Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Letem veterinárním světem

Zvěrokruh 2/2022 08.02.2022
  Časopis Zvěrokruh 2/2022
     ZAJÍMAVOSTI
 

38_Letem

 

19_Grym

Letem veterinárním světem

Text přeložil a zkrátil: Martin Grym


 

Veterináři přinášejí nové poznatky v případu „croydonského zabijáka koček“

Nové vyšetřování vedené Royal Veterinary College (RVC) v záležitosti nálezu mnoha těl zohavených koček v londýnském obvodu Croydon v letech 2014–2018 ukázalo, kdo je pravděpodobným vrahem.

Metropolitní policie a veterinární patologové publikovali zprávu, že v případu nehraje roli člověk. Poté, co se v průběhu čtyř let našlo v Londýně více než 400 těl zohavených koček, začala media spekulovat o psychicky nemocném člověku, který v Londýně a okolí zabíjí kočky a zohavuje jejich těla. Media i veřejnost se začala obávat, že v ohrožení jsou i sami Londýňané. Spustila se policejní vyšetřovací akce, která dostala jméno „Operace Takahe“.

Vyšetřovací tým vedený Dr. Henny Martineauovou, přednostkou oddělení forenzní patologie při RVC, společně s metropolitní policií a Hertfordshirským oddělením policie, vyšetřil těla 32 zabitých koček, která byla veřejností přinesena na policii v letech 2016–18. Veterinární patologové provedli podrobné pitvy všech uhynulých zvířat a odebrali vzorky na analýzu DNA.

Bylo zjištěno, že na zabitých zvířatech jsou kousné rány, které odpovídají zubům šelmy. Vše začalo nasvědčovat tomu, že se kočky staly obětí nějakého zvířete, nicméně zatím nešlo vyloučit ani kolizi s dopravním prostředkem, selhání jater a otravu etylenglykolem. U osmi koček bylo zjištěno, že trpěly na kardiorespirační onemocnění.

Dr. Martineauová k tomu podotýká: „Vím jak je pro majitele těžké, když přijde o své oblíbené zvíře a navíc za divných a neobjasněných okolností. Chápu chovatelskou veřejnost, že se ve světle těchto nemilých událostí o svá zvířata bojí, nicméně naším úkolem je objektivní vyšetřování založené na důkazech, nikoli na spekulacích. Je pochopitelné, že si veřejnost snaží udělat svůj závěr o „zabijákovi koček“ na základě prvních zpráv z vyšetřování. Nicméně jako veterinární patologové se musíme vyvarovat předsudků a zbrklých závěrů, vše musíme řádně ověřit a dokázat.

K případu se vyjádřil také šéf policie inspektor Stuart Orton: „Jde samozřejmě o velmi emotivní událost, protože ztráta zvířete je pro majitele nepříjemným zážitkem. Vyrojilo se spoustu spekulací, nicméně vyšetřování zatím neprokázalo zavinění člověkem. Věřím, že v případu bude brzy definitivně jasno a že se chovatelská veřejnost pravdu brzy dozví.“

(Zdroj: Joshua Silverwood. Vets shed new light on „Croydon cat killer“, Vettimes. Publikováno 7. prosince 2021)

Povinné čipování koček se dostává do zákona

Vláda Spojeného království oznámila, že čipování koček se v zemi stane povinným. Ministerstvo pro životní prostředí, výživu a venkov (DEFRA) vydalo upřesňující prohlášení, že čipovány musejí být všechny kočky nad 20 týdnů věku. V případě nedodržení této povinnosti hrozí chovateli pokuta 500 liber (necelých 15 000 Kč).

Majitelé koček musí navíc zajistit zanesení svých osobních údajů a údajů o kočce do připravené databáze. Pokud se zjistí, že kočka není načipovaná, má chovatel lhůtu 21 dní nechat kočku označit.

Ministr pro welfare zvířat k tomu podotýká: „Kočky jsou milovanými členy domácností a zajištění jejich očipování je jediným prostředkem k tomu, aby byly v případě zatoulání či odcizení opět nalezeny a vráceny do své rodiny. Tato nová pravidla ochrání miliony koček v zemi a pomůžou uplatnit národní akční plán pro welfare zvířat.

(Zdroj: Joshua Silverwood. Compulsory microchipping for cats to become law. Vettimes. Publikováno 6. prosince 2021)

Specialisté se semkli, aby pomohli porazit FIP

Pět specialistů na medicínu koček – Sam Taylor, Séverine Tasker, Danielle Gunn-Moore, Emi Barker a Stephanie Sorrell – sestavilo a rozeslalo informace týkající se léčebných protokolů a případových studií týkající se felinní infekční peritonitidy (FIP).

Ve Spojeném království je toho času registrovaný a dostupný remdesivir, který je schválený pro léčbu koček s FIP. Léčivo vyrábí specializovaný výrobce, přičemž jmenovaní specialisté na medicínu koček vytvořili informační text, který pomůže veterinárním lékařům se v problematice použití remdesiviru orientovat.

Stejný výrobce uvedl na trh taktéž perorální tabletovou formu léku GS-441524, o jehož použití a dávkování byli veterinární lékaři takéž zpraveni.

Dr. Taylor k tomu dodává: „Roky jsme museli koťata i dospělé kočky kvůli FIP utrácet. Nyní je však můžeme úspěšně léčit a zároveň se více naučit o používání těchto antivirotik a jejich dávkování. Uděláme maximum, abychom pomohli všem veterinárním lékařům, kteří se potýkají s FIP u svých pacientů.

(Zdroj: Paul Imrie. Specialists come together to help tackle FIP, Vettimes. Publikováno 9. prosince 2021)

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce