Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nový koronavirus v otázkách a odpovědích: pro veterinární lékaře a chovatele

05.03.2020

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vzhledem k množícím se dotazům přikládáme informace týkající se nového koronaviru COVID19.

Souhrnné informace a denní shrnutí týkající se humánní sféry naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví na tomto odkaze: http://mzcr.cz/dokumenty/koronavirus-2019-ncov-informace-pro-obcany_18432_1.html

Informace týkající se veterinární sféry naleznete v článku níže.


Nový koronavirus v otázkách a odpovědích: pro veterinární lékaře a chovatele

Jak můžu ochránit sám sebe a svůj personál na pracovišti?

  • Vyvarujte se kontaktu s nemocnými lidmi. Informujte klienty, že pokud jsou sami nemocní a nepotřebují řešit u svého zvířete akutní stav, je vhodné návštěvu ordinace/kliniky odložit nebo se zvířetem poslat zdravý doprovod.
  • Mějte na paměti, že virus se mimo jiné přenáší z rukou při mnutí očí, dotekem okolí nosu a úst.
  • Jestliže jste onemocněli, zůstaňte doma.
  • Dodržujte pravidla respirační hygieny – používejte jednorázové kapesníky, kýchejte a kašlete do nich, ústa a nos si zakrývejte paží, nikdy ne holou rukou. Kapesník poté vyhoďte a důkladně si umyjte ruce.
  • Myjte a desinfikujte si ruce; pravidelně desinfikujte kliky a madla v praxi
  • Ruce si myjte alespoň 20 vteřin, zvláště po návštěvě toalety a před jídlem
  • Mějte na pracovišti dostatek jednorázových ubrousků: ruce si otírejte do nich a vyhazujte je do separovaného odpadu
  • Nemocní lidé by měli nosit ústenku, aby minimalizovali riziko šíření kapénkové infekce, pokud už musí vycházet ven.

Může COVID-19 infikovat společenská zvířata?

Dosud neexistuje žádný důkaz o tom, že by koronavirus infikoval společenská zvířata, ale je možné, že se postupem času tato informace změní.

Měl bych se vyvarovat kontaktu s domácími zvířaty v případě, že jsem sám pozitivní na COVID-19?

Kontakt se zvířaty by se měl v tomto případě maximálně omezit, stejně jako kontakt s ostatními lidmi. Ačkoli neexistuje zatím žádný důkaz o tom, že by domácí zvíře mohlo onemocnět koronavirózou COVID-19, stále se doporučuje kontakt omezit, dokud se o viru nebude vědět více. Jestliže jste nemocní, přenechejte péči své zvíře někomu jinému. Nemazlete se se svým zvířetem, nenechávejte se olizovat a nepřipravujte svému zvířeti potravu. Pokud nemůžete péči o své zvíře přenechat někomu jinému, ačkoli jste sami nemocní, myjte a desinfikujte si ruce před i po každém kontaktu se zvířetem a noste ústenku.

Jestliže moje zvíře přišlo do kontaktu s někým, kdo má infekci COVID-19, může infekci přenést na další lidi?  

Zatím stále není známé, zda se může zvíře nakazit COVID-19 a ani zdali může virus přenášet a šířit. Není také zatím jasné, zda zvíře může klinicky onemocnět. Kromě toho neexistuje jediný důkaz, že společenské zvíře může být zdrojem infekce pro lidi.

Jaké obavy existují v případech zvířat, které přišla do kontaktu s lidmi infikovanými COVID-19?

Zatímco se předpokládá, že původní zdroj COVID-19 pochází od zvířat, současný virus se zatím přenáší pouze mezi lidmi. Z člověka na člověka se infekce šíří kapénkově při kašli či kýchání. Míra snadnosti přenosu zatím není jasná. Jak již bylo řečeno, doposud neexistují důkazy o tom, že by COVID-19 mohli onemocnět psi, kočky či jiná společenská zvířata.

Co by se mělo dělat se společenskými zvířaty tam, kde se COVID-19 mezi lidmi šíří?

Ačkoli důkazy o klinickém onemocnění ani o přenosu infekce COVID-19 společenskými zvířaty zatím nemáme, měli by se lidé v oblastech, kde byla diagnostikována infekce COVID-19, vyvarovat kontaktu s neznámými zvířaty a pokud ke kontaktu dochází, doporučuje se vždy před i poté umýt ruce. Nemocný člověk by se měl kontaktu s domácími zvířaty vyvarovat zcela, a pokud to není možné, měl by si před i po kontaktu se zvířetem umýt ruce a nosit ústenku.

Měli by začít veterinární lékaři vakcinovat psy proti psí koronaviróze, aby zvířata uchránili proti COVID-19? 

Na některých trzích je k dispozici vakcína proti střevní koronaviróze u psů, ale tato není registrovaná na ochranu proti respirační koronavirové infekci. Veterinární lékaři by neměli proti tomuto onemocnění psy vakcinovat s předpokladem, že vakcína prostřednictvím křížové imunity ochrání psy před případnou infekcí COVID-19. Neexistuje žádný důkaz, že tato vakcína chrání proti respiračnímu koronavirovému onemocnění, protože střevní a respirační formy koronavirů se velmi liší. Na trhu není k dispozici žádná vakcína, která by chránila psy proti respirační infekci koronavirem.

Jaký je názor organizace WSAVA na zprávu, že v Hongkongu byl pes „infikován“ COVID-19?

Zpráva z Hongkongu z 28. února 2020 říká, že pes, jehož majitel měl prokázanou infekci COVID-19, byl testován jako slabě pozitivní na COVID-19, tedy stejný typ infekce jako jeho majitel. Státní veterinární správa v Hongkongu udává, že pes nevykazuje žádné příznaky onemocnění a byl umístěn do karantény, budou mu odebrány další vzorky a bude se zkoumat, zda byl pes opravdu infikován nebo zda šlo jen o kontaminaci prostředí.

Státní veterinární správa Hongkongu zatím potvrzuje, že důkaz o přenosu viru COVID-19 z člověka na psa, popřípadě, že pes může být zdrojem infekce pro lidi, neexistuje.

(Zdroj: WSAVA Secretariat Office: WSAVA Scientific and One Health Committees, ADVISORY DOCUMENT: UPDATED AS OF FEBRUARY 29, 2020)

Přeložil a zkrátil: Martin Grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce