Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Mikulovské spočinutí

Zvěrokruh 2/2020 21.02.2020

Lucie Nejedlíková

Mikulov – to není spočinutí jen na sněmu. Ani ne dva kilometry pěšky od hotelu Galant se dá zatoulat k poměrně zajímavému místu spočinutí věčnému jednoho dávného „kolegy“ – pruského vojenského zvěrolékaře Gustava Brabanta.

Na malém hřbitůvku mezi vinicemi, u cesty ke staré celnici a s výhledem na Svatý Kopeček, jsou pochováni pruští vojáci, kteří zemřeli v roce 1866 v Mikulově na choleru.

Jak se jim to přihodilo? Inu, po vítězství v prusko-rakouské válce – v rozhodující bitvě u Sadové (Hradec Králové) – obsadili Prusové, pronásledující ustupující rakouskou armádu, velkou část Moravy. Dne 22. července 1866 bylo na zámku v Mikulově, za účasti pruského kancléře Otto von Bismarcka, podepsáno prusko-rakouské příměří. Postupně se do Mikulova přesunulo až 45 000 pruských vojáků. Velké přesuny lidí a poválečné vyčerpání v pruské armádě vedly k propuknutí epidemie cholery, které podlehla řada vojáků i civilistů. V samotném Mikulově mezi červencem a zářím 1866 podlehlo choleře přes 200 pruských vojáků.

 

Vojáci byli pohřbeni zde za městem v hromadných hrobech, označeni jen prostými dřevěnými kříži. Uprostřed hřbitůvku se tyčí velký litinový kříž s pamětním nápisem v němčině, který byl odlit v berlínské slévárně na popud pruské královny Augusty – vztyčen a vysvěcen na paměť padlých na hřbitově v květnu 1869.

V mikulovské matrice po padlých vojácích žel nezůstaly žádné stopy, v paměti tak zůstává jen několik málo těch, jejichž jména nese osm osamělých křížů na hřbitůvku, zbudovaných příbuznými padlých.

 

28_mikulov

 

Jeden z mála dochovaných hrobů patří zmíněnému zvěrolékaři Gustavu Brabantovi. Jde o litinový náhrobek vlevo od centrálního kříže. Z nápisu lze vyčíst, že šlo o jednoletého dobrovolníka pruské armády, sloužícího u gardového dělostřeleckého pluku, původem z Rathenowa v Prusku. Zaujmou letopočty, z kterých si lze vypočítat, že zemřel ve věku pouhých 20 let. Otázkou tedy zůstává, jaká kvalifi kace pro výkon funkce vojenského zvěrolékaře byla tehdy požadována. Že šlo o funkci pro armádu nezbytnou, je ovšem neoddiskutovatelné. Sílu nasazení válečných koní dokládá fakt, že jen v závěrečné bitvě u Sadové padlo několik tisíc koní a jsou pohřbeni spolu s vojáky v hromadných hrobech v lese Svíb.

O hroby na mikulovském pruském cholerovém hřbitově bylo pečováno až do roku 1945. Poté, po odsunu části obyvatel, se hřbitůvek stal součástí pohraničního pásma a chátral. Teprve v roce 2012 město Mikulov požádalo o dotaci Ministerstvo obrany v rámci zabezpečení péče o válečné hroby a hřbitůvek byl v roce 2014 zrekonstruován.

Lucie Nejedlíková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce