Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obraz na titulce – Paulus Potter; Odpočívající stádo

Zvěrokruh 4/2021 17.04.2021
  Časopis Zvěrokruh 4/2021
     Společenská rubrika
 

Paulus Potter:

Odpočívající stádo

 

29_obraz

 

Šestnáct milionů lidí na ploše jen o něco větší, než je polovina našeho Česka, hustota osídlení nejvyšší v Evropě, téměř 400 lidí na kilometr čtvereční, (Česko kolem 130), HDP na hlavu 48 000 dolarů, parlamentní demokracie, monarcha na kterého nedají dopustit a na kterého jsou patřičně pyšní. Tak to je Nizozemsko. A našlo by se toho více, jejich bohatou historii by jim mohly závidět i daleko větší státy.

Dějiny evropského malířství jsou bez holandských jmen těžko představitelné. Až do devatenáctého století bylo Holandsko nejen malířskou velmocí, ale i Mekkou, která malíře z celé Evropy přitahovala.

 

Holanďané jsou zdatní obchodníci a staré čínské přísloví praví: Chceš-li zbohatnout, staň se obchodníkem. Díky obchodu a vzniklému bohatému měšťanstvu nebyla o zakázky nouze, touha vidět svou tvář na obraze byla stejně velká jako dnes. Vzpomeňme si na množství fotografi í v dnešních telefonech, digitálních fotoaparátech a všehoschopném internetu. Jména jako Bosch, Bruegel, van der Meer, Rembrand či van Gogh nám zní v uších už od školních let a vedle nich je ještě řada dalších, kteří se tolik neproslavili, ale jejich díla jsou pro vývoj malířství neméně významná. Adrian Brouwer, Frans Snyder, David Teniers, Jan Fyt, Jan Siberechts, Jan Wildens, Carel Fabritius a celá řada dalších, u kterých se mnozí velikáni, které známe ze školních lavic, učili. A Paulus Potter byl jedním z nich.

Nebýt tohoto malíře, o městečku Enkhuizen na severu Holandska by dnes věděli jen jeho občané a zatoulaní výletníci. Vesnička, poprvé zmiňovaná okolo roku 1000, obdržela v roce 1355 městská práva a časem se díky rybolovu rozrostla ve významný přístav. Většina holandských rybářských lodí vyplouvala právě odtud a v polovině 17. století měl Enkhuizen okolo 25 000 obyvatel, což bylo v té době velkoměsto. A tady se, v první polovině sedmnáctého století narodil Paulus Potter, malíř, jehož obraz Odpočívající stádo máme dnes na titulce aprílového Zvěrokruhu. Malíř, kterému obyvatelé města nechali na jeho památku postavit pomník, z něhož Paulus Potter pohlíží na své ctitele s paletou a štětci v ruce.

Talent zdědil pravděpodobně po otci, který se také tímto řemeslem živil a první jeho zachovalá díla jsou datována rokem 1641, a to mu bylo pouhých 16 let. Jeho doménou byla malba pastvin se zvířaty a lovecké scény a jeho obrazy zvířat jsou dnes známy po celém světě. Mezi nejznámější patří velkoformátový obraz Mladý býk z roku 1647, který můžeme vidět v Den Haagu, v galerii Mauritshuis.

Dlouhý život mu dopřán nebyl. Pokřtěn byl v listopadu 1625 a umírá ve dvaceti devíti letech roce 1654, kdy onemocněl tuberkulózou a takto mlád na tuto, v té době neléčitelnou a smrtelnou nemoc umírá. Dílo, které po sobě Paulus Potter zanechal, čítá celkem 130 obrazů rozdílných velikostí, ale stejné vysoké kvality. A pokud by malíři měli svou dvoranu slávy, určitě by v ní zaujímal čestné místo.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce