Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 4/2021 17.04.2021
  Časopis Zvěrokruh 4/2021
     Informace - zprávy - výzvy
 

13_letem

MARTIN GRYM, PŘEKLAD A REDAKCE

Epizoocie prasečí chřipky by mohla zlepšit léčbu u lidí

Výzkumníci z Pirbright institutu získali první protilátky proti prasečí chřipce, které chrání proti infekci a mají podobnou strukturu jako protilátky proti chřipce u lidí.

Studie Pirbright institutu ukazuje, že tyto prasečí protilátky by mohly být využity pro vývoj a hodnocení léčby hyperimunním sérem u lidí. Prasečí protilátky mají potenciál zlepšit způsob, jak je lidská chřipka monitorována a napomoci v selekci vakcinačních kmenů při výrobě každoročních vakcín proti chřipce.

&Vědci z Pirbright institutu spolupracovali s Univerzitou v Oxfordu. Institut Francise Cricka a Pirbrightovo centrum pro protilátky u domácích zvířat vyrobily prasečí protilátky v laboratoři. Monoklonální protilátky jsou přitom prvním nárazníkem, který působí proti chřipkovému viru.

Týmy vědců zjistily, že tyto monoklonální protilátky rozpoznávají stejná dvě místa hemaglutinového proteinu chřipkového viru stejně jako lidské protilátky, a byly stejně efektivní v neutralizaci chřipkového prasečího viru, který se rozšířil v roce 2009.

Ukazuje se, že prasečí monoklonální protilátky jsou velmi podobné lidským protilátkám a mohly by tudíž zlepšit spolehlivost výběru lidských vakcín. Elma Tchilianová z vědeckého týmu v Pirbright institutu k tomu dodává:

"Naše data ukazují, že prasata a lidé, jako společní hostitelé chřipkových virů, vytvářejí velmi podobné imunitní reakce. To dělá z prasat vynikající model pro testování nových vakcín a výrobu monoklonálních protilátek."

(Zdroj: Paul Imrie. Pig flu breakthrough could improve human treatments. Vet times. Publikováno 5. března 2021)

Byl vyhlášen první Týden morčat

V březnu 2021 vyhlásila organizace Burgess Pet Care první Týden morčat. Tato aktivita se inspirovala v již velmi dobře zavedeném Týdnů králíků. Nyní se pozornost upíná k morčatům a s nimi souvisejícímu on-line morčecímu festivalu.

Týden morčat se bude zaměřovat na témata týkající se chovu a welfare morčat ve Spojeném království, přičemž veterinární lékaři dostanou možnost sdílet své odborné znalosti s chovateli v celém Spojeném království.

V této době proběhl i výzkum organizace Burgess Pet Care týkající se chovatelů a veterinárních lékařů. Z výsledků výzkumu je patrné, že 90 % veterinárních lékařů a sester si myslí, že müsli pro morčata by se mělo stáhnout z trhu, a 91 % veterinárních lékařů a sester si myslí, že müsli přispívá ke zdravotním problémům morčat. Nejčastějšími zdravotními problémy u morčat jsou dle respondentů nemoci zubů, abscesy a jiné útvary, stáze gastrointestinálního aparátu a problémy močového měchýře a ostatních struktur močového aparátu. Devadesát čtyři procent veterinárních lékařů v průzkumu udalo jako nejčastější příčinu nemocí morčat vyvolaných chovatelem špatnou výživu.

 

Suzanne Moyesová, ředitelka organizace Burgess Pet Care, k tomu dodává: "Morče je velmi oblíbeným chovaným zvířetem - zvláště v rodinách. Nicméně výzkum ukázal, jak málo lidé vědí o welfare morčat a správném chovu. Týden morčat je skvělou příležitosti pro veterinární lékaře, aby uplatnili své znalosti v tomto oboru a vešli do on-line kontaktu s chovateli morčat".

Holly Ackroyd, senior manažer organizace Burgess Pet Care říká: "Veterináři vždycky hráli aktivní a naprosto zásadní roli v kampani týkající se welfare králíků, a když jsme tuto kampaň začínali, byli jsme překvapeni velmi pozitivní reakcí, kreativním přístupem veterinářů a chuti sdělit své znalosti týkající se chovu a souvisejících nemocí králíků. V nadcházejícím týdnu bude možné si některé prezentace stáhnout z internetu."

 

24_letem

 

Tým organizující Týden morčat umístil na internet on-line přístupné pokyny pro veterinární lékaře, chovatele, prodejce morčat a záchranná centra. Brzy bude k dispozici nová webová platforma. V současné době tým vyzývá veterinární lékaře, aby se do kampaně aktivně zapojili a podpořili ji na oficiálních stránkách na Facebooku.

(Zdroj: James Westgate. First Guinea Pig Awareness Week announced. Vet times. Publikováno 1. února 2021)

Vlastnictví veterinární praxe jejími zaměstnanci jí dává nezávislost

Veterinární praxe Pennard Vets z Kentu je jediná praxe, kterou její původní majitel zcela převedl na své zaměstnance. Ti se stali akcionáři a dělí se o zisk. Tato praxe existuje 125 let a tímto postupem se brání pohlcení korporátními praxemi. Novými řediteli se stali její tři zaměstnanci, kteří začnou tuto praxi mající roční obrat 5 milionů liber společně řídit.

Praxe dostala velmi lukrativní nabídku od vlastníka korporátní praxe, nicméně rozhodla se dostát svým hodnotám a zůstat nezávislým subjektem.

Dr. Flann, jeden z nových majitelů praxe, k tomu dodává: "Tato praxe má 125letou historii. Já osobně zde působím od roku 1999. Nechtěli jsme se nechat pohltit korporátní praxí a na druhou stranu jsme si uvědomovali, že doba partnerství, jak za Jamese Harriota, už také skončila.

 

Chceme chránit naši firemní kulturu, na kterou jsme hrdi. Je nás 20 veterinárních lékařů a 30 sester, a samozřejmě další pracovníci, jako jsou recepční, administrativní personál a další. Koncept, kdy praxi koupí její zaměstnanci, je inovativní a nový, je ale v celém veterinárním byznysu a pro zaměstnance svěžím vánkem, který dokáže nabídnout je málokterý zaměstnavatel."

(Zdroj: James Westgate. Employee ownership keeps vet practice in independent hands. Vet times. Publikováno 5. března 2021)

 

25_grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
04.05. - 05.05.
Sonografický kurz 2024 04.05. - 05.05.2024
Všechny akce