Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obraz na titulce – Heinrich Bürkel: Zimní krajina

Zvěrokruh 1/2020 28.01.2020

Heinrich Bürkel:

Zimní krajina

 

30_obraz

 

Jako řada dalších malířů se také Heinrich Bürkel takzvaně minul povoláním. Než se začal věnovat malířství, vyučil se nejprve „slušnému” povolání, vyučil se obchodníkem. Ale táhlo ho to do světa, a tak se ze svého rodného města Pirmasens, kde se 29. května 1802 narodil, vydává do Mnichova s cílem stát se malířem. Mnichovská akademie ho nepřijala, a tak se vzdělával autodidakticky a docházel do Schleisshamerské galerie kopírovat holandské mistry. Věnoval se především krajinomalbě, a to byl také jeden důvodů, proč byl akademií odmítnut. Na žánrové motivy a krajinomalbu se v té době zhlíželo trochu zpatra.

V roce 1824 je mladými malíři v Mnichově založen umělecký spolek, ve kterém se mladý Heinrich Bürkel silně angažuje, a to mu také umožní začít vystavovat své obrazy. Několikrát vycestuje do Itálie, přičemž některé cesty trvají déle, než bývá zvykem, zůstává Itálii i dva roky.

 

Díky členství ve spolku, k jehož zakladatelům patřil, se mu podařilo úspěšně prodávat své obrazy dokonce až do Severní Ameriky. V polovině 19. století patřili mezi jeho přátele další významní malíři té doby – Carl Spitzweg a Adalbert Stifter.

V roce 1858 se Heinrich Bürkel dočkal satisfakce za odmítnutí a nepřijetí na akademii. Mnichovská akademie mu uděluje čestné členství, podobně jako těsně předtím akademie ve Vídni a v Drážďanech.

K vrcholům jeho tvorby nezbytně patří účast na světových výstavách v Paříži a v Londýně.

Se svojí ženou Johannou von Hofstetten měli čtyři děti, tři syny a jednu dceru, ale jeho talent nedědí nikdo z nich.

Heinrich Bürkel umírá po delší nemoci 10. června 1869 ve svém mnichovském ateliéru. Zanechává po sobě na 6000 kreseb, obrazů namaloval asi tisíc. Jeho krajiny a lidové scény z Alp patří mezi skvosty, které toto biedermayerovské období po sobě zanechalo. Pochován je na starém Jižním hřbitově v Mnichově. Několik jeho obrazů můžeme vidět v mnichovské Pinakothece stejně jako v galerii v jeho rodném městě Pirmasens. Ale zbytek z oné tisícovky obrazů se nachází po celém světě. Od Londýna po Stuttgart, přes Rigu, Berlín a americké Milwaukee zpět do Norimberku. A projevíte-li přání vidět nějakého Bürkela, nebude tedy tak těžké si toto přání v tomto roce splnit.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce