Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Čokoláda a zvířata

22.09.2023

Na 13.9. připadl mezinárodní den čokolády. Pro někoho je tato potravina nepostradatelnou součástí života. Svým mazlíčkům byste ji ale dopřávat neměli, hořká varianta může být pro ně velmi nebezpečná.

Otravy čokoládou jsou aktuální spíše u psů, kteří se k čokoládě dostanou nedopatřením. Otrávit se ale můžou i jiná zvířata (fretka, králík, nosál). Stupeň otravy záleží na velikosti zvířete a na množství a kvalitě pozřené čokolády. Hořká čokoláda je nebezpečnější než mléčná nebo bílá. Otrava čokoládou může být i příčinou úhynu zvířete.

Toxickými látkami jsou theobromin a kofein, ze skupiny metylxantinů, obsažené v kakau. Na lidi působí povzbudivě, u zvířat ale způsobují zažívací potíže (zvracení a průjem), neklid nebo hyperaktivitu, dezorientaci, zrychlené dýchání a bušení srdce, v pokročilých stádiích otravy i záchvaty křečí.

První pomocí při podezření na otravu může být podání aktivního uhlí, které omezí vstřebávání mnoha toxických látek ze zažívacího traktu. Vyvolání zvracení do jedné hodiny po pozření může zamezit rozvoji otravy, měl by ho však provádět veterinární lékař.

Na internetu jsou dostupné online kalkulačky, kdy po zadání hmotnosti zvířete, množství pozřené čokolády a % kakaa v čokoládě zjistíte, v jak velkém ohrožení váš mazlíček asi je. Výsledky je třeba brát orientačně, záleží i na dalších okolnostech jako je celkový zdravotní stav zvířete. U psa o hmotnosti 10 kg lze očekávat příznaky otravy, pokud pozře 20 mg metylxantinů, což odpovídá 90 g mléčné čokolády. Příznaky se mohou objevit během 6-12 hodin po pozření.

https://dog-chocolate-calculator.vets-now.com/

https://www.msdvetmanual.com/multimedia/clinical-calculator/chocolate-toxicity-calculator

Kromě metylxantinů může potíže způsobit vysoký obsah tuku v čokoládě, který může vyvolat zánět slinivky (pankreatitidu). Příznaky můžou být podobné jako při otravě – zvracení, průjem, nechutenství, bolestivé břicho a s tím spojený třes.

Pokud si nejste jistí pozřeným množstvím a stavem svého zvířecího parťáka, kontaktujte nejbližší veterinární pracoviště a domluvte si zhodnocení stavu a rizika veterinářem. Léčba je symptomatická, ale včasný zásah veterináře může otravě zabránit nebo zmírnit její následky.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
Všechny akce