Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zrcadlo Petrova

Zvěrokruh 8/2021 15.08.2021
  Časopis Zvěrokruh 8/2021
     ZAJÍMAVOSTI - Historie
 

21_Nejedlikova

 

Podzemní katedrála

Text: Lucie Nejedlíková (s využitím internetu)

Foto: Lucie Nejedlíková


20_Zrcadlo

Majestátní, goticky vyhlížející katedrálu na Petrově znají dobře všichni návštěvníci Brna. Aby ne. Vypíná se hrdě k obloze na vysokém kamenném ostrohu přímo v srdci města. Donedávna ale jen málokdo věděl, že brněnská katedrála má v útrobách protějšího Žlutého kopce svůj takřka zrcadlový obraz.

V nitru kopce se ukrývají podzemní katedrály rovnou tři. Jde o tři staré vodojemy, které se téměř sto let podílely na zásobování Brna vodou. Rozvoj (nejen textilního) průmyslu a rozrůstání města vedly Brno k nutnosti řešení otázky zásobování vodou. Dosavadní čerpání vody vodovodem z řeky Svratky už nestačilo pokrýt poptávku. Městem Brnem byla vypsána soutěž na stavbu vodojemu, kterou vyhrál návrh londýnského architekta Thomase Docwryho. Stavba prvního podzemního vodojemu započala v roce 1869 a do provozu byl uveden v roce 1870.

 

Dojem katedrály umocňuje fakt, že vodojem je celý vystavěn z brněnských červených pálených cihel (podobně jako červený evangelický kostel na České nebo – dnes již nestojící – Německý dům). Stavba se obešla zcela bez železných či dřevěných konstrukcí, proto jsou stěny i podlaha hojně zaklenuty. Jako izolační vrstva byl použit bílý jíl. „Loď katedrály“ má necelých padesát metrů na délku i na šířku a je členěna kolmým sloupovím. Strop je ve výšce šest a půl metru, při naplnění sahala voda do výšky pěti metrů. Zanedlouho první stavbu doplnila stavba druhého vodojemu, rovněž z cihel a na počátku 20. století konečně i vodojem třetí, který je tvořen dvěma menšími betonovými nádržemi. Byl vyhlouben v místě skály, která musela být pro stavbu odstřelena. Voda pro vodojemy byla čerpána z úpravny vody v Pisárkách, která byla postavena ve stejné době, jako horní vodojem na Špilberku.

Vodojemy sloužily městu Brnu až do roku 1997. Poté byly odstaveny z provozu, zakonzervovány a víceméně zapomenuty. V roce 2014 hrozila jejich úplná likvidace.

 

20_Zrcadlo

 

Naštěstí se tak nestalo a město Brno se ujalo záchrany této podivuhodné technické památky. Díky tomu je dnes nejstarší z vodojemů zpřístupněn návštěvníkům a do dvou let by po úpravách měly být přístupné i zbylé dva vodojemy. Zejména v létě je únik před horkem a davem turistů v centru Brna do podzemního chrámu chladu a ticha magickým kontrastem světa tam nahoře. Není divu, že vodojemy se dostaly do hledáčku hollywoodských filmových lokátorů a brněnské červené cihlové stěny jsou lákadlem pro natáčení nového dílu Spidermana…

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce