-kvl-cr-16-10-a-17-10-2020/

Lucie Nejedlíková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Praha – město, 17.9.2024

Zveřejněno: 05.09.2024
Datum stažení: 18.09.2024

Falešné razítko – MVDr. Marek Vaněk

Zveřejněno: 15.08.2024
Datum stažení: 15.02.2025

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...