Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Letem veterinárním světem

Zvěrokruh 05/2022 08.05.2022

Letem.jpg

navojova.jpgPřipravila: Kateřina Návojová Horáčková


Způsoby, jak zlepšit veterinární péči o kočičí pacienty

International Society of Feline Medicine (ISFM) oslavila v roce 2021 25 let své existence, a i v roce 2022 pokračuje v růstu a rozvoji na základě zvyšujících se požadavků veterinárních lékařů z celého světa na zlepšení kvality péče o kočičí pacienty. Tento rostoucí zájem o odborné informace je s velkou pravděpodobností způsoben nejen zvyšující se oblíbeností koček jakožto domácích mazlíčků celosvětově, ale také zájmem majitelů koček o kvalitu péče o jejich mazlíčky.

ISFM, veterinární divize charitativní organizace International Cat Care, má aktuálně členy z řad veterinárních lékařů ve 113 zemích světa, veterinární sestry mají své zástupce ve 101 zemích světa. ISFM poskytuje prakticky nepřetržitě informace pro odborníky z řad veterinárních lékařů a sester poskytující veterinární péči kočkám. V lednu 2022 došlo k největšímu nárůstu počtu nově akreditovaných pracovišť jako Cat Friendly Clinic, nyní je tedy akreditováno více než 2500 pracovišť ve 44 zemích světa.

ISFM vydává Journal of Feline Medicine and Surgery (JFMS, impact factor 2,015). Články publikované v tomto časopise se těší čím dál tím větší oblibě, v roce 2021 překročil počet stahování článků 1 milion stažení.

V lednu 2022 byly publikovány nejnovější guidelines – 2022 ISFM Consensus Guidelines on the Management of Acute Pain in Cats (Doporučené postupy ke zvládání akutní bolesti u koček). Tyto postupy se staly nejstahovanějším článkem během posledních šesti měsíců, kdy počet stažení převýšil 22 000. V loňském roce byly nejstahovanějším článkem 2021 ISFM Consensus Guidelines on the Collection and Administration of Blood and Blood Products in Cats (Doporučené postupy odběru a podání krve a krevních derivátů kočkám), aktuálně dosáhl přes 23 000 stažení.

Oba uvedené články jsou volně ke stažení na:

bit.ly/acutepainGLs a bit.ly/bloodtransfusionGLs.

(Volně převzato z elektronického ISFM Newsletter)

Proč některé kočky mňoukají a jiné ne?

Vědci zaznamenali u koček 19 různých zvukových projevů. Některé kočky mohou navíc vydávat zvuky, které používají výhradně při komunikaci se svými majiteli. Většinu zvuků lze zahrnout do tří skupin: předení nebo tzv. cvrlikání, které kočky vydávají jako pozdrav, dále zvuky, které vydávají ve stavu strachu nebo ohrožení (například syčení, vrčení, prskání), a nakonec mňoukání. Kočky dokážou ovlivnit zvuk mňoukání tak, že se mňoukání konkrétní kočky liší v závislosti na situaci.

Jednotlivé kočky se liší svou „upovídaností“. Některá plemena jsou znatelně hlučnější, než jiná, například siamské kočky jsou známé svou upovídaností. Částečně je tato schopnost ovlivněna tím, jak moc na ně mluvíme my. Pokud jim v případě, že mňoukají, odpovídáme nebo se ptáme, co chtějí, a tato komunikace je poté vedena směrem k tomu, co pravděpodobně vyžadují (například pozornost, krmivo), pak je velmi pravděpodobné, že tento způsob komunikace použijí i příště. Kočky se tak velmi rychle učí, jak s námi manipulovat prostřednictvím mňoukání.

Zajímavým způsobem komunikace je tzv. tiché mňoukání. Kočka otevírá tlamku a vypadá to, že se snaží mňoukat, ale není slyšet žádný zvuk. Předpokládá se, že tyto kočky zvuk vydávají, ale jeho frekvence je pro naše ucho příliš vysoká a my jej tak neslyšíme.

(Volně převzato z elektronického International Cat Care Newsletter)

Vets for Ukraine Online Conference

Dne 9. dubna 2022 proběhla pod záštitou FECAVA a The Webinar Vet on-line konference, jejímž cílem bylo vybrat prostředky pro pomoc Ukrajině. Témata byla různorodá, od vnitřních nemocí psů a koček přes stomatologii, chirurgii až k ortopedii, přednášek se chopili specialisté z různých koutů světa. Až do 13. července lze zakoupit a zhlédnout záznam konference, polovina poplatku také poputuje na pomoc Ukrajině.

Více o této akci najdete zde:

https://www.fecava.org/vets-for-ukraine/vets-for-ukraine-online- conference/

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.05. - 08.05.
Ortopedický workshop 06.05. 8:30 - 08.05.2024 13:00
Všechny akce