Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Všechno se musí změnit, aby všechno zůstalo stejné aneb generační výměna

Zvěrokruh 12/2020 18.12.2020

Katka Sviták Novozámská

Osazenstvo kapitánského můstku se mění, zaduje vítr do plachet?

Ne nebojte se, nic nezůstane stejné. Letošní volby skutečně znamenají generační výměnu se vším všudy. Skutečnost, že veterinární medicína je po 30 letech výrazně feminizovaný obor, odráží i poměr zastoupení kolegů a kolegyň, v odstupujícím představenstvu 11:5, v novém představenstvu 6:10. Co to znamená? To není jen řečnická otázka.

Ten „báječnej mužskej svět“ je pryč. S ním i touha zkoumat hračky bez návodu. Naopak v členské základně vzrostla poptávka po návodech na všechny možné životní situace, nejen v oblasti medicíny. Od Komory se očekává, že poskytne servis třeba při potížích s fi nančním úřadem, hygienickou stanicí či stavebním úřadem. Komora má zajistit, aby nedocházelo k výpadkům léčiv na trhu. Standardy a přesný popis postupů je vnímám jako záruka úspěchu a improvizace zavání selháním. Generace, která přišla do praxe v polovině 90.let a později, v podstatě nezažila žádnou výjimečnou situaci, jakou byla třeba epidemie psinky počátkem 90. let. Proto možná „kuchařek“ a nic překvapivého se nemůže stát. Užití léčiv off label je tolerováno pouze u přednášejících autorit, jakoby se zcela zapomnělo, že medicína je i empirická disciplína,

Velké podpoře a důvěře se pak těší ty orgány Komory, které dozírají na pořádek, chrání členy před dotěrnými klienty či kolegy a trestají lajdáky. Také vztah ke státu se změnil. Kolegyně se mnohem více spoléhají na pomoc státu a nejsou ochotny se vymezovat proti smyslu požadavků státu, jako jsou státní zakázka či registr majitelů psů. Zajímá je především, jak tato zadání technicky splnit a ne, proč je plnit. Zkrátka ženský svět je jiný, má jistě určitě přednosti a hlavně je na vzestupu, stačí se porozhlédnout po Evropě a po světě. Když před 100 lety získaly Američanky volební právo, ze samé radosti z úspěchu zavedly prohibici. Uvidíme, jak a čím se bude inspirovat nové představenstvo.

Cíle pro nové představenstvo kupodivu totiž zůstávají stále stejné. Ustát legislativní tlak na Komoru. Nové vedení bude samozřejmě pokračovat v tom, co prezidentka rozjednala. Celá revoluce se totiž konala spíš ve jménu osobních animozit, než pro programové rozpory. A nejsou-li zásadní programové rozpory, tak se obvykle nepřepřahá, mohou se totiž přetrhat postraňky.

Stalo se. Doufám jen, že v rámci inventury, co všechno staré je třeba zrušit, nenastane situace jako po odchodu první prezidentky kolegyně Dvořákové. Ta svým následníkům předala nejen plnou kasu, ale i registr majitelů zvířat a s. r. o. Obojí bylo zrušeno, aby se po letech znovu zakládalo. Inu nevyplácí se mít vize a předbíhat dobu. Takový je běh světa.

V Praze dne 17. 11. 2020

Katka Sviták Novozámská

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce