Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Letem veterinárním světem

Zvěrokruh 12/2021 19.12.2021
  Časopis Zvěrokruh 12/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

38_Letem

 

31_Polak-Martin

Letem veterinárním světem

Přeložil: Martin Polák


 

Duševní zdraví a vlastnictví psa nebo kočky během lockdownu ve státě Victoria v Austrálii

Pandemie covidu-19 ovlivnila naše životy, naši práci, osobní život a měla současně i výrazný vliv na naše duševní zdraví. Vládní restrikce a následný lockdown vedly k tomu, že lidé trávili více času doma se svými zvířaty. Velká část populace si současně pořídila v průběhu pandemie nová zvířata. Vědecké studie před objevením pandemie covidu-19 uváděly pozitivní vliv zvířete v domácnosti na duševní zdraví jeho majitele. Přítomnost zvířete v jedné domácnosti prokazatelně redukovala stupeň deprese a pocity osamění. Cílem této nové studie bylo ověřit vliv zvířete na duševní zdraví v průběhu lockdownu. Studie se zúčastnilo celkem 263 respondentů starších osmnácti let – 138 z nich bylo vlastníky zvířete, 125 naopak nevlastnilo žádné zvíře. Pro účely této studie byli vybráni jednak majitelé psů a koček, jednak lidé, kteří žádné zvíře v domácnosti nevlastní. Respondenti této studie byli dotazováni pomocí online dotazníku po dobu tří měsíců striktního lockdownu ve státě Victoria.

Oproti předchozím studiím a očekáváním autorů byla výsledkem studie snížená životní spokojenost majitelů zvířat. Příčinou tohoto neočekávaného výsledku zřejmě byl zvýšený stres majitelů zvířat způsobený samotnou pandemií a lockdownem. Majitelé zvířat najednou trávili více času doma, což narušovalo denní rutinu standardního chování majitelů a jejich zvířat. Právě tato změna zavedeného životního stylu mohla také vést k narušení vztahů mezi majiteli a jejich zvířaty. Tento element se potom mohl negativně odrazit na kvalitě jejich duševního zdraví. Výsledky studie byly překvapující a poukázaly mimo jiné také na to, že pořízení nového mazlíčka v průběhu pandemie nevede automaticky ke zlepšení duševního zdraví jeho nových majitelů a mělo by tudíž být předem velmi dobře uváženo.

Australian Veterinary Journal Vol. 99, No 10, October 2021 – Pet ownership and mental health during COVID-19 lockdown.

Srovnání klinické účinnosti amoxicilin klavulanátu a kombinace amoxicilin klavulanátu s enrofloxacinem v terapii kousných ran v jihovýchodním Queenslandu

Cílem této studie bylo porovnat účinek léčby kousných ran u psů uživajících amoxicilin klavulanát (skupina A) a u pacientů léčených kombinací amoxicilin klavulanátu s enrofloxacinem (skupina B). Pro účely studie byly vynechány drobné povrchové kousné rány a závažná kousná poranění penetrujicí thorax nebo abdomen. Celkem se studie účastnilo padesát psů, kteří byli rovnoměrně rozděleni do dvou skupin. U všech byl proveden stěr z rány na bakteriologické vyšetření při příjmu pacienta. Okolí rány bylo před odběrem očištěno 70% ethanolem, aby se zabránilo kontaminaci rány. Následoval debreedment a laváž rány, příp. chirurgické ošetření rány – sutura/drenáž. Všichni pacienti obdrželi amoxicilin klavulanát v dávce 22 mg/kg i.v. každých 8 hodin, skupina B dostala současně také enrofloxacin v dávce 10 mg/kg i.v. každých 24 hodin. Antibiotika byla podávana celkem po dobu jednoho týdne. Pacienti byli následně vyšetřeni třetí a desátý den z hlediska přítomnosti infekce rány. Rány byly klasifikované jako infikované, pokud byla splněna čtyři z následujících pěti kritérií – přítomnost pyrexie > 39,7 °C, purulentní výtok z rány, erytém, otok, leukocytóza. Ve skupině A (zvířata léčená pouze amoxicilin klavulanátem) došlo u jednoho pacienta k rozvoji infekce a bylo potřebné přidat k léčbě enrofloxacin na základě citlivosti z bakteriologického vyšetření. Ve skupině B (amoxicilin klavulanát s enrofloxacinem) nebylo potřeba změnit antibiotickou léčbu. Nejčastěji vykultivovanými bakteriemi z ran byly Staphylococcus pseudointermedius, Neisseria spp., Pasteurella multocida a Pasteurella canis. Účinnost amoxicilin klavulanátu na G+ bakterie byla 96,2 %, u G– 91,3 %. Enrofloxacin vykazoval oproti tomu vyšší efektivitu u G– bakterií – 96,2 % ve srovnání s G+ bakteriemi – 86,3 %.

Studie prokázala, že antibiotická monoterapie amoxicilin klavulanátem je adekvátní a dostačující pro převážnou většinu kousných poranění. Následná antibiotická terapie, včetně podání enrofloxacinu, by měla být volena až po výsledcích z bakteriologického vyšetření. Empirické podávání fluorochinolonů se nejeví býti smysluplné a vede ke zvýšené bakteriální rezistenci. Primárním účelem podávání antibiotik by měla být redukce množství bakterií s cílem umožnit samotnému organismu eliminaci patogenu zodpovědného za vznik infekce.

Australian Veterinary Journal Vol. 99, No 9, September 2021 – Treatment of moderate grade bite wounds using amoxicillin- clavulanic acid with and without enrofloxacin: a randomised non-inferiority trial.

Budoucnost práce veterinárního technika v UK

Podle nově publikované studie VN Futures Interim Report 2021, která sbírala data mezi lety 2016–2021, plánuje 25 % veterinárních techniků opustit do pěti let svou profesi. Nejčastější příčinou pro opuštění profese byly špatné platové podmínky (80 %). Dalšími důvody byl pocit nedoceněnosti (60 %), nemožnost dalšího kariérního postupu (40 %) a absence osobního života kombinovaná s chronickým stresem a přetížením (30 %).

Doporučením této studie byla diskuse o platových podmínkách pro veterinární techniky, ale převážně snaha o zlepšení pracovních podmínek. Většina techniků byla nespokojena z důvodu pocitu nedoceněnosti a nemožnosti dalšího kariérního růstu. Podpora vzdělávání a osobního rozvoje by měla vést ke snížení nespokojenosti. Schopnosti veterinárních techniků by měly být současně lépe delegovány a využívány, aby byl maximalizován jejich potenciál.

„Nechceme se dostat do situace, kdy veterinární technici budou sice lépe placeni, ale budou stále opouštět profesi z důvodu osobní nedoceněnosti, nemožnosti kariérního postupu a absence osobního života,“ uvedl prezident skupiny veterinárního managementu Rich Casey.

VN Futures Interim Report 2021, October 2021.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce