Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Covid-19 vakcíny pro zvířata

Zvěrokruh 4/2022 08.04.2022
  Časopis Zvěrokruh 4/2022
     Pro praxi
 

03_anonymka

Text: Aneta Pierzynová


 

Farmaceutická firma Zoetis začala pracovat na vakcíně pro zvířata již v průběhu února 2020, kdy byl SARS-CoV-2 detekován u prvního psa, nakaženého v Hongkongu. Vakcína se postupně testovala na psech, kočkách a norcích. Výsledky ukazují, že vakcinace vedla k vytvoření potřebných tzv. „virus neutralizačních protilátek“. V říjnu téhož roku byla firma připravena vakcíny začít distribuovat a k listopadu roku 2021 se zavázala věnovat 26 000 dávek více než 80 zoologickým zahradám a zvířecím útulkům po celém světě. Dávky jsou rozesílány postupně, protože distribuci vakcín musí přirozeně schválit státní veterinární dozor státu, ve kterém se příslušná zoologická zahrada nachází.

Firma Applied DNA Sciences (USA) a EvviVax (Itálie) vyrábí vakcínu LinearDNA™ COVID-19 pro použití u koček. Vakcína získala povolení pro vstup do klinických studií pro hodnocení bezpečnosti a imunogenicity vakcíny u domácích koček. Dosavadní výsledky ukazují dobrou tolerovatelnost a vznik „virus neutralizačních protilátek“ již po první dávce.

Rusko od dubna 2021 nabízí vakcínu Carnivak-Cov, u které uvádí účinnost 6 měsíců.

Zmíněné vakcíny využívají biotechnologicky vyrobený virový Spike protein.

Státy se ke schvalování vakcín pro zvířata staví na několika úrovních. Probíhá extra schvalování distribuce pro zoologické zahrady, dále pro farmy s kožešinovými zvířaty a nakonec pro obecné komerční využití, tedy očkování domácích mazlíčků. K dnešnímu dni 15. 2. 2022 je vakcinace zvířat schválena v USA, kde Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) schválilo distribuci vakcín zoologickým zahradám a norčím farmám, ale komerční využití zatím zamítlo. Pro komerční účely do ordinací schválilo vakcíny např. Rusko. Dle deníku Daily Mail byla ruská vakcína pro domácí mazlíčky schválena rovněž v Japonsku, Brazílii a dalších jihoamerických zemích. V Austrálii bojuje o komerční využití australský veterinář Sam Kovac (viz níže).

Zvířata na vakcínu reagují, ale stejně jako u lidí nemáme logicky dostatek dat, abychom posoudili, jak dlouho imunita chrání před infekcí. U ruské vakcíny se například naráželo na to, že zvířata nebyla testována na výskyt protilátek proti SARS-CoV-2 před její aplikací, takže se mohlo stát, že protilátky nejsou postvakcinační, ale postinfekční.

Vakcíny proti onemocnění Covid-19 začaly být aplikovány zvířatům chovaným v ZOO v průběhu roku 2021. Každá ZOO si rozhoduje sama o tom, která zvířata vakcínu potřebují a která ne. Záleží mimo jiné na druhu, věku, zdravotním stavu, intenzitě kontaktu s člověkem, hodnotou pro zachování druhu atp. Proto mezi prvními očkovanými zvířaty byla orangutanka Karen, která jako první na světě již v roce 1994 podstoupila kardiochirurgický zákrok. V ZOO v americkém San Diegu, kde Karen žije, bylo během ledna a února 2021 očkováno celkem pět šimpanzů bonobo a čtyři orangutani. Zvířata dostala dvě dávky vakcíny proti Covid-19 od americké farmaceutické firmy Zoetis. ZOO San Diego patří mezi ZOO, které mají nejvíce naočkovaných zvířat. K prosinci 2021 měla ZOO naočkovaných již přes 260 zvířat.

Zatímco lidoopi a kočkovité šelmy jsou na prvních místech, vnímavé vorvaně vakcína trápit nemusí. V pražské ZOO se připravují na očkování několika kočkovitých šelem a o tom, zda naočkují goriláka Richarda, který onemocnění prodělal, se ještě rozhoduje. Nejčastěji očkovaní jsou lidoopi jako např. orangutani, šimpanzi a gorily, dále kočkovité šelmy jako jaguáři, lvi, tygři a dále třeba vydry, fretky, kaloňové či medvědi.

Jak je to ale u domestikovaných zvířat?

Odborníci se shodnou na tom, že očkovat domestikovaná zvířata nepředstavuje prioritu. Vnímavých domestikovaných zvířat je mnoho, od hlodavců až po koně, ale reálně onemocněli jen jednotlivci. Odhaduje se, že cca 80 % infikovaných domácích zvířat nemá žádné příznaky. Když už se příznaky projeví, jsou většinou mírné a mohou zahrnovat letargii, kašel, kýchání, rýmu nebo průjem. Zvířata se obvykle plně uzdraví bez léčby, i když se objevilo pár jedinců s vážným průběhem – např. imunodeficientní pes. Veterinární lékař Will Sander z Univerzity v Illinois Urbana-Champaign se vyjádřil takto: „Riziko šíření nemoci a onemocnění u domácích mazlíčků je tak nízké, že jakákoliv vakcína by se nevyplatila.“

Jinak to vidí australský veterinář Sam Kovac, který se snaží o to, aby byla ruská vakcína pro zvířata schválena australskými úřady. Dr. Kovac říká: „Nemusíte dovážet milion vakcín, abyste mohli začít. Pokud by mělo zájem několik tisíc majitelů domácích mazlíčků, mohli bychom začít. Je to velmi jednoduchá vakcína a mohli by ji vyrábět 24 hodin denně, pokud by zde po ní byla poptávka. Ale prvním krokem je nechat to schválit.“ Zájem dr. Kovace je tedy spíše komerční a chce vyhovět poptávce svých klientů. Je to ale z pohledu veterinární epidemiologie bezpečné řešení? Mají být zvířata očkována, jakmile se prokáže pozitivní test u majitele, nebo mohou být očkována preventivně? Má preventivní očkování proti Covid-19 u domácích zvířat epidemiologické opodstatnění? U kterých druhů by případně preventivní očkování dávalo smysl? To všechno jsou otázky, jež se nabízejí k diskuzi.

Jonathan Epstein, viceprezident pro vědu a osvětu z EcoHealth Aliance, vidí problém u norků a lidoopů v podmínkách jejich chovu. Mimo jiné k tomu prohlásil: „Norek je chován ve velkém počtu na plochu, což usnadňuje přenos viru. Každý, kdo přijde do styku s gorilami, by měl nosit respirátor.

Třetím a neméně zajímavým pohledem na problematiku očkování domácích zvířat je pohled odborníků ve státech, jež volí eliminační strategii SARS-CoV-2. Sharun K. a kolektiv z Indie a Egypta publikovali v prosinci 2021 zajímavý článek, z nějž zde zdůrazním dva klíčové argumenty. V prvé řadě bych zmínila nutnost očkovat kočky, jež žijí doma, ale jsou často pouštěny ven, hrozí tedy, že by mohly přenést virus do volně žijící populace koček. Druhý zásadní argument, který je nutné v tomto kontextu zdůraznit, představuje skutečnost, že země snažící se eliminovat SARS-CoV-2 zpřísňují požadavky při příjezdu do daného státu. Každé transportované zvíře musí mít očkovací průkaz a do budoucna se tedy přímo nabízí otázka, zda se bude vyžadovat v některých státech i záznam o očkování zvířete proti SARS-CoV-2. Autoři argumentují mimo jiné i tím, že je třeba se připravit na další pandemii třeba SARS-CoV-3 a všechny zmíněné okolnosti mohou zvýšit připravenost jednotlivých států na případné budoucí vlny nakažlivé nemoci.

 
„Podle odborníků není očkování domestikovaných zvířat prioritou, protože většina z nich se uzdraví bez léčby.“
 

Uvést tedy můžeme hned několik argumentů, proč očkovat vybraná zvířata v zoologických zahradách:

• Jde zejména o kriticky ohrožené druhy, které jsou zároveň vnímavé k SARS-CoV-2.

• Covid-19 dosud způsobil několik úmrtí zoozvířat, a to tří levhartů sněžných v dětské ZOO v Nebrasce a dvou lvů v ZOO v Indii, což mohou být ve výsledku nenahraditelné ztráty. Divoké kočkovité šelmy jsou mnohem citlivější než domácí kočky.

• Zvířata jsou v intenzivním kontaktu s ošetřovatelem, ale také v kontaktu s tisíci návštěvníky denně.

• Zároveň se předpokládá vyšší šance, že se u očkovaných zvířat omezí replikace viru, a tím pádem se sníží riziko vzniku mutací, které by mohly dané kriticky ohrožené druhy ještě více ohrozit.

A několik zajímavých argumentů, proč očkovat vybraná zvířata v hospodářstvích a domácnostech:

• V rámci prevence před novými mutacemi očkovat kožešinová zvířata na farmách, protože už se řešilo několik ohnisek s doloženými úhyny norků a potraty a v některých státech jde o hospodářsky významné odvětví.

• Očkovat domácí kočky, které jsou v kontaktu s volně žijícími kočkami a hlodavci. Zejména pokud je koček v domácnosti více, a je tedy zvýšené riziko šíření infekce.

• Očkovat vysoce citlivá domácí zvířata před transportem do zahraničí, kde v budoucnu není vyloučeno, že bude vyžadováno očkování v petpase.

Nadále platí shoda Světové veterinární asociace malých zvířat (WSAVA) a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které nedoporučují očkovat domácí mazlíčky kvůli jejich relativně mírnému klinickému průběhu a nedostatku důkazů, že domácí zvířata mohou přenášet virus na člověka.

Zdroje:

https://www.zoetis.com/_locale-assets/pdf/innovation/sars-cov- -2-vaccine-world-one-health-congress-poster070521.pdf

https://www.bbc.com/news/world-europe-57259961

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/ russia-registers-worlds-first-covid-19-vaccine-animals-watchdog- 2021-03-31/

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/bears-baboons- tigers-are-getting-covid-vaccines-at-zoos-across-the-us

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/first-great- -apes-at-us-zoo-receive-coronavirus-vaccine-made-for-animals

https://www.the-scientist.com/news-opinion/the-rise-of-covid- -19-vaccines-for-animals-69503

https://www.nytimes.com/2021/11/15/health/coronavirus-vaccine- cats-dogs-pets.html

https://www.science.org/content/article/do-we-need-covid-19-vaccine- pets

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34543636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8570933/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10412279/Australia- -soon-vaccinating-pets-against-Covid.html

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce