Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zruší se daň z nabytí nemovitosti?

Zvěrokruh 7/2020 23.07.2020

Edita Jelínková Hrdličková

Návrh Ministerstva financí na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 % z celkové kupní ceny 16. 6. 2020 prošel sněmovnou i ve druhém čtení.

07_dane

Dnes nahlédneme na daň z nabytí nemovitostí. Tato daň prošla mnoha změnami. Dříve vždy platil tuto daň prodávající. Při současné legislativě vždy platí daň z nabytí nemovitostí kupující, aby nedocházelo při neuhrazení daně dříve kupujícím.

Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň již nezaplatí nikdo, kdo nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019. Návrh dále upravuje prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. Zde se lhůta v rámci časového testu výrazně prodlužuje a osvobození na daň z příjmu 15% v případě prodeje se posouvá na 10 let od nabytí. A bude to mít další daňové aspekty.

Vládní návrh dále upravil možnost uplatňovat si odpočty úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Odpočty úroků si bude moci ještě uplatňovat každý kupující, který nabyde nemovitost nejpozději v prosinci 2021. To znamená, že pro nemovitosti nabyté v období od prosince 2019 do prosince 2021 platí, že kupující nebude hradit daň z nabytí a současně mu bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně. Cílem opatření je povzbudit trh s nemovitostmi negativně ovlivněný koronavirovou krizí a podpořit dostupnost vlastního bydlení. Toto období je velmi zajímavé pro nové nabyvatele. Ale určitě přijdou kroky, které budou postupně eliminovat možnosti odpočtu ze základu daně.

 

Zpětné účinky

Z návrhu zákona budou mít zpětně prospěch všichni, jejichž daň byla splatná od 31. března 2020. Ti již nebudou mít povinnost daň z nabytí zaplatit. To se týká všech poplatníků, kteří dokončili svůj vklad na katastr v průběhu prosince 2019 nebo později. „Jedná se o množinu lidí, kterým jsme v rámci liberačního balíčku odsunuli úhradu daně z nabytí až do konce srpna. Nyní by tuto daň nemuseli platit vůbec. Těm, kteří ji už v předstihu zaplatili, vznikne přeplatek, o jehož vrácení mohou požádat,“ říká ministryně Schillerová. Nyní je nicméně potřeba vyčkat na výsledek standardního legislativního procesu v Parlamentu.

Zdroj ministerstva financí

 

08_dane

 

Závěr

Každý z nás se jistě setkal s tím, že někdy koupil či prodal nemovitost. Tento ústupek ze strany vlády je velmi zajímavým krokem, ale tato daň je daň loupežnická. Vy si řádně vyděláte peníze, řádně je zdaníte a za své těžce vydělané peníze si zakoupíte nemovitost. A následně z těchto peněz již zdaněných musíte státu zaplatit desátku ve výši 4%. Jak vidíte z článku výše ihned se projednává další opatření, a to v prodloužení lhůty při prodeji a následnému zdanění z 5 na 10 let. A nemožnost uplatnit úroky z úvěru po uplynutí daného období.

Vtip na závěr:

Podnikatel se ptá účetního: „Proč se naši zaměstnanci dneska tak radují?“ „Ále, selhal nám počítač a místo mezd jsme jim vyplatili daně.

Přeji krásné léto

Edita Jelínková
EHV Enterprise, a. s.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce