Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dvě ohlédnutí za akcí Vetmeeting 2020 - Papoušci nejsou jen papoušci aneb zážitky z Vetmeetingu II

Zvěrokruh 11/2020 21.11.2020

V neděli dopoledne byl exotický program věnován ptačí medicíně s dvěma odborníky na ptáky, a to s MVDr. Veronikou Trhoňovou, PhD. z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a MVDr. Veronikou Grymovou z veterinární kliniky AVETUM.

 

Paní doktorka Trhoňová nám přednášela o výživě exotických ptáků, zdravotní problematice související s výživou a potravním enrichmentu. Správná výživa je zásadní a jedním z nejnáročnějších aspektů chovu papoušků. Až 75 % onemocnění u papoušků v zajetí je způsobeno chronickou malnutricí a špatnou výživou. Mezi ně patří hypovitaminóza A, syndrom hypokalcemické tetanie u žaků, tuková degenerace jater, ateroskleróza, porucha reprodukce, porucha opeření, přerůstání drápů a zobáku.

 

20_vetmeeting

... chuť vzdělávat se i chuť bavit se. Obojí dostalo svou příležitost. takový byl letošní Vetmeeting

 

Složení krmné dávky by mělo záviset na konkrétním druhu, věku a fyziologickém stavu papouška. Je potřeba respektovat jeho potravní strategie (druh granivorní – například andulka; florivorní – ara ararauna; frugivorní – amazoňan oranžovokřídlý; omnivorní – kakadu žlutočečelatý) a napodobit složení potravy ve volné přírodě (druhy pocházející z Afriky – žakové, agapornisové; z Austrálie – kakaduové, korely, andulky; z Jižní Ameriky – arové, amazoňané, aratingové). Potrava by měla být předkládaná v množství, které papoušek za den konzumuje. Papoušci v zajetí by měli zkonzumovat až 10 % své tělesné hmotnosti.

21_vetmeeting

Často chovatelé volí potravu na základě preference papouška. Papoušci však nemají tu „výživovou moudrost“ a často si vyberou potravu, která je tučnější. Na rozdíl od zrninových směsí, které jsou deficitní na esenciá- -lní aminokyseliny, vápník, vitamín A, D, E a jód, mají obrácený poměr vápníku a fosforu a nadbytek tuku, extrudovaná krmiva zabezpečují dodání kompletní krmné dávky. Extrudovaná krmiva navíc zabezpečí nemožnost selektivního výběru jednotlivých složek krmiva.

Změna krmné dávky by se měla provést postupně a pouze u zdravého zvířete.

Paní doktorka Grymová nám přednášela o aviarním bornaviru (AVB), nejrozšířenějším viru postihujícím papoušky v lidské péči. AVB je zodpovědný za dilataci proventrikulu (dříve znám jako syndrom dilatace proventrikulu papoušků neboli neuropatická gastrická dilatace) a zejména za neurologické potíže. Někteří výzkumníci popisují i souvislost ptačího bornaviru s automutilací.

22_vetmeeting

... bohatá nabídka odborné literatury nechyběla ani letos

Většina infikovaných ptáků zůstává bezpříznakových a k propuknutí onemocnění přispívá stres. Virus se vylučuje trusem a přenos je možný orofekální cestou, respiračním epitelem nebo spojivkou. Je možný i přenos vejcem.

AVB lze diagnostikovat pomocí detekce antigenu a detekce protilátek. Obě vyšetření mají svoje výhody a nevýhody. Zásadním problémem molekulární metody je špatná dostupnost viru kvůli jeho intermitentnímu vylučování viru a tím i jeho nepřítomnosti ve vzorku. Nepřítomnost viru ve vzorku neznamená nepřítomnost viru ve zvířeti. Navíc AVB má několik subtypů, proto při zadávání vyšetření PCR je nutné vědět, o který subtyp se jedná. Sérologické vyšetření může mít falešně negativní výsledky u čerstvě nakažených ptáků, protože mezi okamžikem nakažení a séropozitivitou může existovat až dvouměsíční okno. Nizozemská laboratoř MVOL pracuje s vlastním ELISA kitem, který je podle dlouholeté spolupráce s paní doktorkou velmi spolehlivý.

Nicméně laboratoř doporučuje nízké titry ověřit opakovaným vyšetřením jedince přibližně za dva měsíce.

AVB není vyléčitelná, ale lze ovlivnit rozvoj klinických příznaků pomocí nesteroidní antiflogistiky, prokinetiky a imunostimulancia. Séropozitivní nebo PCR pozitivní klinicky zdraví ptáci by měli být vyřazení z chovu a měli by dostávat adekvátní péči, aby se minimalizovalo riziko exacerbace a klinické manifestace infekce.

Obě přednášky byly stručné, výstižné a velmi užitečné. Nedělním závěrem bylo, že papoušci nejsou jen papoušci, protože jsou rozdělení v rámci taxonomie podle charakteristické anatomie, fyziologie a potravní strategie. Dále pak, že noví ptáci by měli absolvovat nejméně dvouměsíční izolaci a měli by se testovat na přítomnost antigenu i protilátek proti aviarnímu bornaviru.

Silvia Barazorda Romero

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce