Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obraz na titulce – Paul Potter; Býk

Zvěrokruh 6/2020 23.06.2020

Paul Potter

Býk

 

24_obraz

 

Nizozemsko je zvláštní zemí. Šestnáct milionů lidí na ploše jen o něco větší než je polovina našeho Česka, hustota osídlení nejvyšší v Evropě, téměř 400 lidí na kilometr čtvereční, (Česko kolem 130), HDP na hlavu 48 ooo dolarů, mají parlamentní demokracii, ale také svého monarchu, na kterého nedají dopustit a na kterého jsou patřičně pyšní. A mají také bohatou historii, kterou by jim i daleko větší státy mohly závidět.

 

Současné holandské malířství sice nemá ten zvuk, jako mělo v minulosti, ale dějiny evropského malířství jsou bez holandských jmen těžko představitelné. Až do devatenáctého století bylo Nizozemsko nejen malířskou velmocí, ale i Mekkou, která malíře z celé Evropy přitahovala. Díky bohatému měšťanstvu nebyla o zakázky nouze, touha vidět svou tvář na obraze byla stejně velká jako dnes. Stačí si vzpomenout na množství fotografi í v dnešních telefonech, digitálních fotoaparátech a na internetu. Jména jako Bosch, Bruegel, van der Meer, Rembrandt či van Gogh nám zní v uších už od školních let a vedle nich je ještě řada dalších, kteří se tolik neproslavili, ale jejich díla jsou pro vývoj malířství neméně významná. Adrian Brouwer, Frans Snyder, David Teniers, Jan Fyt, Jan Siberechts, Jan Wildens, Carel Fabritius a celá řada dalších. A Paulus Potter byl jedním z nich.

Nebýt tohoto malíře, o městečku Enkhuizen na severu Nizozemska by dnes věděli jen jeho občané a zatoulaní výletníci. Vesnička, poprvé zmiňovaná okolo roku 1000, obdržela 1355 městská práva a časem se díky rybolovu rozrostla ve významný přístav. Většina holandských rybářských lodí vyplouvala právě odtud a v polovině 17. století měl Enkhuizen okolo 25 000 obyvatel, což bylo v té době velkoměsto. A tady se v první polovině sedmnáctého století narodil Paulus Potter, malíř, jehož obraz Býk máme dnes na titulce, se kterým jsme se sice na titulkách již setkali, malíř kterému obyvatelé města nechali na jeho počest postavit pomník, z něhož Paulus Potter pohlíží na své ctitele s paletou a štětci v ruce.

Talent zdědil pravděpodobně po otci, který se také tímto řemeslem živil a u kterého také studoval či byl v učení a první jeho zachovalá díla jsou datována rokem 1641, a to mu bylo pouhých 16 let. Zachovalo se celkem 130 obrazů různých velikostí a jeho doménou byla malba pastvin se zvířaty a lovecké scény. Jeho obrazy zvířat jsou dnes známy po celém světě. Mezi nejznámější patří velkoformátový obraz Mladý býk z roku 1647, který je dnes k vidění v Mauritshuis v Den Haagu.

Dlouhý život mu dopřán nebyl. Pokřtěn byl v listopadu 1625 a umírá v roce 1654 kdy onemocněl tuberkulózou a v pouhých devětadvaceti letech na tuto, v té době neléčitelnou a smrtelnou nemoc umírá. Dílo, které po sobě Paulus Potter zanechal, čítá celkem 130 obrazů rozdílných velikostí, ale stejné vysoké kvality. A pokud by malíři měli svou dvoranu slávy, určitě by v ní měl své čestné místo. A to právem.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce