Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Úvodník – MVDr. Katka Sviták Novozámská CSc.

Zvěrokruh 4/2020 23.04.2020

01_novozamska

Vážené kolegyně a vážení kolegové,

máme za sebou první jarní den a v době psaní těchto řádků i prvního mrtvého koronapozitivního seniora. V republice je k 22. březnu více než 1100 nakažených, nouzový stav a respirátory FFP 3 v nedohlednu. Jak přiznala Ursula von der Leyenová „podcenili jsme to“. Tato dáma v čele EU zjevně nedávala při studiu na lékařské univerzitě pozor a tvrdošíjně setrvávala ve své pozici obhájce práva na svobodu volného pohybu ve chvíli, kdy už se epidemie začala valit Evropou. Nikdo si nechtěl připustit, jak velký problém to ve skutečnosti je a hlavně bude.

WHO odmítala pandemii označit tímto ošklivým slovem a náš pan premiér 1. března ubezpečoval obyvatele, že nemají kupovat roušky, protože jich máme plné sklady. Je sice přirozenou lidskou vlastností po prvotním šoku negovat nepříjemnou realitu, ale v případě pandemie to bohužel vede ke ztrátě času a o ten se teď hraje. Na obzoru se rýsuje možný kolaps zdravotnického systému a gigantické ekonomické ztráty jsou více než jisté. Náš pan premiér se konečně 16. března prolhal k ustavení ústředního krizového štábu, do té doby řídil vše jako svou fi rmu. Chaos nad chaos, stačí sledovat tiskovky. Naštěstí Češi milují improvizaci, a tak „šije celé Česko“. Šije roušky, které jsou v Evropě nedostatkovým zbožím. V německy mluvících státech, kde je improvizace synonymem pro selhání, se s nedostatkem roušek popasovali jako liška na vinici. Podle doporučení WHO a Institutu Roberta Kocha je prohlásili nejen za zcela neúčinné, ale přímo zdraví škodlivé. Čas ukáže, zda se psychologický přínos roušky coby symbolu ochoty dodržovat základní hygienická pravidla v boji proti kapénkové infekci projevil v oploštění křivky nárůstu počtu nově infi kovaných. Každopádně sníží počty „olizovačů“. K těm se mimochodem řadí i náš pan premiér. Ten sice už před 14 dny osobně rozvážel virtuální respirátory lékařům, kteří si stěžovali na jejich nedostatek, ale reálné dodávky vypadají zcela jinak. Jsou zcela nedostačující pro první linii zdravotníků, sociálních pracovníků a všech spřízněných profesí. Samozřejmě se nedostatek roušek, rukavic i dezinfekce dotýká naší profese. Bohužel lidská psychika funguje tak, jak funguje. Po stadiu šoku a negace přichází stadium agrese. Ve středověku sloužil k upuštění ventilu pogrom, dneska na to máme při hledání viníků facebook. Prezidentka by o tom mohla vyprávět. Ale to se týká i jiných komor. Obtížně se kolegům vysvětluje, že v případě této epidemie se nejedná (naštěstí) o zoonózu, a i že v případě požadavku na dodávky nedostatkového materiálu nebude naše žádost vyřízena jako žádost o kotlíkovou dotaci podle hesla, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Na Slovensku kolegové ostrouhali úplně. Mají si podle ofi ciálního sdělení poradit sami.

Lze na této katastrofě najít něco pozitivního? Ano!

Jsme sice ve válce, ale jedním z mála pozitivních efektů poválečných stavů je ukončení nebo snížení polarizace společnosti. Už aby to bylo tady. Pak by se nemusela diskuse o tom, zda je respirátor FFP 3 nutný pro dentální hygienu psů, okamžitě zvrtnout. Svět bude po roce 2020 zcela jiný. Mladá „instantní“ generace získá cenné zkušenosti. O ekonomických aspektech se nyní moc nemluví, ale určitě se promítnou do přestrukturování výroby. Telemedicína nebude nadávkou, už teď je ideální chvíle k otestování medicíny na dálku, tak jak k tomu dnes přistupují praktičtí lékaři. To mluvíme o budoucnosti, teď si držme palce, ať se nezhroutí zdravotnický systém, který má nejen lidské, ale především ekonomické stropy. Za měsíc budeme vědět víc. Hlavu vzhůru!

V Praze dne 22. 3. 2020

Zdraví

Katka Sviták Novozámská

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce