Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Malé saponinové předvánoční repete

07.12.2023

I rostliny mají svou imunitu, kterou se brání proti různým patogenům, především bakteriím. Součástí imunitních mechanismů některých rostlin jsou saponiny – látky s účinkem saponátů, jednoduše látek na praní či mytí. Štiplavá chuť česneku, černého čaje či luštěnin je způsobena právě saponiny, které tyto rostliny obsahují. Odtud také používání česneku jako léku k vyhánění rozličných infekcí či dokonce parazitů.

Saponiny ale nechrání rostlinu jen před bakteriemi. Mohou také výrazně potrápit i domácí zvířata, především psy a kočky. Pokud některé rostliny, které saponiny obsahují, zvíře pozře, může se otrávit či přiotrávit. Právě ona štiplavost a dráždivost těchto látek vyvolá v zažívacím ústrojí psa či kočky doslova bouři. Zvíře nadměrně slinní, zvrací a má průjem. V těžších případech může dojít k poruchám srdečního rytmu, křečím i úhynu. Někdy lze pozorovat i podráždění kůže - právě při intenzivnějším kontaktu zvířete s rostlinou.

A proč si tyto skutečnosti připomenout před Vánoci? Protože kupříkladu oblíbená vánoční hvězda či brambořík, tedy pokojové rostliny tolik oblíbené ve vánočně vyzdobených domácnostech, jsou významným zdrojem saponinů. Mysleme na to dříve, než nás vyděsí slintající mazlíček a vánoční rodinná sešlost se nuceně přesune do čekárny veterinární pohotovosti.

Martin Grym

 

 

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
04.05. - 05.05.
Sonografický kurz 2024 04.05. - 05.05.2024
Všechny akce