Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

COVIDové ozvěny

Zvěrokruh 7/2021 21.07.2021
  Časopis Zvěrokruh 7/2021
     Pro praxi
 

28_Daniel

Text: Karel Daniel

Foto: CDC / Unsplash


 

V průběhu uplynulých měsíců zaznamenala veterinární profese nejen řadu obecně známých problémů souvisejících s dopady koronavirového onemocnění samotného nebo s dopady více či méně logických vládních opatření.

Navíc logicky došlo obecně k silnému posílení vztahů lidí a jejich zvířecích přátel. V době omezení přímých mezilidských kontaktů a jejich nahrazování kontakty virtuálními se není co divit.

Kromě již dříve běžných členů rodiny zaznamenáváme nejen ve venkovských oblastech prakticky všech zemí našeho civilizačního okruhu i podstatné zvýšení počtu dříve hospodářských zvířat, nyní ovšem chovaných jako zvířata společenská. Což přináší například zajímavý legislativní propletenec ve vztahu k používání veterinárních léčiv registrovaných (tedy včetně doporučení dávkování, stanovení ochranných lhůt atd.) pro takto chované kozy, prasata či ovce.

Tato zvířata ovšem vesměs nejsou chována pro mléko a téměř nikdy nekončí pod nožem řezníka. Legislativní omezení používání léčiv pro taková zvířata ovšem vede k suboptimálním možnostem jejich léčby. Některé evropské země řeší tyto komplikace společně podepsanou deklarací chovatele a veterinárního lékaře, že tato „hospodářská zvířata“ chovaná jako „pets“ nejsou a nebudou nikdy využívána k produkci potravin živočišného původu.

 

29_Covid19

 

Klasickými členy rodiny, a to nejen v době post-COVIDové, jsou samozřejmě především psi a kočky. I zde jsou dopady končící sociální izolace lidí znát.

Zatímco ceny čistokrevných štěňat, které se u řady plemen v průběhu COVIDových měsíců podstatně zvýšily, se doposud vesměs drží na dosažených úrovních, vydaly útulky v průběhu COVIDové doby množství psů bez majitele novým „páníčkům“. Situace se ovšem, a nejen v naší zemi, dostává postupně do normálu. Lidé chtějí opět cestovat, věnovat se řadě vlastních aktivit, a nový člen rodiny, který měl v době uzávěry nahrazovat chybějící mezilidské vztahy, je nyní jaksi „navíc“.

Ve Spojeném království vznikla v této souvislosti veřejná kampaň, která vyústila v zákonodárnou aktivitu – „Tuk´s Law“.

 

Ta má stanovit, že například pes nesmí být utracen, aniž bylo přečteno jeho mikročipové označení, zjištěno jestli nepochází z útulku a jestli není možné jej tam vrátit nebo předat dostupné charitativní organizaci, která by se o něj mohla postarat. Britská komora (RCVS) vyjádřila souhlas – s výhradou, že je vždy nutné bránit okolnostem, které by potenciálně mohly zvýšit množství zbytečně utracených zvířat, ale zároveň vyjádřila obavu, že zmíněný legislativní postup může vést k narušení klinické nezávislosti praktických veterinárních lékařů a neoprávněně je zaplést do případných majetkových sporů, nezamýšleného kriminálního jednání či je vystavit finančním sankcím.

Řešení vidí v novém ustanovení profesního řádu (Guide to Professional Conduct), které by měli respektovat všichni praktičtí veterinární lékaři: před provedením eutanazie přečíst mikročip a ověřit původ zvířete tehdy, kdy – podle jejich odborného úsudku – není utracení psa nutné z důvodu jeho zdravotního stavu nebo jeho současného či budoucího welfare.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce