Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krmte ptáčky, ale rozumně!

14.02.2020

logo_kvl-male.pngTisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 14. 2. 2020

Krmte ptáčky, ale rozumně!

Hlavní motivací pro krmení zpěvných ptáků jistě není jen to, aby zjara pěkně zpívali, i když ani to není špatný důvod. Letošní zima s malou sněhovou nadílkou (zatím) může vzbuzovat dojem, že si ptáci mohou najít dostatek potravy sami, a něco na tom je. Ale když mrzne, je dobré přikrmovat. A když tedy krmit, tak správně, aby to ptákům neublížilo.

Kdo má zahradu, ví, jak jsou drobní pěvci prospěšní, zejména na počátku vegetačního období, kdy zrovna hnízdí a sbírají všechen možný nežádoucí hmyz, mšice a housenky z keřů, stromů a rostlin.
I zrnožraví ptáci v tomto období krmí mláďata „masem“. A nyní v zimě je právě čas jim pomoci
a nepolevovat s krmením.

Osvědčené je krmení olejnatými semeny, jako je slunečnice, buď čistá, anebo ve směsi, třeba
s mákem a jinými semeny, kde však slunečnice převažuje. Dále lze doporučit různé lojové koule, ve kterých jsou zatavena semena. Někoho možná překvapí, že si na nich kromě nejčastějších návštěvníků, tedy sýkor, pochutnávají také vrabci. Krmítka je dobré umísťovat tak, aby nebyla přístupná predátorům a aby do nich nepršelo. Důležité je, aby ozobané lojové koule nezůstávaly ve splasklých plastových síťkách, do kterých by se ptáci mohli zamotat. A když lojem navoněná síťka spadne na zem, může ji pozřít veverka nebo pes, a důsledky mohou být fatální.

A co vodní ptáci? Jak krmit kachny a labutě? Zajít při sobotní či nedělní procházce s dětmi k řece,
k potoku či rybníku, a udělat „dobrý skutek“, to láká mnoho rodičů. Ornitologové nedoporučují krmit pečivo, i když to kachny či labutě nadšeně hltají. A hlavně nekrmit tam, kde již po hladině pluje  jídla dost. A vůbec je dobré krmit, jen když mrzne. Jinak si totiž ptáci snadno přivyknou na přikrmování a ztrácejí motivaci si sami něco nacházet. A čím je tedy krmit? Hodí se různé obilí, hrách, kukuřice, zbytky zeleniny, a třeba i vařené brambory. Prodávají se také speciální krmné granule pro vrubozobé ptáky.

Je ale třeba krmítka sledovat, shromažďuje se kolem nich větší množství ptáků, a to znamená
i možné riziko přenosu nemocí. Tak se šíří například trichomonóza, které se někdy říká krmítková nemoc, která měla v minulých letech na svědomí podstatný pokles populace zvonků. Pokud se
v okolí krmítka najdou nějací mrtví či chřadnoucí ptáci, je třeba krmení přerušit, zhruba  na dva týdny. Více k této nákaze na:

https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/trichomonoza-krmitkova-nakaza/ Bývá pak lepší ptáky přimět, aby si hledali potravu na větším prostoru, než je vystavovat riziku smrtelné nákazy.

Přikrmovat ptáky, to je dávná tradice, ptákům pomáhá přežít zimu, a člověk má šanci je zblízka pozorovat a  na jaře se pak těšit jejich zpěvem.

Josef Duben
PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Radka Vaňousová
Prezidentka KVL ČR
603 928 387
r.vanousova@volny.cz

Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce