Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Malý Santini

Zvěrokruh 6/2021 12.06.2021
  Časopis Zvěrokruh 6/2021
     ZAJÍMAVOSTI - Historie
 

30_Santini

 

30a_Nejedlikova

 

Nejosobitější dílo J. B. Santiniho Aichla

Text: Lucie Nejedlíková (s využitím internetu)

Foto: Lucie Nejedlíková, Evžen Zámek


Santiniho UNESCO poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou je asi všem dobře znám. Kraj Vysočina však ukrývá o kousek dále i jeho menší variantu. V roce 1739 byla na pokyn majitele zámku Plandry u Jihlavy dokončena v malém lesíku nad zámkem stavba kaple, která jako by z oka zelenohorskému skvostu vypadla. Podobnost se Santiniho stavbou po dlouhá léta vedla ke spekulacím o autorství. Jisté však je, že v době stavby planderské kaple byl Santini již na pravdě boží. Šlo tedy nejspíše pouze o inspiraci a vzdání holdu mistru řemesla. Kaple je rovněž zasvěcena sv. Janu Nepomuckému a půdorys má tvar „nepomucké“ pěticípé hvězdy. V každém rohu hvězdy je umístěna kaplička. Vršek kaple i kapliček pokrývají šindele.

Ke kapli se váže, jak se patří, i romantická pověst, zachycená na jednom z dochovaných zámeckých obrazů. Ta praví, že myšlenka stavby kaple povstala z vděčnosti pána panství za návrat ztraceného syna z tureckého zajetí. Hlavní úlohu v šťastném konci sehrál čáp. Mladý rytíř si ochočil v zámecké zahradě čápa, který za ním chodil na zavolání jako pejsek. Když poté rytíř odjel do boje s pohany a padl do tureckého zajetí, kde se vzal, tu se vzal – poznal v jednom ze zimujících čápů v dálném Orientu svého mazlíčka! Přivolal si jej a na kůru stromu vyryl zprávu pro otce, kterou s nadějí upevnil čápu stužkou na krk. A čáp svou misi splnil. Doletěl zpátky do Plander, vzkaz se dostal k hraběti a ten ihned vyslal do Turecka posla s penězi a syna ze zajetí vykoupil. Od té doby nesl hraběcí rod ve svém erbu čápa.

 

Po předčasné smrti jedné z příslušnic šlechtického rodu – Aloisie ze Schirdingu – byl v kapli postaven náhrobek a kaple začala sloužit jako rodinné mauzoleum. Do dnešní doby se kromě náhrobku v kapli dochoval z bývalého hřbitova kolem kaple jen jediný hrob – zámeckého rodu Dobřenských (ano, těch s čápem v erbu). Kaple utrpěla velké poškození po 2. světové válce a zejména v 50. letech. Místním se podařilo z kaple zachránit před zkázou či krádeží alespoň originály obrazů s Janem Nepomuckým, které jsou dnes umístěny na obecním úřadu.

V roce 2011 byla dokončena velká rekonstrukce tohoto poutního místa, díky které kaple opět slouží svému účelu. Konají se zde svatby, křtiny, pohřby a jednou ročně v květnu i pouť zakončená mší svatou. Ke kapli vede lipová alej, která je rovněž památkově chráněná. Santini může odpočívat v pokoji…

 

31_Santini

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce