Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena - Kanaánský pes

Zvěrokruh 9/2021 11.09.2021
  Časopis Zvěrokruh 9/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

31_Kucerova

Kanaánský pes

Text: Sabina Kučerová

Kateřina Jančaříková

Foto: Kateřina Jančaříková (archiv)

31_plemena


Kanaánský pes je starobylé původní pouštní plemeno psa. Archeologické nálezy psích koster z Ashkelonu, které jsou shodného rámce jako dnešní kanaánští psi, naznačují, že se na území Blízkého východu vyskytoval již před více než 4000 lety př. n. l.

Plemeno bylo objevené a popsané v Izraeli díky manželům Rudolfovi a Rudolfině Menzelovým. Po nich se jeho chovu a ochraně přes 50 let věnuje Myrna Shiboleth. Vzhledově se jedná o středně velké plemeno čtvercového rámce, jež je dokonale adaptované na pouštní podmínky. Kohoutková výška se pohybuje mezi 50 až 60 cm, přičemž psi mohou být výrazněji vyšší než feny, hmotnost je mezi 18 až 25 kg. Na hlavě tvaru tupého klínu jsou poměrně nízko nasazené vztyčené uši. Srst je krátká, rovná, hrubá a hustá a její zbarvení je nejčastěji pískové, červené, krémové, případně bílé se skvrnami, ale i černé či černobílé. Ocas je vysoko nasazený a stočený nad hřbetem.

Kanaánský pes je zajímavé původní plemeno. Dodnes si zachoval mnoho rysů chování, jež je typické pro divoká zvířata. Jeho pozorování přináší cenné poznatky o tom, jak vypadali a jak se chovali předci našich psů.

Kanaánští psi žijí i v současnosti v oportunních skupinách, což znamená, že se na území jižního Izraele a Jordánska pohybují ve smečkách, aniž by měli majitele. Ačkoli jsou od roku 2011 divocí kanaánští psi chráněni na území Izraele zákonem, jejich počet se snižuje. Jednak ubývá jejich životní prostor, dále jsou ohroženi křížením se psy jiných plemen (kříženci nejsou schopni přežít v tvrdých pouštních podmínkách). Divoce žijící kanaánští psi se živí drobnými savci, mršinami a odpadky. Někteří jedinci se na kratší či delší dobu připojují k beduínům a jejich stádům. Beduíni s nimi zacházejí spíše jako s partnery a chovají k nim úctu a starají se o ně.

Kanaánský pes je inteligentní, učenlivý a obratný. Není pro něj problém vyskočit z místa 1,5 m vysoko, a pokud chce, překoná každou překážku. V psích sportech se neosvědčil. I když se vše poměrně rychle naučí, ne vždy je ochotný to předvést. Jeho pudy mu velí především hlídat, což dělá, i když to není potřeba.

Je teritoriální, svou rodinu obvykle velmi miluje. Přesto není psem, který by musel a chtěl trávit v kontaktu se svými lidmi 24 hodin denně. Většinou respektuje hranice svého území. Z vyvýšeného místa pozoruje, co se okolo děje a hlasitým štěkáním upozorní na každé nebezpečí. K cizím lidem je silně rezervovaný a nedůvěřivý a nenechá se od nich uplatit (nepřijímá potravu od cizích). K domácím zvířatům se chová přátelsky, především ke kozám, ovcím a drůbeži.

Obecně je toto přírodní a moderním chovem nezničené plemeno zdravé. Podrobnější informace budou představeny v dalším čísle.

Kanaánský pes je od roku 1966 plně uznaný FCI a spadá do 5. skupiny (špicové a primitivní plemena), konkrétně do sekce 6 mezi původní plemena. První jedinec kanaánského psa k nám byl dovezen z Velké Británie v roce 2005. V roce 2008 byli importováni dva další jedinci z Francie. V roce 2014 proběhl první a dosud jediný import ze země původu. Bylo zde odchováno celkem sedm vrhů a žije zde téměř 40 jedinců.

32_plemena

33_plemena

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce