Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 12/2020 18.12.2020

13_letem

Kandidát na příštího prezidenta RCVS obviněn ze šikany

Muž, který se měl stát příštím prezidentem britské veterinární komory (RCVS), odstoupil z pozice viceprezidenta poté, co se objevilo podezření ze šikanování. Toho se měl prof. Dr. David Argyle údajně dopustit na svém pracovišti na Univerzitě v Edinburghu, kde působí jako děkan veterinární fakulty. Ve chvíli, kdy začala RCVS toto podezření vyšetřovat, se profesor Argyle rozhodl rezignovat na funkci viceprezidenta RCVS, a to i přesto, že nebyly doposud předloženy žádné důkazy podporující toto obvinění.

Zástupce RCVS k této věci mimochodem řekl: "Profesor Argyle učinil k inkriminovanému obvinění prohlášení a souhlasil, že odpoví na všechny dotazy, které mu byly v minulých dnech písemně doručeny některými členy představenstva RCVS. Ve světle obvinění, které bylo proti profesoru Argylemu vzneseno, se profesor Argyle rozhodl z vlastní vůle rezignovat. Učinil tak z vlastního rozhodnutí a na základě svých osobních důvodů. RCVS bude pokračovat ve standardním vyšetřování a vzhledem k úsilí o zajištění spravedlivého procesu se nebude zatím k případu vyjadřovat a nebude veřejnosti sdělovat další podrobnosti. Ujišťujeme však veřejnost, že kontrolní a vyšetřovací role RSVC bude plně naplněna."

(Zdroj: James Westgate. Next college president step aside amid bullying accusation. Vet times. Publikováno: 6. listopadu 2020)

Edinburgh publikoval v Recordu prohlášení týkající se obvinění ze šikany

Univerzita v Edinburghu vydala na stránkách veterinárního periodika Veterinary Record prohlášení k obvinění děkana veterinární fakulty, prof. Dr. Davida Argyleho, ze šikany, ve kterém se mimo jiné píše: "Naše univerzita bere daná obvinění velmi vážně. Vadí nám ale, jak byla celá věc pojata na stránkách časopisu Veterinary Record. Zvláště pak, že různá obvinění jsou anonymní a nepodložená důkazy. Opakovaně jsme upozorňovali, že jsme na univerzitě již v roce 2019 prováděli velmi důkladné šetření kvůli obvinění ze šikany. Nezjistili jsme ale žádné pochybení. Informovali jsme také všechny zaměstnance univerzity, že v případě, že mají podezření na šikanu, mohou tuto skutečnost anonymně oznámit."

V prohlášení se dále píše: "Obrázek univerzity vykreslený na stránkách Veterinary Records není férový. Profesor David Argyle je děkanem fakulty od roku 2011 a za tu dobu zůstala spokojenost zaměstnanců na stejné úrovni jako předtím. Výzkumná činnost je velmi úspěšná a univerzita je v rámci výukových metod lídrem. V rámci anonymního průzkumu mezi zaměstnanci z roku 2018 se 84 % z nich vyjádřilo, že by veterinární fakultu doporučili jako dobré pracoviště a 90 % z nich souhlasilo s tvrzením, že škola splňuje požadavky na rovné příležitosti a diverzitu. V létě tohoto roku proběhl na fakultě průzkum veřejného mínění, v němž 94 % všech zaměstnanců podpořilo nebo bylo neutrální k řízení školy během lockdownu v důsledku pandemie covid-19."

(Zdroj: James Westgate. Edinburgh on the Record with bullying statement. Vet times. Publikováno: 30. října 2020).

Chovatelé si shánějí přípravky proti blechám sami, bez rady veterináře

Nové výsledky průzkumu označeného jako Big Flea Project (BFP) ukázal prevalenci infestace blechami ve Spojeném království. Projekt byl zaštítěn společností MSD. Bylo zjištěno, že 53 % psů a 39 % koček, které navštíví veterinárního lékaře, nejsou ošetřeny žádným přípravkem proti blechám. Ukázalo se také, že 28 % koček a 14 % psů mají blechy.

Zvířata ošetřená přípravky s účinnou látkou fipronyl měla větší infestaci blechami, než tomu bylo u přípravků obsahujících fluraner.

Do projektu BFP bylo zahrnuto celkem 1475 zvířat a 326 veterinárních praxí. Průzkum byl proveden Univerzitou Bristol a sponzorován společností MSD.

 

Richard Wall - veterinární entomolog z Univerzity v Bristolu - k projektu říká: "Je důležité, aby byli chovatelé lépe vzděláváni v oblasti napadení jejich zvířat blechami, aby chápali důležitost léčby a lépe rozuměli rozdílům v účinnosti různých přípravků na trhu. Je také nezbytné, aby veterinární lékaři chovateli přípravek nejen prodali, ale také jej edukovali o jeho způsobu účinku a správné aplikaci."

 

35_letem

 

Průzkum také ukázal, že v době vyšetřování bylo aktuálně ošetřeno nějakým přípravkem proti blechám pouze 24 % koček a 35 % psů, což ukazuje rezervy, které mají chovatelé v dostatečném povědomí o nebezpečí blech u zvířat.

(Zdroj: Owners seeking flea treatment without vet advice. Vet times. Publikováno: 4. listopadu 2020)

Přeložil a zkrátil:
Martin Grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce